- Γολγοθάς για 3.000 οικογένειες
- Ξέσπασμα από Αντωνίου ο οποίος διαμηνύει: «Δεν θα τελειώσουν μαζί μας, θα μας βρουν μπροστά τους»
Την ώρα που η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναμένεται σήμερα να επισκεφτεί τη Λέσβο και να ενημερωθεί στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και θα δώσει συνέντευξη, το νησί μας συνεχίζει να βρίσκεται για έκτο μήνα χωρίς παιδοψυχίατρο, υποχρέωση η οποία καλύπτεται από το Βοστάνειο, και συγκεκριμένα από το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (πρώην Ιατροπαιδαγωγικό), το οποίο όμως αδυνατεί να ανταποκριθεί, λόγω της άδειας για τοκετό, λοχεία και ανατροφή που έλαβε, όπως και δικαιούται, η μοναδική παιδοψυχίατρος που εξυπηρετεί τη Λέσβο. Χρειάστηκε να περάσουν έξι μήνες με την έλλειψη της γιατρού να διαιωνίζεται, ώστε να πέσουν στο κενό οι όποιες προσπάθειες προσωρινής κάλυψης της θέσης, ακόμη και από πρόσκαιρες μετακινήσεις από άλλα νησιά, ώστε τελικά να καταλήξουν στη σολομώντεια λύση της εξυπηρέτησης… μέσω τηλεδιάσκεψης, δηλαδή της λύσης από απόσταση, πράγμα όμως που δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν.
Τα προβλήματα όμως αυξάνονται και πληθύνονται για τα παιδιά που έχουν ανάγκη από τη φροντίδα ενός παιδοψυχίατρου και τις οικογένειές τους, τα οποία υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3.000 στο νησί. Τρεις χιλιάδες οικογένειες εδώ και 6 μήνες δεν έχουν πρόσβαση σε μια απαραίτητη για τα παιδιά τους ιατρική περίθαλψη, καθώς πρέπει να σημειωθεί πως στη Λέσβο δεν υπάρχει ούτε κάποιος ιδιώτης παιδοψυχίατρος στον οποίο θα μπορούσαν να απευθυνθούν.
Το μόνο που τους απομένει είναι είτε να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς στην Αθήνα, είτε να διακόψουν τις συνεδρίες, που είναι απαραίτητες στα παιδιά τους, καθώς τα ιατρικά κόστη είναι πολύ υψηλά, πόσο μάλλον όταν αυτά συνοδεύονται και από έξοδα ταξιδίου και ενδεχομένως διαμονής. Ακόμη όμως και εκείνοι οι γονείς που συνεχίζουν τις συνεδρίες των παιδιών τους στην Αθήνα σε ιδιώτες παιδοψυχίατρους στεγνώνουν οικονομικά, καθώς δεν είναι δυνατή η υπογραφή παραπεμπτικών σε θεραπείες από ιδιώτες γιατρούς, εκτός από εκείνους που εργάζονται σε δημόσιες δομές υγείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθούν τα ιατρικά έξοδα ή έστω μέρος αυτών από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για όλα αυτά δεν είναι λίγες οι οικογένειες που προσπαθούν να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται τα παιδιά τους και που είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να τους το παρέχει. Όπως δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο Περικλής Αντωνίου, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, ο οποίος γνωρίζει καλά την υπόθεση λόγω εμπειρίας του οικείου του περιβάλλοντος και ο οποίος έχει κινητοποιηθεί με επιστολές του προς τα αρμόδια πρόσωπα, ακόμη και προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «η μη κάλυψη των αναγκών ψυχικής υγείας συνιστά συνταγματική εκτροπή, καθώς η κάλυψή τους εξασφαλίζεται από το σύνταγμα της χώρας».
Ο κ. Αντωνίου εξηγεί πως λύσεις θα μπορούσαν να δοθούν στο πρόβλημα, που εκκρεμεί μισό χρόνο τώρα, αλλά για κάποιον λόγο τίποτα δεν έχει γίνει. Η πρώτη και σωστότερη θα ήταν να αναπληρωθεί η θέση της παιδοψυχιάτρου του νοσοκομείου για όσο διάστημα εκείνη θα απουσιάζει από την εργασία της. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, κανένας γιατρός δεν πρόκειται να έρθει σε μία θέση με σύμβαση ορισμένου χρόνου, λογικά, ειδικά και με το τόσο υψηλό κόστος μεταφορών και ενοικίων στο νησί, εκτός μόνο και αν δοθούν κάποια κίνητρα, όπως μισθολογικά μπόνους, για παράδειγμα. Δεύτερη προτεινόμενη λύση θα μπορούσε να είναι η προσωρινή εξυπηρέτηση της Λέσβου από γιατρούς που θα μετακινούνταν περιστασιακά στο νησί, μία με δύο φορές τον μήνα, ώστε να μπορούν να υπογράφονται παραπεμπτικά σε λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κ.ά..
Στην έσχατη ανάγκη, ως τρίτη λύση, θα μπορούσαν να γίνονται τηλεδιασκέψεις, πάλι σε μια περιστασιακή μηνιαία εξυπηρέτηση της κατάστασης, αν και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα καλύπτονταν οι ανάγκες όλων, αφού αφενός προκειμένου να διαγνωστεί μία νέα περίπτωση απαιτούνται έλεγχοι παιδιών και γονιών μέσω διαγνωστικών τεστ κατά τη διενέργεια των οποίων απαιτείται φυσική παρουσία, αφετέρου δεν είναι δεδομένο ότι όλες οι οικογένειες θα έχουν τα μέσα για να τις πραγματοποιήσουν, όπως, για παράδειγμα ηλεκτρονικό υπολογιστή ή πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Πληροφορίες από κύκλους του νοσοκομείου αναφέρουν πως δεν υπήρχε η δυνατότητα να αναπληρωθεί προσωρινά η θέση από άλλον παιδοψυχίατρο, οπότε προκρίθηκε η επιλογή να ζητήσουν τη μετακίνηση γιατρού από άλλο νοσοκομείο, καθώς και την έναρξη τηλεδιασκέψεων μία φορά την εβδομάδα. Οι πληροφορίες λένε πως πράγματι ορίστηκε μία παιδοψυχίατρος από το νοσοκομείο της Σύρου, αλλά λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των υποθέσεων αποφασίστηκε οι τηλεδιασκέψεις να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα. Πότε ξεκίνησε αυτό; Την 1η Οκτωβρίου. Από το νοσοκομείο, ωστόσο, εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί από εδώ και στο εξής και μέχρις ότου να επιστρέψει η γιατρός που λείπει με άδεια τοκετού, λοχείας και ανατροφής.
Το θέμα είναι ότι σε κάθε περίπτωση το ζήτημα παραμένει άλυτο, αφού καμία λύση, έστω προσωρινή, που να τους καλύπτει όλους, δεν έχει δοθεί ακόμη και 3.000 οικογένειες συμπολιτών μας βρίσκονται στον αέρα και με το χέρι βαθιά χωμένο μέσα στην τσέπη.