- Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρεί να κάνει σε 2 μήνες ό,τι δεν έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε 4 χρόνια, με εμφανή τον κίνδυνο “να πληρώσουν το μάρμαρο” οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι
Χωρίς φορέα συντονισμού ξεκινά τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των επιδοτήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων από τους δικαιούχους απευθείας στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω της πλατφόρμας gov.gr, που αναμένεται να ανοίξει από σήμερα Πέμπτη με συντονιστή τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το σενάριο μοιάζει ιδανικό, καθώς σε μία πρώτη ανάγνωση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να υλοποιεί η ίδια ό,τι είχε εξαγγείλει, αλλά δεν τόλμησε ποτέ να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι απευθείας δηλώσεις του ΟΣΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και γι’ αυτό το λόγο σπεύδει να χαιρετίσει τη συγκεκριμένη ενέργεια η Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων του Δημοσίου.
Ωστόσο το timing που επιλέγει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να εφαρμόσει αυτούς τους σχεδιασμούς δεν είναι το πλέον κατάλληλο. Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ έπρεπε να είχε γίνει εδώ και ένα μήνα το αργότερο, ενώ σήμερα Πέμπτη 14 Απριλίου κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν θα μπορέσει έστω και ένας δικαιούχος να υποβάλλει ιντερνετικά τη δήλωσή του στο gov.gr. Επιπλέον οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι εκπαιδευμένοι για να κάνουν οι ίδιοι τις δηλώσεις τους και λίγο-πολύ το σύστημα που ξεκινά να εφαρμόζει από φέτος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θυμίζει τη δυνατότητα που έχουν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι να κάνουν απευθείας οι ίδιοι τις φορολογικές τους δηλώσεις, μόνο που αυτό το δικαίωμα ελάχιστοι το χρησιμοποιούν, καθώς οι περισσότεροι απευθύνονται στους λογιστές τους για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους με ασφάλεια, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι θα πληρώσουν ή δεν θα πληρώσουν!
Στην περίπτωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων τα πράγματα είναι σοβαρά καθώς ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και σε περίπτωση που κάποιοι εξ αυτών από λανθασμένο χειρισμό έχουν απώλεια επιδοτήσεων δύσκολα θα βρουν άκρη για να ξεμπερδέψουν τις υποθέσεις τους.
Τι διακυβεύεται
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία κρίσιμη χρονιά, όπως είναι η φετινή, καθώς διανύουμε τον τελευταίο μεταβατικό χρόνο για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα ισχύει πλέον επίσημα στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο του 2023. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ειδικά τη χρονιά που διανύουμε έπρεπε να περιττεύουν οι δοκιμές και οι ερασιτεχνισμοί, μια και η φετινή χρονιά δεν προσφέρεται για πειράματα, αλλά έπρεπε συγκροτημένα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, καθώς όποια λάθη, αβλεψίες και παραλείψεις γίνουν φέτος θα ακολουθούν τους αγρότες και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική όπου τα πράγματα θα είναι πιο σφιχτά.
Με τον τρόπο που προωθεί το ΟΣΔΕ φέτος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή με σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη αυτό θα λειτουργήσει πιεστικά, ακόμα και παράταση μηνός να δοθεί (που θα δοθεί), καθώς θα πρέπει να υπολογιστούν και οι μέρες του Πάσχα που μεσολαβούν από βδομάδα. Όλο αυτό δείχνει ότι το ΟΣΔΕ φέτος ούτε λίγο, ούτε πολύ είχε αφεθεί στον αυτόματο πιλότο, ενώ σοβαρές αμφιβολίες διατυπώνονται αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τους υπηρεσιακούς του μηχανισμούς μπορεί να ανταποκριθεί σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων που έχουν οι φορείς συντονισμού.
Όσο συμβαίνουν τα παραπάνω, ακόμα δεν έχουν πιστοποιηθεί τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), δηλαδή οι επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα στις οποίες απευθύνονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχοντας τα αρχεία τους για να τους υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και να τους λύσουν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, έχοντας διεκπεραιωτικό ρόλο αλλά με γνώση του αντικειμένου για να βγάλουν τους δικαιούχους από τις κακοτοπιές και σε κάθε περίπτωση να περιορίσουν τις απώλειές τους σε επιδοτήσεις, με τεχνογνωσία και εμπειρία, ώστε να προτείνουν και λύσεις ακόμα και σε εκείνους που έχουν προβλήματα. Οι εξετάσεις για την πιστοποίηση των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων έγιναν την Τρίτη έχοντας προηγηθεί ένα σεμινάριο την περασμένη Παρασκευή, ενώ η στάση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τώρα σχολιάζεται απ’ άκρη σε άκρη στην Ελλάδα ως πολύ κατώτερη των περιστάσεων, αν όχι και αλλοπρόσαλλη! Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι έχουμε παρέμβαση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) σε κεντρικό επίπεδο, όπου ασκείται κριτική στους χειρισμούς του Υπουργείου, κάνοντας λόγο για ελλείμματα και προχειρότητες στις εξετάσεις πιστοποίησης των ΚΥΔ.
