- Ο ένας στους δύο δικαιούχους εντάσσεται στο πρόγραμμα, με αντιφατικές τις αναλογίες προϋπολογισμού – δικαιούχων στους πίνακες του Υπουργείου
- Αναλυτικά η κατανομή δικαιούχων και προϋπολογισμών σε σύγκριση με γειτονικά νησιά και η πρώτη αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου
Τουλάχιστον περίεργα είναι τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες για τη Λέσβο και γενικότερα τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στους προϋπολογισμούς του προγράμματος Εξοικονομώ, ώστε να έχει προκληθεί από χθες το μεσημέρι αλαλούμ σε δικαιούχους και μελετητικά γραφεία. Κι αυτό καθώς στους επίσημους πίνακες βλέπει κανείς άλλ’ αντ’ άλλων σε σχέση με την κατανομή των κονδυλίων ανά περιοχή και κατηγορία δικαιούχων και μάλιστα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οι αριθμοί είναι αντιφατικοί.
Αν και μέχρι χθες το βράδυ το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν είχε δώσει κάποιες διευκρινίσεις και δεν είχαν γίνει διορθώσεις στους πίνακες, αυτό που καλόπιστα μπορεί να εκτιμήσει κανείς είναι ότι πρόκειται για λάθος που θα αποκατασταθεί εντός των ημερών ώστε τα πράγματα να τεθούν στη σωστή τους βάση. Αν δεν ισχύει αυτό, τότε η Λέσβος θα έχει υποστεί ένα ανεξήγητο “τσεκούρωμα” στον προϋπολογισμό που της αναλογεί από το δημοφιλές πρόγραμμα Εξοικονομώ προς όφελος της Λήμνου και άλλων περιοχών.
Ανατομία με αριθμούς
Για παράδειγμα η Λήμνος, με μικρότερο αριθμό αιτήσεων και πληθυσμού από τη Λέσβο, φαίνεται στους χθεσινούς πίνακες να έχει έναν δυσανάλογα μεγάλο προϋπολογισμό προγράμματος σε σχέση με το νησί μας, καθώς το Υπουργείο προσθέτει στη Λήμνο αφαιρώντας από τη Λέσβο και τη Σάμο!
Τι έχει συμβεί; Χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από τους φακέλους των δικαιούχων, βάσει των οποίων προκύπτει ότι από τους 838 δικαιούχους για ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ, το εισιτήριο για να προχωρήσουν στις ενεργειακές παρεμβάσεις στις κατοικίες τους παίρνουν 431 δικαιούχοι, δηλαδή εντάσσεται ο ένας στους δύο και αυτό σε μία πρώτη ανάγνωση φαίνεται θετικό.
Ωστόσο μελετώντας κανείς καλύτερα τα στοιχεία στους πίνακες διαπιστώνει πως ο τελικός προϋπολογισμός που κατανέμεται στον αριθμό των δικαιούχων μειώνεται κατά σχεδόν 60%, ώστε από 5,5 εκατομμύρια που προβλέπονταν αρχικά για τη Λέσβο να έχουμε πέσει στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ! Την ίδια ώρα το δεύτερο νησί του Νομού μας, η Λήμνος, από 3,6 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού της αρχικά, φαίνεται τώρα ξαφνικά να εκτινάσσεται στα 6,4 εκατομμύρια ευρώ και αυτό είναι αδιανόητο, καθώς το παραπάνω ποσό επαρκεί για να καλυφθεί ολόκληρη η Λήμνος στο πρόγραμμα, που δεν είναι όλοι δικαιούχοι.
Φαίνεται λοιπόν ότι κάποιο σοβαρό λάθος έχει γίνει στους προϋπολογισμούς, όπως αποτυπώνονται στους πίνακες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς αλλιώς «δεν βγαίνει» ο λογαριασμός του προγράμματος!
Μύλος…
Είναι ενδεικτικό ότι στη Λέσβο, μεταξύ των 431 δικαιούχων του προγράμματος βρίσκονται 143 δικαιούχοι που υπάγονται στην κατηγορία 1 των ευάλωτων (με ατομικό εισόδημα 5.000 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 10.000 ευρώ). Ουσιαστικά οι 143 είναι το σύνολο των αιτούντων από την κατηγορία 1 των ευάλωτων στους οποίους φαίνεται να δίνει το εισιτήριο το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να προχωρήσουν στις ενεργειακές παρεμβάσεις όλοι οι αιτούντες. Μόνο που ο αναγραφόμενος προϋπολογισμός για τη χρηματοδότηση αυτών των ενεργειακών παρεμβάσεων ανέρχεται στα 174.000 ευρώ, ενώ αν υπολογίσουμε από 10.000 ευρώ μέσο όρο την κάθε επένδυση, ο προϋπολογισμός που πρέπει να αναλογεί για να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 1,4 εκατομμύρια ευρώ!! Αυτό σημαίνει πως ή κάποιο λάθος έχει γίνει με την κατανομή του ποσού ή το Υπουργείο εμφανίζει και τους 143 ως δικαιούχους, καθώς με 174.000 ευρώ φτάνουν για να χρηματοδοτηθούν 20 σχέδια και σε καμία περίπτωση 143!
