Διαδοχικές συσκέψεις με τους Δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, καθώς και με εκπροσώπους των τοπικών φορέων είχε χθες ο Υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο Ταξιάρχης Βέρρος και ο Στρατής Κύτελης ζήτησαν να κηρυχθεί το νησί μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα μέτρα στήριξης προς τους πυροπαθείς, ενώ η Περιφερειακή Αρχή κατέθεσε υπόμνημα στον Υφυπουργό με συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξη της πληγείσας περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Λέσβου, που έχει αναγκαστεί να διαχειριστεί πολλές κρίσεις τα τελευταία χρόνια.
Σε σύσκεψη που έγινε στον Πολιχνίτο, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Δημήτρης Γιανναρέλλης έθεσαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες από το περασμένο Σάββατο που ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά και ο κ. Τριαντόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστούν ένα προς ένα. Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Τ. Βέρρος, «είχαμε μια ολιγόλεπτη αλλά ουσιαστική συζήτηση με τον Υφυπουργό και τον Γ.Γ. Αιγαίου, Μ. Κουτουλάκη κατά την οποία ζητήσαμε την λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τους επαγγελματίες των Βατερών, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους κατοίκους. Παράλληλα, θέσαμε ζητήματα που αφορούν τις υποδομές και ο κ. Τριαντόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα μας βοηθήσει. Ειδικά για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου μπορούν να δοθούν έως 18.000 ευρώ σε κάθε επαγγελματία, ανεξαρτήτως αν υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά, αφού πλήττονται όλοι έμμεσα από αυτή την καταστροφή».
Ακολούθησε η σύσκεψη στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, κατά την οποία ο Κώστας Μουτζούρης ζήτησε να στηριχθούν οι πληγέντες από τη φωτιά, κάτοικοι και επιχειρήσεις, ώστε να επανέλθει γρήγορα η περιοχή στην κανονικότητα. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις της περιοχής οι οποίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για την Ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 και δεν εντάχθηκαν λόγω χαμηλής βαθμολογίας και έλλειψης χρηματοδότησης. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για χρηματοδότηση και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, καθώς το κράτος χρηματοδοτεί μόνο τους Δήμους και όχι τις Περιφέρειες, οι οποίες καλύπτουν τα έξοδα για τον κρίσιμο αυτό τομέα από τον δικό τους προϋπολογισμό.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού, Αναστασία Αντωνέλλη, παρέδωσε στον Υφυπουργό έγγραφες προτάσεις προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν από την κυβέρνηση για την ανακούφιση τόσο των πληγέντων κατοίκων της περιοχής, όσο και γενικότερα των κατοίκων των νησιών μας. Αυτές είναι:
-Επιδότηση διακοπών “Βατερά Pass” – πρόταση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου για τουλάχιστον μια 3ετία.
– Άμεσες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες γης και κτισμάτων που κατέστρεψε η πυρκαγιά.
– Επιχορήγηση ελαιοκαλλιεργειών για την απώλεια παραγωγής από φέτος και για τα επόμενα χρόνια
– Να μην ληφθεί υπ’ όψιν ως προς την καταβολή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων η συρρίκνωση του φυτικού κεφαλαίου στην περιοχή
– Κατασκευή αρδευτικών έργων στην περιοχή της Βρίσας, που θα βοηθήσουν στην ανασύσταση της παραγωγής και στην βελτίωση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών
– Ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και του αυτοκινούμενου στόλου της
– Οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος όλων των Εθελοντικών Σωματείων Δασοπυροσβεστών
– Εκπόνηση και υλοποίηση ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για τα νησιά μας προκειμένου να μην ερημώσουν εντελώς
– Επέκταση του μεταφορικού ισοδυνάμου και για τους επισκέπτες των νησιών μας.
Τέλος, στην σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Μυτιλήνης ο Στρατής Κύτελης ζήτησε να αποζημιωθεί άμεσα ο καρπός των ελαιοκτημάτων της φετινής σοδειάς που καταστράφηκε, να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των ελαιόδεντρων που κάηκαν και να ενισχυθούν οικονομικά για επαναδεντροφύτευση και αποκατάσταση του ελαιώνα.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε επίσης στον κ. Τριαντόπουλο την ανάγκη για άμεση αποζημίωση των επιχειρήσεων και των ιδιωτών που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα, ενώ ζήτησε την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Μυτιλήνης για την αποκατάσταση των αγροτικών και δασικών δρόμων, αλλά και την υλοποίηση τεχνικών έργων, όπου αυτό απαιτείται. Τέλος, τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση του Δήμου με μηχανολογικό εξοπλισμό και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.