«Ομιχλώδες» είναι το τοπίο, που περιγράφουν επαγγελματίες του χώρου των ακινήτων, σε ό,τι έχει να κάνει με το γενικότερο περιβάλλον της ενοικίασης διαμερισμάτων. Και αυτό καθώς το διαφορετικό προφίλ του ενοικιαστή συνεπάγεται και διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της διαθεσιμότητας και της «εποχικότητάς της», σε μια περίοδο όπου οι φοιτητές και φοιτήτριες παίζουν αναμφισβήτητα σημαντικό ρόλο στο πώς σκιαγραφείται η συγκεκριμένη αγορά. Την ίδια στιγμή το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον επηρεάζει και αυτό την αγορά ακινήτων, πολύ περισσότερο στη Λέσβο, με τις αλλεπάλληλες κρίσεις και την περιοχή όπου βρίσκεται.
Οι περιοχές
Σε ποια περιοχή μπορεί, όμως, να βρει ένας ενοικιαστής σπίτι; Σύμφωνα με τον μεσίτη Κώστα Αγιασωτέλη οι περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων είναι οι πυκνοκατοικημένες και ειδικότερα εκείνες νότια της περιοχής του γηπέδου (Χρυσομαλλούσα κλπ.). «Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν μεγαλύτερες πολυκατοικίες και κατ’ επέκταση περισσότερες ιδιοκτησίες που προσφέρονται για ενοικίαση. Σε άλλες περιοχές, όπως η Επάνω Σκάλα για παράδειγμα, όπου οι οικοδομές είναι μικρότερες και ως επί το πλείστον βρίσκουμε διπλοκατοικίες ή μονοκατοικίες, αναπόφευκτα η προσφορά είναι μικρότερη, όπως μικρή για τη ζήτηση που υπάρχει στις περιοχές αυτές είναι και στα σημεία εκτός πόλης, αφού εκεί έχουμε υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης σε λίγα σπίτια έτσι κι αλλιώς», επισημαίνει. Διευκρινίζει, όμως, ότι σε κάποιες περιόδους, συμπτωματικά, μπορεί να αντιστραφεί η εικόνα, με υψηλή προσφορά διαμερισμάτων σε περιοχές που συνήθως είναι χαμηλά.
Ως σημαντικό παράγοντα για το πώς διαμορφώνεται η προσφορά σπιτιών και διαμερισμάτων προς ενοικίαση, ο μεσίτης Σπύρος Διαμαντίδης επισημαίνει το προφίλ του ενοικιαστή. «Για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, υπάρχουν πολλά διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης, και συγκριτικά λιγότερα σε περιοχές που είναι δεύτερη επιλογή γι’ αυτούς, όπως η Χρυσομαλλούσα, η Καλλιθέα, το Βουναράκι και η Επάνω Σκάλα. Για τις οικογένειες, όμως, τα πράγματα είναι δύσκολα, τα σπίτια με δύο υπνοδωμάτια που συνήθως ζητάνε προσφέρονται… με το σταγονόμετρο και δεν συζητάμε καν για σπίτια με περισσότερα υπνοδωμάτια», υποστηρίζει. «Γενικά υπάρχει υψηλή ζήτηση, δεχόμαστε καθημερινά πολλά τηλεφωνήματα, αλλά είναι αντιστρόφως ανάλογη της προσφοράς ή δεν καλύπτονται οι ανάγκες των ενοικιαστών από τα διαθέσιμα σπίτια», αναφέρει ο κ. Διαμαντίδης.
Οι φοιτητές
Πέρυσι το καλοκαίρι αποτελούσε μεγάλο θέμα συζήτησης το πώς θα διαμορφωνόταν η εικόνα της αγοράς ακινήτων με τη διαφαινόμενη μείωση του αριθμού φοιτητών και φοιτητριών, που θα έρθουν στη Λέσβο, λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της μείωσης του αριθμού των εισακτέων. Εν τέλει διαφορά φάνηκε, αν και δεν είναι σαφές το αν αυτή οφείλεται μόνο στις αλλαγές που έχει φέρει το Υπουργείο Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή στη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας της χώρας.
«Παραδόξως, αυτή την περίοδο αδειάζουν σπίτια που τα νοίκιαζαν φοιτητές και τα οποία κάτω από κανονικές συνθήκες δεν θα άδειαζαν. Αναφερόμαστε σε εξαιρετικά σπίτια, που δεν δικαιολογείται το ότι τα αφήνουν οι ενοικιαστές τους, αφού δεν έχουν τελειώσει οι εξετάσεις. Συνήθως τέτοιες αλλαγές γίνονταν αργότερα μέσα στη χρονιά» αναφέρει ο κ. Αγιασωτέλης, που υποστηρίζει ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες παίζουν καθοριστικό ρόλο. «Γενικά το να έρθει ένα παιδί να σπουδάσει στη Μυτιλήνη φαντάζομαι αποτελεί συνειδητή απόφαση της οικογένειάς του, γνωρίζει τις δυσκολίες. Και όμως υπάρχουν οικογένειες, που κάνουν την προσπάθεια, στέλνουν το παιδί εδώ, αλλά διαπιστώνουν πως δεν “βγαίνει” ο λογαριασμός, και αφήνουν τα σπίτια», σχολιάζει.
Το μέλλον
Δύσκολο είναι ωστόσο το να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το αν το πλαίσιο με το οποίο θα γίνει φέτος η εισαγωγή φοιτητών στο Πανεπιστήμιο, θα επηρεάσει αρνητικά ή θετικά την ζήτηση διαμερισμάτων από σπουδαστές. «Μπορεί να πετύχουν την εισαγωγή τους 500 άτομα και να εγγραφούν τελικά οι 250 ή να πετύχουν 300 και να έρθουν 280 φοιτητές. Το πόσοι εγγράφονται τελικά και έρχονται να ζήσουν στη Μυτιλήνη έχει σημασία» εξηγεί ο κ. Αγιασωτέλης, ο οποίος ωστόσο κρατά μικρό καλάθι για την επόμενη χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο οικονομικοπολιτικό περιβάλλον και βάζοντας στην εξίσωση και την ασταθή κατάσταση με τη γειτονική Τουρκία.
Αντίθετα, πιο αισιόδοξος είναι ο κ. Διαμαντίδης. «Συγκρίνοντας με την προπέρσινη χρονιά, καθώς πέρυσι είχαμε μεγάλες περιόδους καραντίνας, τον περασμένο Σεπτέμβριο ως προς τους φοιτητές ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση και θεωρώ πως του χρόνου θα είμαστε καλύτερα, εφόσον συνεχιστεί αυτή η απελευθέρωση μέτρων και έρθουν φοιτητές στη Μυτιλήνη για να συμμετάσχουν σε μια κανονική εκπαιδευτική διαδικασία», δήλωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου», ενώ μετέφερε την αισιοδοξία του για αύξηση της διαθεσιμότητας το επόμενο διάστημα, καθώς όπως υποστηρίζει ανεβαίνει ξανά ο τομέας της οικοδομής, έστω με ανοικοδομήσεις και ανακαινίσεις σπιτιών, που σύντομα θα διατεθούν στην αγορά προς ενοικίαση.