Γενική συνέλευση με άρωμα εκλογών

Spread the love


Χρονιά διπλών εκλογών το 2023 και εκτός από τις αλλαγές στο νόμο για τις Βουλευτικές εκλογές που φαίνεται πως συζητά η κυβέρνηση, σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, οι Πρόεδροι των χωριών, δεν το βάζουν κάτω σχετικά με το μείζον ζήτημα του εκλογικού συστήματος για το οποίο αντέδρασαν δυναμικά από την πρώτη στιγμή, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση της τέταρτης κάλπης. Την επόμενη Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, στις 7:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής, με βασικό θέμα τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί ο απολογισμός της Συντονιστικής Επιτροπής, από το 2019 που ανέλαβε καθήκοντα, μέχρι σήμερα.

Αν και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πάρει τις αποφάσεις του από πέρυσι, όσο πλησιάζει η επόμενη αναμέτρηση σε επίπεδο Δημοτικών Εκλογών, οι Κοινοτάρχες ετοιμάζονται για αντεπίθεση με βασικό αίτημα η εκλογή των Προέδρων στα χωριά να είναι ανεξάρτητη από τα ψηφοδέλτια των υποψήφιων Δημάρχων, όπως ίσχυσε το Μάιο του 2019. Μετά από 2,5 χρόνια λόγω της πανδημίας, τα μέλη του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου θα συζητήσουν εκτενώς το θέμα αυτό, σε συντονισμό και με το Πανελλήνιο Δίκτυο, για την ανάδειξη των Προέδρων μέσω ανεξάρτητων ψηφοδελτίων για κάθε Κοινότητα. 

Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου έχει εκφράσει ξεκάθαρα τις θέσεις και τις προτάσεις του μέσω υπομνήματος που έχει στείλει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Με βάση τα όσα δήλωσε πέρυσι το Υπουργείο Εσωτερικών, αν ένας δημότης θέλει να  ψηφίσει τον Α για Δήμαρχο και για Πρόεδρο του Χωριού του έναν που συμμετέχει σε άλλο δημοτικό  ψηφοδέλτιο, δεν θα έχει το δικαίωμα. Ακόμα δήλωσε ότι σχεδιάζουν σε όλα τα Κοινοτικά Συμβούλια με πάνω από 300 κατοίκους (ή κάτι  παραπάνω…), να αποκτά πλασματική πλειοψηφία ο δημοτικός συνδυασμός του υποψηφίου που θα εκλεγεί Δήμαρχος στο δεύτερο γύρο, ακόμα και αν στις Κοινότητες αυτές ήρθε τελευταίος σε ψήφους. Αν οι δύο παραπάνω διατάξεις, δεν είναι αλλοίωση της ψήφου των τοπικών κοινωνιών, τότε  τι  είναι;», διερωτώνται οι Κοινοτάρχες.

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος υπενθυμίζεται ότι το  σύστημα  αυτό δοκιμάστηκε στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 και του 2014 επί “Καλλικράτη”, όταν οι  περισσότεροι  υποψήφιοι  Δήμαρχοι έβαζαν  υποψήφιους για τις  Κοινότητες  στα  ψηφοδέλτιά  τους,  κομματικούς  παράγοντες, φίλους, συγγενείς, υποχρεωμένους από εξυπηρετήσεις κ.λ.π., με  δυσμενή αποτελέσματα στην δραστηριότητα όσων  εκλέγονταν και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων στα χωριά. «Αντίθετα, στις  Δημοτικές Εκλογές του 2019 με τα αυτόνομα ψηφοδέλτια στις  Κοινότητες, πολλοί  νέοι  συντοπίτες  μας ασχολήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν με επιτυχία στο πλάι των συγχωριανών τους, χωρίς  αναγκαστικά  να προσδεθούν  σε  συνδυασμούς υποψηφίων  Δημάρχων.  Αν ισχύσει το νέο σύστημα, πολλοί  δραστήριοι συντοπίτες  μας  θα  απογοητευθούν και θα αδρανοποιηθούν», τονίζει το Δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς ότι το Σύνταγμα δεν  προβλέπει  τις  Κοινότητες  σαν  χωριστό  βαθμό  Αυτοδιοίκησης, οι Πρόεδροι των χωριών της Λέσβου έχουν ξεκαθαρίσει ότι «ο Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι στον ισχύοντα νόμο τα Κοινοτικά Συμβούλια υπάγονται στην Ενδοδημοτική  Αποκέντρωση, όπως  άλλωστε και δεκάδες άλλα Συμβούλια και  Επιτροπές, ακόμα  και  Δημοτικά  Νομικά  Πρόσωπα. Γιατί αν πραγματικά πίστευε το παραπάνω σαθρό επιχείρημα, τότε δεν θα έπρεπε να εξαγγέλλει ούτε την  υπαγωγή  των  Κοινοτικών  Συμβουλίων στις  Δημοτικές  παρατάξεις, αλλά  να τα εξαλείψει  τελείως».

Καταλήγοντας, το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου υπογραμμίζει ότι «ένα από τα βασικά συμπεράσματα  που  βγήκε από  την  πανδημία,  είναι  η  αναγκαιότητα  να  στηριχθεί ο πρωτογενής  τομέας  της οικονομίας και να τονωθεί η ζωή  στα  χωριά,  ώστε  όσο  το  δυνατόν να  αποσυμφορηθούν  οι μεγάλες πόλεις με το επιβαρημένο περιβάλλον. Καλούμε τις Δημοτικές Αρχές, τις Δημοτικές και Κοινοτικές παρατάξεις, να  πάρουν ξεκάθαρη θέση και να συστρατευθούν για  να μην ισχύσουν οι παραπάνω διατάξεις, που θα υποβαθμίσουν περισσότερο την ζωή στα χωριά και θα βραχυκυκλώσουν τις Δημοτικές Αρχές και τις  Δημοτικές  Υπηρεσίες. Οι  συνδημότες  των  χωριών  και  των  συνοικιών χρειάζονται  ουσιαστική  στήριξη,  με  αναγκαία  έργα και υπηρεσίες και όχι υποβάθμιση και καταργήσεις».

 

Κι άλλα θέματα

Εξάλλου, στην Γενική Συνέλευση θα παρουσιαστούν οι δράσεις και οι ενέργειες της Διοικούσας Επιτροπής από τον Συντονιστή του Δικτύου σε όλο το νησί, Κίμωνα Χρυσίδη, τον Συντονιστή στο Δήμο Μυτιλήνης, Βασίλη Μαμώλη και τον Συντονιστή στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, Θέμη Καμμένο. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τα χωριά, όπως η κατανομή της πάγιας προκαταβολής, η καθαριότητα, τα έργα, αλλά και το ζήτημα της υποβάθμισης των Δημόσιων Υπηρεσιών. 

Σε δήλωσή του στα “Νέα της Λέσβου” ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Θέμης Καμμένος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πάνε καλά για τα χωριά μας με τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και με την συνεχή υποβάθμιση των Υπηρεσιών. Πολλοί νέοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν για πρώτη φορά το 2019 με τις Κοινότητες για να πάνε μπροστά τα χωριά τους έχουν αποφασίσει να απομακρυνθούν του χρόνου αν ισχύσουν αυτές οι αλλαγές. Ακόμη και παλιοί συνάδελφοι έχουν απογοητευτεί και θα εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια από δω και πέρα. Εμείς, ως Δίκτυο, θα δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελευταία στιγμή και έχουμε αποδείξει ότι τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας είναι προς την σωστή κατεύθυνση, για ανεξάρτητες Κοινότητες και Τοπικά Συμβούλια που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στα χωριά τους».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση