Τι συμβαίνει με τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών;

Spread the love


Χθες ο Βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ανακοίνωσε ότι έχουν αναρτηθεί ηλεκτρονικά στον ΕΛΓΑ τα πορίσματα με τις εκτιμήσεις για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για απώλεια παραγωγής από την καρπόπτωση, που προκάλεσαν οι νοτιάδες στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Η παρέμβαση του βουλευτή γίνεται 5 ημέρες αφότου το θέμα αναδείχτηκε την περασμένη Παρασκευή από τα Νέα της Λέσβου, όπου μάλιστα αναφέραμε και την ψαλίδα των αποζημιώσεων που ξεκινούν από τα 21 ευρώ το στρέμμα και φτάνουν μέχρι 27,99 ευρώ το στρέμμα για τις επιλέξιμες εκτάσεις. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το υψηλότερο ποσό “πέφτει” στις ορεινές περιοχές της Λέσβου, Αγιάσο και γενικότερα στον Ευεργέτουλα και σε κάποιους ελαιοπαραγωγούς στο Πλωμάρι.

Ο βουλευτής σε γραπτή δήλωσή του ανακοινώνει την ανάρτηση των πορισμάτων των εκτιμήσεων, υπογραμμίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτή η αναφορά του κυρίου Αθανασίου δεν είναι τυχαία, καθώς ο ΕΛΓΑ από τη στιγμή που έκανε τις αναρτήσεις των πορισμάτων έπρεπε άμεσα να προχωρούσε στις πληρωμές, που έτσι κι αλλιώς αναμένονται να γίνουν το μήνα που διανύουμε. 

Ωστόσο μετά το δημοσίευμα των Νέων της Λέσβου στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής για την ανάρτηση των πορισμάτων, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ΕΛΓΑ έθεσε σε δεύτερη προτεραιότητα τις πληρωμές στη Λέσβο, βάζοντας μπροστά από εμάς την καταβολή αποζημιώσεων σε άλλες περιοχές. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε παρασκηνιακές τριβές και φαίνεται και από τη δήλωση του κυρίου Αθανασίου ότι αυτή η εμπλοκή θα πρέπει να έχει περιέλθει σε γνώση του και γι’ αυτό το λόγο πιέζει στα κεντρικά του ΕΛΓΑ για να μην καθυστερήσουν άλλο οι πληρωμές και να γίνουν εντός των επόμενων ημερών για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου.

Η δήλωση Αθανασίου 

Σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου, σημειώνει πως «οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού μας, που επλήγησαν από τη θεομηνία στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2021, αποζημιώνονται.

Οι δικαιούχοι, για το ύψος της αποζημίωσής τους, μπορούν να ενημερώνονται είτε από τους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, είτε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΕΛΓΑ. Γίνεται προσπάθεια τα ποσά, που αναλογούν σε κάθε ένα ζημιωθέντα, να καταβληθούν τις προσεχείς ημέρες».

Τι αποζημιώνεται

Όπως έχουν γράψει μέχρι τώρα τα Νέα της Λέσβου, οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μας αποζημιώνονται με το 30% και ο ΕΛΓΑ έχει εγκρίνει αποζημιώσεις για όλους τους ελαιοπαραγωγούς, δηλαδή και για τους 4.622 ελαιοπαραγωγούς που υπέβαλαν δηλώσεις διεκδικώντας αποζημιώσεις για 1,6 εκατ. ελαιόδεντρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι παρότι δεν εγκρίνονται αποζημιώσεις για όλα τα ελαιόδεντρα που αιτούνται οι ελαιοπαραγωγοί, ακόμα και στις περιπτώσεις που προκύπτουν δηλώσεις ζημιάς από αγρότες για απώλεια παραγωγής, στα χωράφια των οποίων οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε παραγωγή για να χαθεί, ο ΕΛΓΑ τους καταλογίζει ένα μικρό ποσό. Με άλλα λόγια χρήματα θα εισπράξουν και όσοι κανονικά δεν δικαιούνται.

Για τους βιοκαλλιεργητές ελιάς προβλέπεται πρόσθετη αποζημίωση, δηλαδή επί των χρημάτων που τους εγκρίνονται προβλέπεται πολλαπλασιασμός X 1,3.

Επί των αναρτήσεων ΔΕΝ προβλέπεται ότι μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις.

Ξεχάστηκε η ακαρπία;

Την ώρα που φαίνεται πως μπαίνει σε μία σειρά για να γίνει η πληρωμή των ελαιοπαραγωγών για απώλεια παραγωγής από τους θυελλώδεις νοτιάδες του περασμένου Νοεμβρίου, καμία εξέλιξη δεν φαίνεται στον ορίζοντα για την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης του κανόνα de minimis σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς για την ακαρπία, που είναι άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο για την περιοχή μας καθώς η Λέσβος τα τελευταία χρόνια έχει πολύ χαμηλή ελαιοπαραγωγή σε σχέση με τις δυνατότητες του ελαιώνα. Το τελευταίο προκαλεί εντύπωση καθώς έχει διατυπωθεί ρητή δέσμευση του προηγούμενου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Γιάννη Μπουρνού στις 4 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες πριν την αντικατάστασή του από τον Γιώργο Γεωργαντά, είχε σημειώσει: «Για την ελαιοκομική περίοδο 2020-2021 προτάθηκε από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στη βάση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας η ένταξη των ελαιοκαλλιεργειών σε πρόγραμμα de minimis και η χορήγηση ενίσχυσης στα 30 ευρώ το στρέμμα, οριζόντια σε όλους τους ασφαλισμένους παραγωγούς. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη».

Όταν άλλαξε η πολιτική ηγεσία αρχές Φεβρουαρίου και ανέλαβε το Υπουργείο ο Γιώργος Γεωργαντάς παρενέβη με έγγραφό του το Δίκτυο Κοινοτήτων, με τον Βασίλη Μαμώλη να απευθύνεται στο νέο Υπουργό και να αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να ξεχαστούν οι εξαγγελίες του προκατόχου του. Ωστόσο αν κρίνουμε πως από τότε μέχρι τώρα έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες, χωρίς να έχουμε κάποια εξέλιξη γι’ αυτό το θέμα, τροφοδοτούνται υποψίες ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει παρακάμψει τις προτεραιότητες της προηγούμενης και αυτό επηρεάζει άμεσα τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είχαν εισπράξει τα 30 ευρώ το στρέμμα ως έκτακτη ενίσχυση του κανόνα de minimis.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση