- Προάγγελος της μεγάλης συζήτησης που θα ανοίξει αφού σβήσει εντελώς η πυρκαγιά, για την επόμενη μέρα αλλά και τα μέτρα πρόληψης
Μπορεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου να μην έχει σβήσει, αλλά να βρίσκεται σε ύφεση στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών, που υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά, αλλά και της Βρίσας και του Σταυρού, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να συγκρατήσει την πολιτική αντιπαράθεση, που «ανάβει» σιγά-σιγά, με εκατέρωθεν κριτική και δημόσιες τοποθετήσεις τόσο σε επίπεδο βουλευτών, όσο και στην αυτοδιοίκηση. Γιάννης Μπουρνούς και Χαράλαμπος Αθανασίου διασταύρωσαν τα ξίφη τους με ανακοινώσεις, ενώ παρέμβαση έκανε σε περιφερειακό επίπεδο και ο Γιάννης Σπιλάνης, σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας της πολιτικής προστασίας.
«Η τραγωδία είναι απερίγραπτη. Και έχει μέσα της πολλή οργή και αγανάκτηση. Για τις 4 ώρες που έκαναν να εμφανιστούν εναέρια μέσα, για την έλλειψη συντονισμού, για το ότι σε πολλά σημεία οι αστυνομικοί ήταν (και πάλι) υπερπολλαπλάσιοι από τους πυροσβέστες», έγραφε ο κ. Μπουρνούς την πρώτη κιόλας ημέρα της πυρκαγιάς.
Κατά την επίσκεψη του Χρήστου Σπίρτζη στη Λέσβο, κι ενώ όλα έδειχναν πως ηρεμούσαν πριν βέβαια υπάρξει η σημαντική αναζωπύρωση το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έκανε λόγο μεταξύ άλλων για τα κενά που υπήρξαν στην πρόληψη αλλά και στην έγκαιρη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, στην ελλιπή στελέχωση των αρμόδιων πυροσβεστικών υπηρεσιών, ενώ δεν παρέλειψε να κατακρίνει πολλά από τα εξαγγελθέντα μέτρα της Κυβέρνησης, καθώς όπως ανέφερε δεν έχουν καν εφαρμογή στην περίπτωση των Βατερών. Αντίστοιχη κριτική, βέβαια, άσκησε και η Βουλεύτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, κάνοντας λόγο για σημαντικότατες ελλείψεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα η πυρκαγιά να μην αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο.
Σκληρή ήταν η απάντηση στις εξίσου σκληρές δηλώσεις των κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις πυρκαγιές, που έδωσε χθες ο Χαράλαμπος Αθανασίου. «Τις φωτιές κατά κανόνα τις βάζουν εμπρηστές, οι οποίοι υπονομεύουν τη χώρα. Τις σβήνουν όμως άνθρωποι και αυτοί είναι, κυρίως, οι πυροσβέστες μας, ο στρατός, η αστυνομία, οι δασικοί υπάλληλοι, η πολιτική προστασία, οι εθελοντές μας. Όλοι αυτοί μάχονται με αυτοθυσία με τα πύρινα μέτωπα. Τους αξίζει τουλάχιστον ο σεβασμός όλων μας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου.
Συνεχίζοντας, ο κ. Αθανασίου επισημαίνει σχετικά με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες: «Όσον αφορά αυτούς που υποκριτικά ανησυχούν αν και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της Λέσβου, τους λέω ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή, το απόγευμα του Σαββάτου, 23 Ιουλίου, μου ζήτησε να διαβεβαιώσω όσους υποστούν ζημιές πάσης φύσεως από τη φωτιά, ότι μετά την αποτίμησή τους θα αποζημιωθούν πλήρως». Και καταλήγει: «Η κυβέρνησή μας δεν είναι κυβέρνηση του «ΜΑΤΙ», αλλά κυβέρνηση της υπευθυνότητας και των έργων».
Επερώτηση Σπιλάνη
Την ίδια ώρα, επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Πανάγο Κουφέλο, κατέθεσε η «Συμπαράταξη Πολιτών», οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της οποίας σημείωσαν τον προβληματισμό τους και τις ερωτήσεις τους σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας της πολιτικής προστασίας, για να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα πυρκαγιών, όπως αυτές που μαίνονται στη νότια Λέσβο από το Σάββατο.
Στην επιστολή τους, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης του Γιάννη Σπιλάνη, υπογραμμίζουν πως αντίστοιχη αγωνία με αυτή που ζει τις τελευταίες μέρες η Λέσβος, έζησαν πριν λίγο καιρό και οι Σαμιώτες με την πυρκαγιά στην περιοχή Παλαιοχώρι. Επισημαίνουν, δε, πως και στις δύο περιπτώσεις έχουμε όχι απλά μια σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά καταστροφή περιουσιών και αναπτυξιακών εργαλείων σε περιοχές που ήδη μαστίζονται από έντονη πληθυσμιακή και οικονομική συρρίκνωση.
«Κοινή διαπίστωση όλων ότι ούτε τα μέτρα πρόληψης, ούτε τα μέσα καταστολής ήταν επαρκή και γι’ αυτό, παρά την υπερπροσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων στο έργο της κατάσβεσης, το αποτέλεσμα απέχει από το να είναι ικανοποιητικό», σχολιάζει η «Συμπαράταξη Πολιτών», που επισημαίνει παράλληλα πως στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου υπάρχει ανενεργό έργο, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το πρόβλημα, με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου» με τελικό δικαιούχο την Περιφέρεια.
«Γιατί το έργο αυτό δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν οι σχετικοί πόροι, ενώ ταυτόχρονα τα νησιά μας καταστρέφονται; Ποιος θα απολογηθεί προς τις τοπικές κοινωνίες;» είναι το ερώτημα που θέτει η παράταξη της αντιπολίτευσης, αναφέροντας πως σημαντικότερο της ηθικής στήριξης όσων πλήττονται είναι να υπάρχουν παρεμβάσεις για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιών και τον περιορισμό της έκτασης των ζημιών, που προκαλούν. Για τον λόγο αυτό, ζητούν τον ορισμό συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με σκοπό την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας, την εκπόνηση σχεδίου δράσης που θα προβλέπει και τους ανάλογους πόρους για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφών από φυσικά φαινόμενα και, τέλος, τη διεκδίκηση από την Κυβέρνηση όλων όσων είναι δικής της αρμοδιότητας.
Θα ανοίξει συζήτηση
Όλα αυτά, βέβαια, αποτελούν ίσως προάγγελο της μεγάλης πολιτικής συζήτησης που θα ακολουθήσει όταν με το καλό σβήσει εντελώς η φωτιά και όταν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της επόμενης μέρας και βέβαια με την σημαντικότατη πρόκληση της προετοιμασίας, ώστε να μην ξανασυμβεί αυτής της έκτασης καταστροφή. Και αυτό, καθώς ήδη ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις δεν είναι λίγοι οι εμπλεκόμενοι με τα πολιτικά του τόπου, που εκφράζουν την κριτική και τους προβληματισμούς τους για διάφορες πτυχές της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, έστω και σε… πηγαδάκια και όχι δημόσια.