Ο χειρότερος Ιούνιος όλων των εποχών στους Τούρκους

Spread the love


Κατώτερα των προσδοκιών είναι τα στοιχεία των αφίξεων Τούρκων τουριστών κατά τον μήνα Ιούνιο, καθώς μόλις 1.816 επισκέπτες από τη γείτονα χώρα πέρασαν από το Τελωνείο Μυτιλήνης για τη Λέσβο. Πρόκειται για αριθμό που μας παραπέμπει στη χειρότερη χρονιά από το άνοιγμα του τουριστικού ρεύματος από τη γείτονα χώρα το 2011, μετά την απελευθέρωση της βίζας για τους κατόχους των λεγόμενων πράσινων διαβατηρίων, οδηγώντας στο ανοδικό ρεύμα του τουρισμού από την Τουρκία προς τη Λέσβο και γενικότερα τα νησιά μας. 

Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2019 είχαν επισκεφτεί τη Λέσβο 5.783 τουρίστες από τη γείτονα χώρα, πράγμα που σημαίνει πως φέτος με τους 1.816 του φετινού Ιουνίου βρισκόμαστε στο 1/3 των Τούρκων τουριστών της χρονιάς αυτής. Ωστόσο αυτός δεν ήταν από τους καλύτερους αριθμούς που είχαμε στη Λέσβο, καθώς το 2018 είχαν έρθει 4.742, ενώ τον Ιούνιο του  2017 είχαμε κάνει το ρεκόρ όλων των εποχών από το άνοιγμα της γραμμής με 6.315 Τούρκους που είχαν επισκεφτεί το νησί μας. 

Το 2016 είχαμε 2.938 επισκέπτες, το 2015, 3.503, το 2014 ήρθαν 3.545 Τούρκοι, το 2013 καταγράφηκαν 3.412, το 2012 είχαν έρθει 2.601 άτομα και, τέλος, το 2011 στο ξεκίνημα του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία προς τη Λέσβο είχαν καταγραφεί 2.105 Τούρκοι.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2021 και το 2020 η γραμμή παρέμενε κλειστή λόγω της πανδημίας και δεν είχαμε τουρίστες από τη γείτονα χώρα, ενώ φέτος που άνοιξε ξανά η σύνδεση, οι τουρίστες από απέναντι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που σαφώς και οφείλεται στην μείωση της αγοραστικής δύναμης λόγω της διολίσθησης του τουρκικού νομίσματος. Ευτυχώς που τα προηγούμενα χρόνια η Λέσβος κατάφερε να προσελκύσει Τούρκους υψηλών εισοδημάτων, οι οποίοι ουσιαστικά είναι αυτοί που αιμοδοτούν το νησί μας, καθώς πλέον όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι από τη γείτονα χώρα επιλέγουν τουριστικούς προορισμούς εντός Τουρκίας, όπου μπορούν να κάνουν εκδρομές και διακοπές με μικρότερο κόστος σε σχέση με το σκληρό ευρώ των χωρών της ευρωζώνης.

Ένα επιπλέον θέμα έχει να κάνει με την επί 2 χρόνια απομόνωση των δύο πλευρών λόγω της πανδημίας, κάτι που ήταν αρκετό για να αλλάξουν οι συνήθειες των Τούρκων τουριστών πέραν του φόβου που συνεχίζει να υπάρχει για τον κορονοϊό, οπότε οι Τούρκοι τουρίστες περιορίζουν τις μετακινήσεις τους σε πιο γνώριμα εδάφη. Τέλος, μία σοβαρή παράμετρος έχει να κάνει με τις τιμές των τουριστικών πακέτων, μια και με το άνοιγμα φέτος ξανά της γραμμής άρχισαν και τα πρώτα παράπονα στο λιμάνι της Μυτιλήνης από τουριστικούς πράκτορες για επιβαρύνσεις και αυξημένες τιμές που ζητούν καταλύματα, με συνέπεια το τουριστικό προϊόν της Λέσβου σε περίοδο οικονομικής κρίσης για την Τουρκία να είναι ακριβότερο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. 

Είναι προφανές πως ο τουρισμός της Λέσβου οφείλει να επενδύσει στους Τούρκους επισκέπτες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της τουρκικής οικονομίας και χαμηλώνοντας τις τιμές, με στόχο την αναθέρμανση της γραμμής, η οποία θα ωφελήσει τα τουριστικά επαγγέλματα και κατ’ επέκταση την οικονομία της Λέσβου σε συνολικούς αριθμούς και όχι με πρόσκαιρες ανατιμήσεις.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση