Σημαντική αύξηση, αναλογικά με τα μεγέθη της τελευταίας χρονιάς, παρουσιάζει ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στο ΚΥΤ στον Καρά-Τεπέ, σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο. Μέχρι χθες, εντός της δομής φιλοξενίας διέμεναν 1.548 άνθρωποι, αριθμός που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 19% μέσα σε 6 περίπου εβδομάδες από τα 1.300 άτομα που διέμεναν στο ΚΥΤ στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, την 1η Σεπτεμβρίου εντός της δομής φιλοξενίας έμεναν 1.294 άτομα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός την 1η Αυγούστου ήταν 1.298, γεγονός που μαρτυρούσε πως με αυξομειώσεις έστω, είχε επιτευχθεί μια σχετική σταθερότητα στο μεταναστευτικό πληθυσμό στη Λέσβο, έπειτα από ένα διάστημα λίγων μηνών, όπου μετά την κατακόρυφη μείωσή του κοντά στην περίοδο του Πάσχα, φτάνοντας και κάτω από τους 1.000, είχαμε τη συνεχή αύξηση του αριθμού αιτούντων άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ.
Φαίνεται, όμως, πως και πάλι η πλάστιγγα μεταξύ αναχωρήσεων και νέων αφίξεων έγειρε σημαντικά, σε βαθμό που από τα μέσα Σεπτέμβρη ο αριθμός μεταναστών στον Καρά-Τεπέ είναι σταθερά πάνω από 1.500 άτομα. Είναι ενδεικτικό πως μόλις πριν λίγες μέρες καταγράφηκαν πάνω από 70 αφίξεις μέσα στο ίδιο 24ωρο, ενώ είχαμε και το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοικτά της Λέσβου, που μαρτυρά μια ενταντικοποίηση των μεταναστευτικών ροών, παρά τις όλο και πιο άσχημες καιρικές συνθήκες.
Όπως έχουμε σημειώσει και σε παλαιότερα ρεπορτάζ, και όπως και το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο έχει παραδεχτεί, η πίεση που δέχεται η χώρα μας ως προς τις μεταναστευτικές ροές μέσα στο 2022 είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ήδη έως τις 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχουν σημειωθεί περίπου 7.000 αφίξεις (οι 1.850 στη Λέσβο), ενώ καθ’ όλο το 2021 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 4.331. Πιο συγκρατημένες οι ροές από την ξηρά στον Έβρο, που κατά το 2022 είναι 4.659, ενώ το προηγούμενο έτος ήταν 4.826 συνολικά.