Για τη Σμύρνη αναχωρεί μεθαύριο Πέμπτη αντιπροσωπεία της Λέσβου υπό τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, προκειμένου να έχουν επαφές με τον Δήμαρχο Tunç Soyer, επιμελητηριακούς φορείς της Σμύρνης και επιχειρηματίες, προκειμένου να αναδείξουν τα ζητήματα αμοιβαίας τουριστικής συνεργασίας.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας έχει τεθεί ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ενώ συμμετέχουν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρης Αβαγιανός, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης. Στην αποστολή αναμένεται να συμμετέχουν και στελέχη της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης, ωστόσο εντύπωση προκαλεί γιατί σε αυτό το ταξίδι δεν εκπροσωπείται και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου.
Κατά τις επαφές των τοπικών εκπροσώπων στη Σμύρνη δύο είναι τα κρίσιμα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν: Το πρώτο είναι η επικείμενη σύνδεση ακτοπλοϊκώς από τη Levante Ferries, της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη από τον προσεχή Ιούνιο, στο πλαίσιο της λεγόμενης «γραμμής φιλίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Για το θέμα έχει ήδη κάνει επίσημες ανακοινώσεις ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος σημειώνοντας: «Ήταν ένα αίτημα πάρα πολλών ετών η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης και Σμύρνης. Πολύ σωστά λέγεται μια γραμμή φιλίας, αλλά παράλληλα θα καταφέρει να ενισχύσει τουριστικά τη συμπρωτεύουσα, όπως επίσης θα την βοηθήσει στον τομέα της διακίνησης των προϊόντων και των μεταφορών».
Η εταιρεία που έλαβε το πράσινο φως για να αναλάβει τη διασύνδεση των δύο περιοχών είναι η Levante Ferries. «Η συχνότητα των δρομολογίων και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες έχουν μπει σε προγραμματική συζήτηση. Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να διαμορφωθεί ο χώρος όπου θα δένει το συγκεκριμένο πλοίο. Πρέπει να υπάρχει και η πύλη Σένγκεν, διότι υπάρχουν και άλλα θέματα ασφάλειας, τα οποία θα προκύψουν από τη λειτουργία της γραμμής», ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας κι εκτίμησε ότι όλα θα είναι έτοιμα στα τέλη Μαΐου, ώστε στις αρχές Ιουνίου να έχει δρομολογηθεί το πλοίο.
Η λεσβιακή αντιπροσωπεία αναμένεται να θέσει στους παράγοντες της Σμύρνης ένα δεύτερο ζήτημα, εκείνο του ενδιάμεσου σταθμού που μπορεί να αποτελέσει η Λέσβος, καθώς αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά και την περιοχή μας που θα έχει σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και με τη Σμύρνη και από αυτό μπορεί να έχει οφέλη και η τούρκικη αγορά, δεδομένου ότι και οι τουρίστες της Λέσβου μπορούν να συνδυάζουν το ταξίδι τους και με επίσκεψη στη Σμύρνη, πέραν και του τοπικού πληθυσμού που θα αξιοποιήσει τουριστικά τη σύνδεση αλλά και των Τούρκων που θα βρεθούν στη Λέσβο ευκολότερα από την περιοχή της Σμύρνης.
Ουσιαστικά οι τοπικοί φορείς θα ζητήσουν τη στήριξη του αιτήματος από την αυτοδιοίκηση και τους επιμελητηριακούς φορείς της Σμύρνης, ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί εναλλακτικά και η απευθείας σύνδεση της Σμύρνης με τη Λέσβο με δρομολόγιο καταμαράν. Το τελευταίο δεδομένου πως ο Δήμος της Σμύρνης έχει δική του εταιρεία με πλοιάρια που εκτελούν δρομολόγια.
«Καταρχάς θέλουμε να ζητήσουμε τη στήριξη του Δημάρχου Σμύρνης και των επιμελητηριακών εκπροσώπων στο αίτημά μας για ενδιάμεσο σταθμό στη Λέσβο κατά τη νέα γραμμή σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη. Από κει και πέρα όμως καθώς ο Δήμος της Σμύρνης έχει δική του εταιρεία για ακτοπλοϊκά δρομολόγια θα ζητήσουμε να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο της σύνδεσης της Μυτιλήνης με τη Σμύρνη απευθείας με καταμαράν, που πιστεύουμε ότι θα ωφελήσει τουριστικά και οικονομικά και τις δύο περιοχές», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, επισημαίνοντας ότι η λεσβιακή αντιπροσωπεία θα επιδιώξει το βέλτιστο αποτέλεσμα προς όφελος της περιοχής μας μέσα από τις επαφές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων έχει συντονιστικό ρόλο πίσω από όλες αυτές τις εξελίξεις, καθώς οι πράκτορες είναι εκείνοι που σηκώνουν ουσιαστικά και το βαρύ φορτίο για τον τουρισμό από την Τουρκία αλλά και γενικότερα, και ο ρόλος του κ. Χατζηκυριάκου είναι καθοριστικός.