Σήμερα ή κατά την εβδομάδα του Πάσχα αναμένεται η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης για την αίτηση προσωρινής διαταγής της Περιφέρειας και των Κοινοτήτων Κώμης και Νέων Κυδωνιών κατά του Ελληνικού Δημοσίου, του Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου και της ΤΕΡΝΑ, που συζητήθηκε χθες στο Δικαστήριο Μυτιλήνης. Οι προσφεύγοντες ζητούν το «πάγωμα» κάθε εργασίας κατασκευής της νέας δομής στη Βάστρια μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που επίσης κατέθεσαν, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 13 Μαΐου.
Από την πλευρά της Περιφέρειας και των Κοινοτήτων κατατέθηκαν τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίζεται το αίτημά τους για διακοπή των εργασιών και τα οποία αφορούν τις μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, με την πλευρά του Δημοσίου να στέκεται περισσότερο στην αρμοδιότητα του συγκεκριμένου δικαστηρίου για να αποφανθεί για την υπόθεση, αλλά εκείνη των προσφευγόντων να είναι προετοιμασμένη και να τεκμηριώνει νομικά την αρμοδιότητα.
Αν κάτι προκάλεσε αίσθηση, όμως, είναι η κατάθεση του Διευθυντή Δασών για το υπηρεσιακό σκέλος της υπόθεσης, ο οποίος ως μάρτυρας του Ελληνικού Δημοσίου, παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα με τις άδειες και πως 75 από τα 300 στρέμματα, στα οποία σχεδιάζεται η δομή, είναι δασική έκταση. Ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στις εργασίες των μηχανημάτων του στρατού στο σημείο της νέας δομής στις αρχές Φεβρουαρίου, για τις οποίες δήλωσε πως δεν γνωρίζει ποιος έδωσε εντολή γι’ αυτές, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει μήνυση κατ’ αγνώστων, όταν όμως ρωτήθηκε αν θεωρεί πως εξυπηρετούσαν την ανάδοχο εταιρεία (η οποία ειρήσθω εν παρόδω δηλώνει άγνοια γι’ αυτές), σημείωσε πως δεν το γνωρίζει αυτό, αλλά εκτιμά πως εξυπηρετεί… κτηνοτρόφους.
Χλωμό τοπίο
Σύμφωνα με πηγές από τους προσφεύγοντες, η εκτίμησή τους είναι πως από νομικής πλευράς η διαδικασία κύλησε θετικά γι’ αυτούς, χωρίς όμως να είναι αρκετό αυτό για να μπορεί να υπάρξει κάποια εκτίμηση για την απόφαση. Και αυτό, καθώς ουσιαστικά το δικαστήριο καλείται να δεχτεί ή μη το ότι γίνονται παρεμβάσεις σε δασική έκταση, κάτι που υποστηρίζει η πλευρά των εναγόντων, αλλά δεν δέχεται η πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου. Με δεδομένο, όμως, ότι επίσημα η Δασική Υπηρεσία έχει δηλώσει ότι δεν είναι παρών δασάρχης κατά την εκτέλεση των εργασιών ώστε να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος, καταλήγει να «ανταγωνίζεται» ο λόγος της μιας πλευράς απέναντι στον λόγο της άλλης.
Την ίδια στιγμή, όμως, που από την Διεύθυνση Δασών και τις σχετικές καταθέσεις μπορεί να δίνεται πεδίο για απόρριψη της αίτησης προσωρινής διαταγής, υπάρχουν λεπτομέρειες, όπως το γεγονός ότι από τη στιγμή που ξεκινά δικογραφία για την παρέμβαση σε κάποια σημεία της έκτασης, αυτή με ΦΕΚ κρίνεται αναδασωτέα. Επιπλέον, το γεγονός ότι πρακτικά βρισκόμαστε κοντά στην ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και με δεδομένο ότι οι εργασίες στη Βάστρια έχουν παγώσει και πάλι λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και των ημερών του Πάσχα, δεν αποκλείεται να γίνει δεκτή η αίτηση προσωρινής διαταγής, μέχρι τις 13 Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που αποκομίζουμε για τις προσδοκίες των εναγόντων για την έκβαση της υπόθεσης, είναι πως κρατούν μικρό καλάθι για το αν θα μπει φρένο στα σχέδια της Κυβέρνησης για την περιοχή της Βάστριας, με την αισιοδοξία τους να είναι εξαιρετικά περιορισμένη, τη στιγμή που η νομική οδός που ακολούθησαν είναι πρακτικά το τελευταίο τους μεγάλο χαρτί για το συγκεκριμένο ζήτημα.