«Οι δράστες – τέρατα γέννημα της σύγχρονης κοινωνίας»

Spread the love


  • Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των οικογενειών των δολοφονημένων γυναικών

Μια διαφορετική συζήτηση, γύρω από το φλέγον ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών, καθώς και της απουσίας στήριξης των οικογενειών δολοφονημένων γυναικών, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στα πλαίσια του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στην Αθήνα, στο Στέκι Νέων Γυναικών. Η συζήτηση είχε θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ολόπλευρη στήριξη των οικογενειών των δολοφονημένων γυναικών», και σε αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατούς που δολοφονήθηκε στη Μυτιλήνη το 2019 και η Βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Τη συζήτηση συντόνισε η Μαριάνθη Λάζου, μέλος της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια, ενώ παραβρέθηκε και η Μάγδα Φύσσα

«Μιλάμε για ένα κοινωνικό φαινόμενο. Οι δράστες – τέρατα δεν διαμορφώθηκαν σε κοινωνικό κενό, διαμορφώθηκαν σε μια κοινωνία εκμεταλλευτική και ανταγωνιστική που αναπαράγει αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην οικογένεια, στη συντροφική σχέση», σημείωσε η Μαρία Κομνηνάκα. Όπως εξήγησε, οι αντιλήψεις αυτές οδηγούν στην υποτίμηση της προσωπικότητας της γυναίκας, ακόμα και στην απαξίωση της ίδιας της, της ζωής, ανοίγοντας τον «διάλογο» γύρω από την πολύμορφη βία σε βάρος των γυναικών, που φτάνει μέχρι τη δολοφονία, τις αιτίες του φαινομένου και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί, ξεδιπλώθηκε σε μια περίοδο που οι αποτρόπαιες δολοφονίες γυναικών έχουν προκαλέσει εύλογη αγανάκτηση και προβληματισμό σε μεγάλο μέρος της νεολαίας.

«Με τον πιο σκληρό τρόπο επιβεβαιώνεται, μετά από κάθε νέο έγκλημα που σημαδεύεται με το όνομα ενός ακόμα κοριτσιού, σε μια διαφορετική περιοχή της χώρας, η απουσία οποιασδήποτε κρατικής στήριξης» υπογράμμισε, ενώ όσον αφορά τη δημόσια συζήτηση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η κ. Κομνηνάκα ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου και της ποινικής μεταχείρισης των δραστών εγκλημάτων βίας και κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος των γυναικών.

«Την απαραίτητη ψυχολογική στήριξη την πληρώνουμε μόνοι, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ακόμη και για τα παιδιά που μένουν ορφανά δεν δίνεται κάποιο βοήθημα. Είμαστε και δαρμένοι και γδαρμένοι. Οι οικογένειες επιβαρύνονται και με το κόστος των μακρόχρονων δικαστηρίων. Παρότι έχουμε δώσει τα αιτήματα η πολιτεία ούτε που ασχολήθηκε. Είμαστε ξεγραμμένοι, αλλά θα φέρουμε τον κόσμο τούμπα να αλλάξουν τα πράγματα, το οφείλουμε στα παιδιά μας» τόνισε στην τοποθέτησή της η Ρόζα Φωτιάδου, μητέρα της Σοφίας που δολοφονήθηκε στην Κάτω Κηφισιά, αναφερόμενη στον απροσδόκητο χαμό της κόρης της η οποία λάτρευε τη ζωή, έκανε όνειρα, ήθελε να μεγαλώσει την οικογένειά της. 

«Είναι συγκινητικό που υπάρχουν νέοι με όραμα… ξέρω πως θα αγωνιστείτε μαζί με εμάς, για ριζικές αλλαγές, εγώ σαν μάνα δολοφονημένου κοριτσιού βιώνω από πρώτο χέρι την απαξίωση του κράτους… Έχοντας στο πλευρό μας όλα εσάς, τα νέα παιδιά, δυναμώνουμε περισσότερο. Εσείς μας κάνετε να μην λυγίζουμε. Εσείς και τα αδικοχαμένα παιδιά μας, σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου», ανέφερε στο μήνυμά της η μητέρα της Ερατούς, κ. Κρεμαστιώτη. «Κάνουμε τον πόνο μας δράση και ζητάμε τη στήριξη και συμπαράστασή σας» είπε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Κώτη, μητέρα της αδικοχαμένης Ντόρας Ζαχαριά, η οποία δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2021 στη Ρόδο.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση