Μιλώντας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τον Σεπτέμβριο του 2020, στην 24η στρογγυλή τράπεζα του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση, είχε πει ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η εφαρμογή του νέου μοντέλου – στόχου (target model) από το Νοέμβριο αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές. Για να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του συμπλήρωσε: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα σπάσει αυγά, όποια συμφέροντα και αν θιγούν και όποιες ιδεοληψίες και αν ταρακουνηθούν!».
Να θυμηθούμε ότι μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία άρχισε μια διαδικασία μείωσης της αξίας, του έργου, της δυναμικής της ΔΕΗ. Ο ίδιος υπουργός αναφερόταν κάπως μειωτικά για την επιχείρηση αυτή, επαναλαμβάνοντας κάθε φορά τον στόχο για πώληση του μεγαλύτερου μέρους της. Θαυμάστε πρακτική· κάτι που ετοιμαζόταν να πουληθεί το απαξίωναν, για να πέσει η τιμή του. Το εντελώς αντίθετο που κάνει ο κάθε σώφρων άνθρωπος όταν πρόκειται να πουλήσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο. Λέει τα καλύτερα λόγια, το φτιασιδώνει, κρύβει τυχόν ελαττώματα.
Η χώρα μας έχοντας κοιτάσματα λιγνίτη παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, με την καύση αυτού του ορυκτού. Είναι γνωστό ότι δεν είναι άριστο ορυκτό, ρυπαίνει την ατμόσφαιρα κι ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να παραμεριστεί. Αυτό όμως γίνεται με προγραμματισμό και σε βάθος χρόνου. Ταυτόχρονα έχεις προνοήσει, ως χώρα, να παράγεις ενέργεια με άλλους τρόπους. Αντίθετα αποφασίστηκε η πρόωρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μας και παραγωγή ενέργειας από εισαγόμενο φυσικό αέριο. Σε αυτό ήταν αντίθετοι μηχανικοί, οικονομολόγοι, το Τεχνικό Επιμελητήριο κι άλλοι φορείς.
Σήμερα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η τιμή του φυσικού αερίου, καθώς και άλλων προϊόντων και αγαθών, αυξήθηκε. Πάρα πολύ έχει αυξηθεί και ο λογαριασμός του ηλεκτρικού, σε όλες της εταιρείες. Α! με τις πολλές εταιρείες ενέργειας θα έπεφτε η τιμή του ρεύματος, λόγω ελεύθερης αγοράς, ανταγωνισμού κλπ. Κι αυτό πάλι ο ίδιος υπουργός το είπε.
Εμείς είμαστε τα πειραματόζωα εφαρμογής ιδεών, απόψεων, κυρίως νεοφιλελευθερισμού. Μόνο που δεν βγαίνουν οι θεωρίες. Σήμερα, μετά τον πόλεμο που διεξάγεται στην ήπειρό μας κι όχι κάπου μακριά, ζούμε τις επιπτώσεις. Κι είμαστε ακόμα στην αρχή. Γιατί, όπως φαίνεται, έρχονται ελλείψεις προϊόντων, αγαθών, μείωση παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή δυσκολεύει η ζωή και γίνεται ακριβότερη η διαβίωσή μας. Όσον αφορά τα τρόφιμα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι αρκετά γεωργικά προϊόντα δεν παράγονται στην Ελλάδα ή παράγονται σε μικρές ποσότητες. Παράδειγμα το σκληρό σιτάρι. Είναι κατά πολύ μεγάλο μέρος εισαγόμενο, το ίδιο και άλλα δημητριακά. Ακόμα και η παραγωγή ζάχαρης, από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, έχει σταματήσει ή είναι μικρή. Πάει κι αυτή, κατά τον προγραμματισμό άλλου υπουργού· του υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη. Ακόμα περιμένουν οι τευτλοπαραγωγοί να πληρωθούν.
Αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης είναι κατά της λειτουργίας κάποιων δημόσιων υπηρεσιών. Θέλουν κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις, τις ονομάζουν αποκρατικοποιήσεις ή μεταρρυθμίσεις. Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό και μεγάλο. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις όπου έγινε ή επιχειρήθηκε δεν ωφεληθήκαμε εμείς. Ο κορονοϊός και η πανδημία αντιμετωπίστηκαν γιατί υπήρχε το δημόσιο σύστημα υγείας, έστω και υποστελεχωμένο. Τώρα ετοιμάζεται ο περιορισμός του, όπως είχε γίνει και πριν το 2015. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, όπως κι η εκπαίδευση, αλλά αγαθά και πρέπει να παρέχονται κυρίως από το κράτος.
Ας θυμηθούμε ακόμα το ξε-πούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του ΟΤΕ, τώρα ετοιμάζεται κάτι παρόμοιο και με τα ΕΛΤΑ. Στο νου έχουν και την πώληση της υπηρεσίας ύδρευσης στην Αττική, της ΕΥΔΑΠ. Ας σκεφτεί ο καθένας μας, όταν είναι μόνος του, δεν έχει να πείσει κάποιον με διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό, άλλες απόψεις, είναι αντιμέτωπος με την αλήθεια. Μπορεί να κρυφτεί από τον εαυτό του; Όχι. Αν πάλι συμφωνήσει ότι καλά έγιναν όλες αυτές οι πωλήσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, τι να πούμε· ο λογαριασμός έρχεται και σε κάποιες περιπτώσεις έχει έρθει και τον πληρώνουμε όλοι μας.
* Ο Αριστείδης Καλάργαλης είναι Εκπαιδευτικός, πρώην Διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου με συγγραφικό έργο και αναγνωρισμένη προσφορά στα γράμματα και τον πολιτισμό