- Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΔΑΠΑΛ και στο Δημοτικό Συμβούλιο από εργάτες, οδηγούς, χειριστές και υπαλλήλους γραφείων, που μίλησαν για εμπαιγμό από τη Δημοτική Αρχή από την περασμένη άνοιξη
Έξω φρενών είναι δεκάδες εργάτες, οδηγοί, χειριστές, αλλά και υπάλληλοι γραφείων, που απασχολήθηκαν ή και συνεχίζουν να απασχολούνται στον Δήμο Μυτιλήνης μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ, για τον εμπαιγμό που υπέστησαν από τη Δημοτική Αρχή το προηγούμενο διάστημα και αδυνατούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Χωρίς συμβάσεις επί 2 και 3 μήνες, αλλά με εντολή Δημάρχου, όπως κατήγγειλαν, παρείχαν τις υπηρεσίες τους με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι μισθοί τους, με συνέπεια να βρίσκονται σήμερα σε οικονομικό αδιέξοδο. Την Παρασκευή πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΔΑΠΑΛ και στο Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, απαιτώντας να βρεθεί λύση για να πληρωθούν άμεσα.
Τα “Νέα της Λέσβου” είχαν αναδείξει με ρεπορτάζ από τον περασμένο χειμώνα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Δήμος Μυτιλήνης σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των “εργολάβων” που απασχολούσε μέσω της Διαδημοτικής Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου, αφού ήδη είχαν ξεκινήσει οι καθυστερήσεις και οι πρώτες διαμαρτυρίες. Μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο εργάζονταν περίπου 90 άτομα και όταν έληξαν οι συμβάσεις τους η Δημοτική Αρχή μείωσε τον αριθμό στους 60 και ζήτησε “προφορικά” να παραμείνουν στις θέσεις τους για να μην υπάρξουν κενά στις παρεχόμενες υπηρεσίες και με την υπόσχεση ότι θα βρεθεί τρόπος για να πληρωθούν.
«Με εντολή Δημάρχου…»
Όπως δήλωσε έξω από τα γραφεία της ΔΕΔΑΠΑΛ την Παρασκευή ο χειριστής μηχανημάτων, Στρατής Σπανός, ο ίδιος – όπως και πολλοί άλλοι – παρείχε τις υπηρεσίες του στο Δήμο με συμβάσεις που ανανεώνονταν από τον Φεβρουάριο του 2021. «Όταν τον περασμένο Απρίλιο έληξε η τελευταία σύμβαση που είχα υπογράψει ρώτησα τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Φραντζέσκο τι θα γίνει και μου είπε να παραμείνω στην θέση μου με εντολή του Δημάρχου και ότι θα υπογράφαμε νέες συμβάσεις, που θα καλύπτονταν από το 1 εκατ. ευρώ που περίμενε να λάβει ο Δήμος από το Υπουργείο Μετανάστευσης. Ο καιρός όμως περνούσε κι ενώ δουλεύαμε Μάιο και Ιούνιο δεν υπογράψαμε καμία σύμβαση και δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ. Επιπλέον ήμασταν ανασφάλιστοι, αλλά μας έλεγαν ότι δεν πειράζει κι ότι δεν θα γίνει κάποιο ατύχημα ή έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας στον χώρο που εργαζόμασταν, επάνω στα βουνά. Όταν ενημερώθηκε ο Δήμαρχος ότι ήμασταν και ανασφάλιστοι μας είπε να μην οδηγούμε τα οχήματα (;). Τον Ιούλιο εγώ σταμάτησα να δουλεύω και με κάλεσαν τον Αύγουστο να υπογράψω νέα 4μηνη σύμβαση. Δεν δέχτηκα και δούλεψα μόνο για ένα μήνα, που επίσης δεν έχω πληρωθεί ακόμη. Αυτός είναι εργασιακός μεσαίωνας και πρέπει να σταματήσει. Απαιτούμε όλοι να πληρωθούμε για τους μήνες που δουλέψαμε με τις προφορικές διαβεβαιώσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σπανός.
«Είχαμε ανάγκες»
Απαντώντας στις σοβαρές αυτές καταγγελίες ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας παραδέχτηκε ότι οι άνθρωποι αυτοί δούλευαν “στον αέρα” με εντολή του Στρατή Κύτελη επειδή υπήρχαν πολλές ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν. «Πιστεύαμε ότι θα βρεθεί λύση, από μέρα σε μέρα, για να υπογράψουμε νέες συμβάσεις, αφού προηγουμένως είχαμε διασφαλίσει τις πιστώσεις που απαιτούνταν. Χρειαζόμασταν άτομα για τους δασικούς και τους αγροτικούς δρόμους που ήταν κομμένοι και για άλλες ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας. Όλο αυτό το διάστημα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πάρουν όλοι τα δεδουλευμένα τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μ. Φραντζέσκος.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο οποίος άκουσε με προσοχή τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των “εργολάβων”, δήλωσε ότι «όταν έληξαν οι συμβάσεις τον περασμένο Απρίλιο δεν είπαμε σε κανέναν να παραμείνει, τουλάχιστον εμείς από την Διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ, επομένως δεν μπορώ ούτε να διαψεύσω ούτε να επιβεβαιώσω αυτά που καταγγέλλονται. Ο καθένας, με βάση αυτά που λέει, θα πρέπει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες του», τόνισε με νόημα ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Μυτιλήνης έχει υπογράψει από την 1η Αυγούστου νέα προγραμματική σύμβαση με την ΔΕΔΑΠΑΛ για την απασχόληση 83 εργολάβων με μπλοκάκια για 4 μήνες. Η σύμβαση, ύψους 486.114 ευρώ, θα καλυφθεί από την χρηματοδότηση του 1 εκατ. ευρώ που έλαβε ο Δήμος από το Υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά δεν μπορούν να καλυφθούν με το ποσό αυτό οι παλιές οφειλές που διεκδικούν οι εργολάβοι.
Εργάτες, οδηγοί και χειριστές
Σύμφωνα με την σύμβαση, ο μέγιστος αριθμός των απασχολούμενων, με βάση τον προγραμματισμό των αρμόδιων Υπηρεσιών του Δήμου, έχει ως εξής:
– Οκτώ οδηγοί απορριμματοφόρων – φορτηγών
– 68 απασχολούμενοι στην καθαριότητα
– Τέσσερις χειριστές μηχανημάτων
– Τρεις επόπτες των υπηρεσιών καθαριότητας και ευπρεπισμού.