Ενδεικτικό επίσης του μπάχαλου που έχει γίνει με την κατανομή των προϋπολογισμών σε δικαιούχους είναι ο προϋπολογισμός της κατηγορίας 1 των ευάλωτων για τη Χίο στην οποία κατανέμονται 971.000 ευρώ, ενώ στη Λέσβο με μεγαλύτερο πληθυσμό και αριθμό αιτήσεων μόλις 174.000 ευρώ!
Η Λέσβος εντάσσεται στο πρόγραμμα με μέση βαθμολογία 58,1 και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την περιοχή μας για ένταξη στο πρόγραμμα από δικαιούχους χαμηλών εισοδημάτων που πληρούσαν τις μέγιστες προϋποθέσεις. Ωστόσο κατά περίεργο τρόπο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας φαίνεται να εντάσσονται όλοι οι δικαιούχοι σε αναλογία εγκρίσεων και προϋπολογισμών σε αντίθεση με άλλες περιοχές μεταξύ των οποίων και η Λέσβος, όπου η ένταξη ενός στους δύο είναι μεν ικανοποιητική ερμηνεύοντάς την σε μία πρώτη ανάγνωση, όταν όμως συγκριθεί με άλλες περιοχές αυτό δείχνει ότι υπάρχουν ευνοούμενοι στο πρόγραμμα.
Από κοντά ο Μανωλακέλλης
Ψύχραιμα ήταν χθες νωρίς το βράδυ με τους συνεργάτες του, όπου τον βρήκαμε στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη Μυτιλήνη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Στρατής Μανωλακέλλης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας συνέστησε λίγες μέρες υπομονή, ξεκαθαρίζοντας πως η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου θα διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα νησιά μας.
«Πράγματι, όπως το λέτε, διαπιστώνουμε κάποια ζητήματα από τις κατανομές, θεωρώ όμως ότι πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες για να έχουμε μία πλήρη εικόνα και φυσικά να υποβάλουμε ερωτήματα και να λάβουμε απαντήσεις από την ηγεσία και τους υπηρεσιακούς μηχανισμούς των συναρμόδιων Υπουργείων», είπε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Και συνέχισε: «Σε μία πρώτη εκτίμηση θα σας έλεγα ότι η ένταξη του 50% των δικαιούχων στο πρόγραμμα είναι μία σημαντική εξέλιξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς δεν θα διεκδικήσουμε ένα ακόμα πιο βελτιωμένο αποτέλεσμα, καθώς μην ξεχνάτε ότι στους προϋπολογισμούς αναμένεται να προστεθούν και τα κονδύλια που κατευθύνονται για την ένταξη πολυκατοικιών στο πρόγραμμα Εξοικονομώ».
Σε σχέση με την ανισοκατανομή δικαιούχων – προϋπολογισμού στην κατηγορία 1 των ευάλωτων, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βορειοανατολικού Αιγαίου συμφώνησε με τις εκτιμήσεις μας ότι υπάρχει ζήτημα, καθώς όπως είπε «αυτό πού διαπιστώνουμε είναι πως ο προϋπολογισμός που φαίνεται να κατανέμει το Υπουργείο για την ένταξη των 143 δικαιούχων δεν αντιστοιχεί σε ισάριθμες επενδύσεις σε καμία περίπτωση, αλλά σε πολύ λιγότερες, πράγμα που σημαίνει ότι ή υπάρχει κάποιο τυπογραφικό λάθος στο ποσό του προϋπολογισμού ή στον αριθμό των δικαιούχων. Εμείς σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε το λάθος να είναι στο ποσό του προϋπολογισμού και να διορθωθεί και όχι στον αριθμό των δικαιούχων που ελπίζουμε να είναι και οι 143 της κατηγορίας των ευάλωτων, όσοι δηλαδή έκαναν και τις αιτήσεις».
Ενδεχομένως και σήμερα να ξεκαθαρίσει από την Αθήνα το τοπίο ως προς τα ισχύοντα με την κατανομή των προϋπολογισμών, καθώς αν δεν πρόκειται περί λάθους τότε τα ζητήματα που θα ανακύψουν θα είναι ιδιαίτερα σοβαρά ως προς την αντιμετώπιση της Λέσβου από την Αθήνα και θα πρέπει να εκδηλωθούν αλυσιδωτές παρεμβάσεις από τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους του τόπου.