Σε κάθε περίπτωση ο αγροτικός και κτηνοτροφικός πληθυσμός του τόπου μας θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και σε επαφή με τους φορείς για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, ώστε άμεσα μόλις αποκτήσουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν δηλώσεις να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής του ΟΣΔΕ, για τη διασφάλιση των επιδοτήσεων και των δικαιωμάτων τους, σε μία κρίσιμη χρονιά εν αναμονή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Η ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ
«Μετά την τελευταία συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπου παρατέθηκαν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από την πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίηση των ΚΥΔ, τις τελευταίες μέρες το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δικαιώνεται και πάλι, καθώς αυτά τα οποία είχαμε επισημάνει ως κίνδυνο για την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών κατά την πραγματοποίηση των δηλώσεων έρχονται στην επιφάνεια.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 8 Απριλίου, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ τράπεζα θεμάτων για τις επικείμενες εξετάσεις πιστοποίησης των ΚΥΔ, στην οποία μια απλή εξέταση της ύλης των εξετάσεων φανερώνει προχειρότητα σύνταξης. Είναι απορίας άξιο πώς μετά από εμπειρία τόσων ετών από την Υπηρεσία στη διαχείριση του ΟΣΔΕ, αλλά και ενός μήνα μετά την υποβολή των αιτήσεων, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, καθώς το υλικό που έλαβαν οι ενδιαφερόμενοι ήταν απλώς μια συνένωση αρχείων από παλαιότερες χρονιές, με επανάληψη των ερωτήσεων και διαφοροποίηση των απαντήσεων. Σε καμιά περίπτωση το συγκεκριμένο περιεχόμενο δεν υπηρετεί το διακηρυγμένο στόχο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και δεν ανταποκρίνεται στα ζητούμενα της νέας ΚΑΠ.
Επίσης διαπιστώθηκε μια προχειρότητα στην υλοποίηση των σεμιναρίων καθώς δεν ήταν ενημερωμένοι οι εκπαιδευτές για την πλατφόρμα των ψηφιοποιήσεων, όπως και των θεμάτων εκπαίδευσης και εξέτασης. Η εκπαίδευση περιορίστηκε σε γενικόλογες παρουσιάσεις, χωρίς περαιτέρω ενημέρωση και κυρίως υποτιμώντας την υπόσταση των συναδέλφων ως συνεργάτες του οργανισμού.
Το χειρότερο, δε, όλων είναι η ενημέρωση ότι σε 24 ώρες από τα σεμινάρια (δηλαδή σήμερα Τρίτη στις 14:00) θα κληθούν οι υπεύθυνοι των ΚΥΔ να δώσουν εξετάσεις. Δυστυχώς και σε αυτό τον τομέα διαφαίνεται έλλειψη προγραμματισμού και οργάνωσης. Κυρίως όμως υπάρχει έλλειμμα συνεργασίας. Τα προβλήματα διαιωνίζονται αντί να επιλύνονται και η αντιμετώπιση αυτή δεν βοηθά στην ομαλή και απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου. Σε αυτή την κατεύθυνση ζητούμε την έκδοση οδηγού εφαρμογής για την ομαλή και αποτελεσματική ολοκλήρωση της τρέχουσας πρόσκλησης.
Περαιτέρω δε, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., στα πλαίσια του ρόλου του, είναι έτοιμο να βοηθήσει το Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην κατάρτιση σεμιναρίων ουσιαστικής εκπαίδευσης των συναδέλφων και των χειριστών του συστήματος. Πιστεύοντας πως η σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί επένδυση για το μέλλον, ζητούμε από τον Υπουργό τη σύσταση επιτροπής επίλυσης όλων των προβλημάτων που άπτονται του θέματος αυτού και τη συνεργασία για το σχεδιασμό των μελλοντικών κινήσεων προς αυτή την κατεύθυνση».