Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

“Δουλειές του ποδαριού” δίχως τέλος

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Δεν έχουν τέλος οι παλινωδίες φέτος με τις επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος για πρώτη φορά προχωρά στην αλλαγή του χαρτογραφικού υπόβαθρου λίγες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ και ενώ η υποβολή του ΟΣΔΕ εξελίχθηκε, όπως εξελίχθηκε φέτος, μετά κόπων και βασάνων περνώντας από σαράντα κύματα.

Το χαρτογραφικό υπόβαθρο αλλάζει ανά κάποια χρόνια, αυτή η αλλαγή όμως είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει σε μία περίοδο μεγάλης πίεσης για την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς τώρα θα προκύψουν νέα δεδομένα για κάποιες καλλιέργειες, κυρίως για τις αροτραίες. Το χαρτογραφικό υπόβαθρο κάθε φορά που αλλάζει καλύπτει κάποιες συγκεκριμένες περιοχές και όχι όλη την Ελλάδα και αυτή τη φορά μέσα στην αλλαγή βρίσκεται και η Λέσβος, χωρίς να σημαίνει αυτό τίποτα για την περιοχή μας πέραν του ότι αυτή τη φορά μας επέλεξαν. Ωστόσο από την αλλαγή κάποιοι παραγωγοί πρέπει να ξαναδούν τις δηλώσεις τους. 

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι, στο πλαίσιο της υποβολής της ΕΑΕ 2022, έχει προστεθεί στο υπόβαθρο ένα νέο επίπεδο πληροφορίας, με την ονομασία «ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΕΣ 22».

Το layer αυτό περιλαμβάνει για συγκεκριμένες περιοχές της Επικράτειας επικαιροποιημένες ορθοεικόνες ετών 2020 & 2021, προκειμένου να βοηθηθούν οι γεωργοί στην ορθή δήλωση των ορίων των αγροτεμαχίων τους. Οι περιοχές που αφορούν κυρίως είναι οι: Κρήτη, Λέσβος, Χίος, Λήμνος, Ρόδος, Νησιά Ιονίου Πελάγους, Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Θάσος, Ημαθία, Πιερία, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Κιλκίς, Τρίκαλα, Λάρισα, Ιωάννινα.

Επισημαίνεται ότι δεν αφορά το σύνολο των Νομών.

Εν συνεχεία θα αναρτηθούν και για τις περιοχές: Καρδίτσας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Κω, Καρπάθου, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών», σημειώνει καταλήγοντας ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img