- Πάνω από 50 κτήματα έχουν πλημμυρίσει, 15 βάρκες βούλιαξαν και οι αγροτικοί δρόμοι έχουν καταστεί απροσπέλαστοι
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά να κηρυχθεί ο Μανταμάδος ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Χαράλαμπος Τζελαϊδής λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις χθες τα ξημερώματα. Το φαινόμενο ήταν τοπικό και έπληξε κυρίως τις περιοχές της Πεδής, του Αγίου Στεφάνου και τον Ασπροπόταμο, όπου 15 βάρκες βούλιαξαν στο αλιευτικό καταφύγιο.
Οι καλλιέργειες και τα ελαιοκτήματα στην περιοχή πλημμύρισαν και ο Κοινοτάρχης μιλά για μεγάλες ζημιές που πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα και να δοθούν αποζημιώσεις. Ήδη έχει υποβάλει αίτημα για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, που έσπευσε με συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας για να κρατήσει ανοιχτό το οδικό δίκτυο.
Η καταρρακτώδης βροχή ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα και μέχρι τις 6 το πρωί ο κεντρικός δρόμος από Μυτιλήνη προς Μανταμάδο είχε μετατραπεί σε ποτάμι, με συνέπεια την διακοπή της κυκλοφορίας. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου, Ανδρέας Αξής, ειδοποιήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής για τα προβλήματα στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο και με συνεργείο της Υπηρεσίας επενέβη άμεσα στην περιοχή.
«Οι προβλέψεις δεν έδειχναν ότι θα έχουμε καταρρακτώδεις βροχές μέσα στη νύχτα και δεν περιμέναμε ότι θα συμβούν αυτές οι ζημιές. Παρ’ όλα αυτά, κινητοποιηθήκαμε άμεσα και ανοίξαμε τον δρόμο, ενώ λίγο αργότερα ήρθε και μηχάνημα της Περιφέρειας για να απομακρύνουμε τις λάσπες και τα φερτά υλικά. Πολλοί αγροτικοί δρόμοι έχουν καταστραφεί, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τώρα, αν δεν στεγνώσει το χώμα για να μπορεί να στρωθεί», τόνισε ο κ. Αξής.
Καταγραφή από τον ΕΛΓΑ
Επί τόπου βρισκόταν από την πρώτη στιγμή που ειδοποιήθηκε ο Πρόεδρος του Μανταμάδου, ο οποίος ενημέρωσε και τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στα ελαιοκτήματα και τις καλλιέργειες για να κινηθεί η διαδικασία της καταγραφής. «Δεν με έχουν ενημερώσει για πλημμυρισμένα σπίτια, αλλά ο μεγάλος όγκος νερού που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες δημιούργησε πολλά προβλήματα στις προσβάσεις των εξοχικών στον Ασπροπόταμο και την Πεδή. Πάνω από 50 κτήματα έχουν πλημμυρίσει και η βροχή παρέσυρε φράχτες, περιφράξεις, κλπ.. Οι μεγαλύτερες ζημιές όμως συνέβησαν στο λιμανάκι, στα Χαλίκια, στον Ασπροπόταμο, όπου τουλάχιστον 15 βάρκες βούλιαξαν. Όλες αυτές οι ζημιές πρέπει να καταγραφούν και οι ιδιοκτήτες να αποζημιωθούν γιατί δεν φταίνε σε τίποτα».
Ο Χ. Τζελαϊδής επεσήμανε ακόμη ότι ο χειμώνας δεν έχει ξεκινήσει και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην κινδυνεύσουν ξανά περιουσίες ή ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Ο ίδιος τονίζει ότι πρέπει να γίνουν τρία αντιπλημμυρικά έργα στον Ασπροπόταμο και την Πεδή για να έχουν διέξοδο τα όμβρια ύδατα και να μην πλημμυρίζουν δρόμοι, κτήματα και σπίτια.
Μέτρα πρόληψης
Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου πάντως, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, έχει ξεκινήσει ήδη τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πρόληψη ζημιών από τις βροχές και τους ανέμους, όπως είναι ο καθαρισμός φρεατίων, η κοπή δέντρων, αλλά και η προμήθεια αλατιού σε περίπτωση χιονοπτώσεων. «Την ευθύνη για τον εσωτερικό καθαρισμό των φρεατίων την έχει η ΔΕΥΑΛ, εμείς απλά καθαρίζουμε από πάνω στα καπάκια. Από κει και πέρα, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για το κλάδεμα δέντρων, ενώ έχουμε και 350 τόνους αλάτι από πέρυσι και θα προμηθευτούμε κι άλλη ποσότητα», ανέφερε ο κ. Αξής.
Χωρίς προβλήματα πέρασε η κακοκαιρία από τον Δήμο Μυτιλήνης, όπου η βροχή ήταν περιορισμένη και κυρίως στα χωριά της Γέρας, την Μόρια και την Θερμή. Όπως μας είπε ο Αντιδήμαρχος, Μιχάλης Φραντζέσκος, «εμείς συνεχίζουμε την βελτίωση και συντήρηση των αγροτικών δρόμων εν όψει του χειμώνα και της ελαιοκομικής περιόδου. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία γιατί ξεκινήσαμε από την περασμένη άνοιξη και εύχομαι να μην έχουμε μεγάλες ζημιές, όπως πέρυσι».