Με τον εορτασμό της μνήμης των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο λόφο των Καρυών χθες Τρίτη της Διακαινησίμου, ανοίγει ο κύκλος των σημαντικών πανηγύρεων που ακολουθούν κάθε χρόνο των ημερών του Πάσχα και της εορτής του Αγίου Γεωργίου, κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου.
Μετά από 2 χρόνια ασφυκτικών μέτρων στις εκκλησίες λόγω της πανδημίας και απαγόρευσης κάθε λιτανείας, χθες, τιμήθηκε με λαμπρότητα η μνήμη των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο ομώνυμο μοναστήρι της Θερμής, που είχε ανοιχτές τις πύλες του για τους πιστούς και ο εορτασμός έγινε, όπως στην προ κορονοϊού εποχή. Το πανηγύρι τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικοί εκπρόσωποι, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Πανάγος Κουφέλος, η Αντιδήμαρχος Δήμητρα Αλεξανδρή, ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγος Γρηγόριος Μπουντλιάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου, Ηλίας Βαζούρας, ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και Σωματείων.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία, με την ηγουμένη Ταβιθά κρατώντας στα χέρια της την Κάρα του Αγίου Ραφαήλ να βρίσκεται στην κεφαλή της πομπής. Κατά τη μικρή δεξίωση για τους επισήμους που ακολούθησε στο Αρχονταρίκι της μονής, η ηγουμένη μίλησε για ολοζώντανους Αγίους που επιτελούν θαύματα και ευχήθηκε οι Άγιοι των Καρυών να βρίσκονται κοντά σε κάθε πονεμένο.
Κάθε χρόνο την Τρίτη της Διακαινησίμου η ορθόδοξη Εκκλησία τιμά το μαρτύριο και τη μνήμη των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στις 9 Απριλίου του 1463 και τα θαυμαστά γεγονότα που ακολούθησαν οδηγώντας στον εντοπισμό του μαρτυρίου και των λειψάνων των Αγίων, με τη χάρη των οποίων σήμερα η ακτινοβολία του μοναστηριού φτάνει σε όλο τον κόσμο. Οι αναρίθμητοι πιστοί στο πέρασμα των δεκαετιών που δηλώνουν ότι θεραπεύτηκαν και οι εμφανίσεις των Αγίων, όπως αυτές μαρτυρούνται από πολλούς Χριστιανούς, δείχνουν την ενέργεια και το θαύμα στο λόφο των Καρυών της Θερμής, όπου κατευθύνονται όλο το χρόνο από την Ελλάδα και το εξωτερικό άνθρωποι όλων των ηλικιών για να προσκυνήσουν τους Αγίους.
Από το μαρτύριο του Αγίου πέρασαν αιώνες μέχρι το 1964, οπότε και εδραιώνεται η μονή με την τοποθέτηση της μακαριστής Ευγενίας στη θέση της ηγουμένης από τον τότε Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο Κλεομβρότου. Η Ευγενία Κλειδαρά εργάστηκε με προσήλωση ώστε να αναπτυχθεί η μονή στις σημερινές της διαστάσεις, φροντίζοντας ταυτόχρονα την διάχυση του πλούτου από τις προσφορές και δωρεές των αναρίθμητων πιστών από όλο τον κόσμο στην τοπική κοινωνία. Και αυτό έγινε είτε βοηθώντας οικονομικά (προικίζοντας) ορφανά κορίτσια ή παιδιά άπορων οικογενειών και συνάμα διαθέτοντας χρήματα με γενναιοδωρία για τη θεραπεία ασθενών και τη βοήθεια ατόμων που είχαν ανάγκη.
Εκτός από τα έργα της στη χρηματοδότηση της ομώνυμης βιβλιοθήκης και του Ναού του Αγίου Θεοδώρου στην 98 ΑΔΤΕ, η μακαριστή Ευγενία δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να συνδράμει όσους είχαν ανάγκη, αναδεικνύοντας το ρόλο της Εκκλησίας δίπλα στους αναξιοπαθούντες. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι συνέδραμε ακόμα και στα έξοδα για τις σχολικές εκδρομές, έχοντας πάντα ανοιχτή την πόρτα του γραφείου της σε όσους είχαν ανάγκη.
Κι όμως για την ίδια τίποτα δεν ήταν εύκολο για να στηθεί η μονή, καθώς όταν ξεκίνησε ως ηγουμένη δεν υπήρχαν υποδομές παρά μόνο ένα αντίσκηνο, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι. Ακόμα δυσκολότερα ήταν τα πράγματα προ των ημερών της μακαριστής Ευγενίας, καθώς όταν γυναίκες της Θερμής άρχισαν να έχουν οράματα με τον Άγιο Ραφαήλ που υποδείκνυε τα σημεία του μαρτυρίου, ο τότε Μητροπολίτης αρχικά ήταν επιφυλακτικός και καθοριστικό ρόλο στο να τον πείσει για να δεχτεί τις ανασκαφές είχε ο πρωτοσύγκελος Νικόδημος Αναγνώστου –αργότερα Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους.
Ο Δεσπότης το δέχτηκε, εξακολουθώντας όμως να διατηρεί τις επιφυλάξεις του, όπως ο ίδιος έγραψε σε βιβλίο του. Όταν αποκαλύφθηκαν τα λείψανα των Αγίων ο ίδιος ο Δεσπότης μίλησε για Μέγα Σημείο και αυτή η φράση χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για τον τίτλο του βιβλίου του Κόντογλου για την φανέρωση για τους τρεις Αγίους των Καρυών.
ΑΠΟ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ ΣΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Ο κύκλος των μεγάλων πανηγυριών
Ο κύκλος των μεγάλων πανηγυριών για τη Λέσβο άνοιξε την Δευτέρα του Πάσχα με τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, που τιμήθηκε στην περιοχή της Θερμής για τη Μυτιλήνη, ενώ την προσεχή Παρασκευή τιμάται η Ζωοδόχος Πηγή στην ομώνυμη εκκλησία της Μυτιλήνης στη Λαγκάδα, στη Βαρειά, αλλά και στο Μεσαγρό. Ακολουθεί στις 8 Μαΐου το πανηγύρι για τα θυρανοίξια του προσκυνήματος των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μανταμάδο και στις 14 Μαΐου πανηγυρίζει ο εμβληματικός Ναός του Αγίου Θεράποντα Μυτιλήνης, καθώς τιμάται η μνήμη του Αγίου. Ακολουθεί στις 15 Μαΐου η λιτανεία του Αγίου Θεοδώρου, πολιούχου της Μυτιλήνης, καθώς τιμάται το θαύμα διάσωσης της πόλεως από την πανώλη το έτος 1832.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι στις 5 Μαΐου τιμάται η μνήμη της Αγίας Ειρήνης που εορτάζεται για την πρωτεύουσα του νησιού μας από την ενορία του Αγίου Θεράποντα, στην οποία υπάγεται το εκκλησάκι από το οποίο πήρε το όνομά του το ομώνυμο πάρκο στο κέντρο της Μυτιλήνης.