Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Να ανάψουμε τη “Φλόγα” στη Λέσβο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Τρεις γονείς μπαίνουν μπροστά για να δημιουργήσουν στη Μυτιλήνη και την Καλλονή γραφεία του Συλλόγου Φλόγα προς υποστήριξη άλλων γονέων παιδιών με νεοπλασματικές νόσους
  • Καλοδεχούμενη κάθε βοήθεια από την τοπική κοινωνία και τους φορείς – Σήμερα η πρώτη συνάντηση με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη

Δεν θα πρέπει να μείνει ούτε ένας κάτοικος του νησιού μας που να μην αγκαλιάσει την προσπάθεια που ξεκινά μεταξύ Καλλονής και Μυτιλήνης για να λειτουργήσουν γραφεία του Συλλόγου γονέων παιδιών με καρκίνο “Φλόγα” στη Λέσβο και συγκεκριμένα ένα γραφείο στη Μυτιλήνη και ένα  γραφείο στην περιοχή της Καλλονής. Ο σκοπός είναι ιερός, καθώς με την δημιουργία αυτών των γραφείων ουσιαστικά θα λειτουργήσει ένας μηχανισμός στη Λέσβο, ο οποίος θα αναλαμβάνει να υποστηρίξει τους γονείς παιδιών με καρκίνο, έχοντας ένα σημαντικό χέρι βοηθείας στα πρώτα τους δύσκολα βήματα.

Όπως είναι γνωστό, ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» ιδρύθηκε το 1982 στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού από ελάχιστους γονείς παιδιών με καρκίνο, γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους του ογκολογικού τμήματος. Η Φλόγα είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

Η Φλόγα 

Σήμερα η Φλόγα αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, με γραφεία και εκπροσώπους σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Η Φλόγα έχει μία τεράστια διαδρομή διαθέτοντας ξενώνες της για τη φιλοξενία γονέων και παιδιών και της Λέσβου και αναφερόμαστε σε οικογένειες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα για διαμονή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο και συμπαραστέκονται με κάθε τρόπο για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα τους.

Είναι ο Σύλλογος που μοιράζεται με κάθε τρόπο την αγωνία παιδιών και των γονέων καθώς σε αυτόν προσφέρουν γονείς που έχουν ξεπεράσει την περιπέτειά τους και με εθελοντικό έργο υποστηρίζουν άλλους γονείς που ακόμα βρίσκονται στην αρχή του Γολγοθά και μοιράζονται τους φόβους και τις αγωνίες τους, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τον αγώνα τους.

Όσο η πολιτεία δεν αντεπεξέρχεται ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της η Φλόγα προσπαθεί  να προσφέρει σε θέματα που αφορούν τη νοσηλεία παιδιών, εκπαίδευση παιδιάτρων στα ογκολογικά τμήματα, φροντίδα εφήβων στα παιδιατρικά νοσοκομεία, ψυχολογική στήριξη των οικογενειών και ενημέρωση των γονέων, κοινωνική φροντίδα και ενημέρωση της κοινωνίας για τον παιδιατρικό καρκίνο.

Με ακόμα πιο απλά λόγια η Φλόγα συμπαραστέκεται ενεργά φιλοξενώντας γονείς και παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπείες σε δικούς της ξενώνες και συμβάλλοντας με ποικίλους τρόπους στην ενίσχυση των οικογενειών. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι οικογένειες και από τον τόπο μας που μπροστά στο απρόσμενο προσωπικό τους δράμα βρήκαν μία ζεστή γωνιά και μία Φλόγα να αγγίξει τις ψυχές τους στην απρόσωπη Αθήνα, κατά το μεγάλο διάστημα που παρέμεναν εκεί με τα παιδιά τους για να υποβάλλονται σε θεραπείες.

  

Η πρωτοβουλία

Ο Βαγγέλης Χαλκοδαίμων
Ο Μανώλης Λαδάκης
Ο Θάνος Καραβασίλης

Το πραγματικά σπουδαίο έργο αυτό του Συλλόγου έρχονται να αναδείξουν στη Λέσβο τρεις γονείς, ο ένας εκ των οποίων είναι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής, Βαγγέλης Χαλκοδαίμων μαζί με τους Μανώλη Λαδάκη και Θάνο Καραβασίλη, οι οποίοι απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ανέφεραν χθες: «Είναι τόσα πολλά και τόσο θετικά αυτά που ακούμε, βλέπουμε και βιώσαμε για το Σύλλογο Φλόγα και τη συμβολή του με κάθε τρόπο σε οικογένειες που το παιδάκι τους έχει νοσήσει, ώστε λάβαμε την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε έναν κύκλο επαφών για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δύο γραφεία που θα λειτουργήσουν στην υπηρεσία των γονέων που έχουν ανάγκη και χρειάζονται την υποστήριξη της Φλόγας», είπαν. 

Και συνέχισαν: «Σήμερα ο παιδικός καρκίνος σε ένα σημαντικό ποσοστό είναι ιάσιμος, την ώρα όμως που το μαθαίνει ο γονιός χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, ενώ δεν έχουν όλοι οι γονείς την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στα πρώτα έξοδα για την διαμονή τους εκτός Λέσβου προκειμένου να γίνονται οι θεραπείες και γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί αυτός ο Σύλλογος. Για να υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες και να κρατά ζωντανή τη Φλόγα της ελπίδας στους γονείς μέχρι να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να επιστρέψουν νικητές με τα παιδιά τους», ανέφεραν οι κύριοι Χαλκοδαίμων, Λαδάκης και Καραβασίλης οι οποίοι βιώνοντας και οι ίδιοι ένα ανάλογο πρόβλημα βγήκαν πιο δυνατοί με τα παιδιά τους και προσπαθούν τώρα να βοηθήσουν άλλους γονείς και παιδιά.

Σε αυτή  την προσπάθεια, κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη από μεμονωμένους πολίτες και φορείς του τόπου. Από εξοπλισμό για τα νέα γραφεία, αλλά και με οποιονδήποτε τρόπο υποστήριξη στο νέο εγχείρημα, ώστε να λειτουργήσουν τα γραφεία στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή από γονείς που μέσα από την δική τους περιπέτεια με τα παιδιά τους βγαίνουν πιο δυνατοί, μετατρέποντας τον πόνο και την ταλαιπωρία τους σε αγάπη για τον πλησίον.

 

Πρώτα ο χώρος

Αυτό που προέχει είναι να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος που να μπορέσει να στεγάσει στο ξεκίνημα το γραφείο της Φλόγας στη Μυτιλήνη, χωρίς την επιβάρυνση του μισθώματος, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς που ξεκινούν αυτό το εγχείρημα προσδοκούν από την Αυτοδιοίκηση, η οποία μπορεί να βοηθήσει αν θέλει. Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα οι τρεις γονείς που έχουν πάρει την πρωτοβουλία αναμένεται να συναντηθούν με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, στον οποίο θα υποβάλουν το αίτημα διάθεσης ενός μικρού χώρου σε δημοτικό ακίνητο για να στεγαστεί το γραφείο του Συλλόγου στη Μυτιλήνη. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Δήμαρχος και ως γιατρός θα βοηθήσει αυτήν την σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να βρεθεί ένας χώρος για να στεγαστεί το γραφείο της Φλόγας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου χθες το απόγευμα ο κ. Κύτελης σημείωσε ότι «ως Δήμος προσπαθούμε με τις δυνάμεις μας και στηρίζουμε, όπως  και  εσείς  γνωρίζετε,  Συλλόγους  πασχόντων τόσο με την διάθεση χώρων λίγων τετραγωνικών για γραφεία, όπου υπάρχει τέτοια δυνατότητα, όσο όπως γνωρίζετε και με τη διάθεση διαμερίσματος ιδιοκτησίας του Δήμου στην Αθήνα για να διαμένουν συμπολίτες μας με συγκεκριμένες παθήσεις όταν ταξιδεύουν και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο κόστος διαμονής. Ένας λόγος παραπάνω όταν εδώ έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά, δηλαδή τους αυριανούς πολίτες που θα πάρουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους. Θα ακούσω με προσοχή τα θέματα που θα μου θέσουν οι δύο γονείς και θα είμαι και προσωπικά δίπλα τους, όπου μπορώ να συμβάλω»

Η πρωτοβουλία των τριών γονέων είναι ό,τι πιο σημαντικό επιχειρείται να γίνει τα τελευταία χρόνια για το παιδί στον τόπο μας, ιδιαίτερα όταν ο παιδικός καρκίνος όχι μόνο δεν είναι άγνωστος στη Λέσβο, αλλά υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις παιδιών και τα περισσότερα βγήκαν νικητές μετά τις θεραπείες τους. Ανάμεσά τους και παιδιά αδύναμων οικονομικά οικογενειών που βοηθήθηκαν σημαντικά από το Σύλλογο Φλόγα ή με τη συγκινητική ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας, καθώς έχουν αναδειχθεί και μέσα από τα πρωτοσέλιδα των Νέων της Λέσβου.

Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τους τρεις γονείς για να γίνει πιο γρήγορα πράξη το νέο εγχείρημα μπορούν να απευθύνονται στον κ. Χαλκοδαίμων, στο τηλέφωνο, 6977615439, στον κ. Λαδάκη στο τηλέφωνο 6972314642, και στον κ. Καραβασίλη στο τηλέφωνο 6998483530.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img