Και μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό… τι για το Σάρλιτζα;;;

Από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια
Spread the love

 

  • Τροφή για περαιτέρω προβληματισμό έδωσαν οι τοποθετήσεις του καθηγητή Κώστα Μωραΐτη

Περισσότερο φαίνεται να τροφοδότησε τον προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι γύρω από την ανάπτυξη και την ανάπλαση του ξενοδοχείου Σάρλιτζα Παλλάς στην περιοχή της Θερμής παρά να έδωσε μία ξεκάθαρη κατεύθυνση, χθες, ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου ανακοίνωσε τον ακριβή αριθμό των συμμετοχών στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της Περιφέρειας. Αν και στην τοποθέτησή του ο κ. Μουτζούρης είπε ότι τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους για την ανάδειξη του Σάρλιτζα, οι προοπτικές αυτές άρχισαν να περιπλέκονται όταν τοποθετήθηκε ο καθηγητής από το Μετσόβιο, που ουσιαστικά είναι ο επικεφαλής της ομάδας για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Μουτζούρη. 

Στη συνέντευξη Τύπου εκτός από τη Γενική Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αφροδίτη Κουρουγένη και την διευθύντρια Μαρία Τσακίρη, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο καθηγητής του Μετσόβιου, Κώστας Μωραΐτης, ο οποίος με την τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι αυτό που ενδιαφέρει το διαγωνισμό είναι πρωτίστως η πολιτιστική ανάπτυξη και ανάδειξη της Λέσβου μέσα από το Σάρλιτζα και όχι η οικονομική. Αν και στην τοποθέτησή του αρχικά ο Περιφερειάρχης  κ. Μουτζούρης είπε ότι τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους για την ανάδειξη του Σάρλιτζα, οι προοπτικές αυτές άρχισαν να περιπλέκονται όταν τοποθετήθηκε ο καθηγητής από το Μετσόβιο που ουσιαστικά είναι ο επικεφαλής της ομάδας για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και φίλος ακαδημαϊκός του κ. Μουτζούρη, ο οποίος εξέφρασε τη θέση ότι το παλιό κτίριο του Σάρλιτζα θα πρέπει να αναδειχθεί ως κέντρο πολιτισμού με τη λειτουργία συνεδριακού κέντρου και άλλων δραστηριοτήτων και σε καμία περίπτωση ως Θερμαλιστικό Κέντρο. 

Επίσης το παλιό κτίριο μέσα από την ανάδειξή του να συνδεθεί και με τον αρχαιολογικό πλούτο στο οικόπεδο και να μπορεί για παράδειγμα να προσελκύει ακαδημαϊκό τουρισμό! Για το σκέλος του θερμαλισμού ο κ. Μωραΐτης είπε ότι μπορεί να γίνει δίπλα ένα κτίριο, αυτό ωστόσο που φάνηκε από την τοποθέτησή του είναι ότι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός πρέπει να οδηγήσει στην βράβευση ενός τέτοιου μοντέλου. Και προκειμένου να στηρίξει τα λεγόμενά του έσπευσε να επαινέσει το νησί μας σημειώνοντας ότι «η Λέσβος δεν είναι ένα ευρωπαϊκό νησί για την επικράτεια, αλλά είναι ένα παγκόσμιο νησί», καθώς μέσα από τον πολιτισμό της έδωσε τα φώτα στη Δύση, η οποία έμαθε σύμφωνα με τον κύριο Μωραΐτη από εμάς εδώ ότι «η αγάπη του ανθρώπου για το σώμα του είναι πολιτικό δικαίωμα και όχι πορνογραφία»!! Με αυτά τα δεδομένα κάλεσε τους κατοίκους της Λέσβου και συνέστησε ότι θα πρέπει να μάθει η κοινωνία μας την εξέχουσα  θέση της στην παγκόσμια κοινότητα, κατανοώντας ότι το Σάρλιτζα είναι μία μικρογραφία αυτού που πέτυχαν οι κάτοικοι της Λέσβου, της σωματικής ευδαιμονίας χωρίς ενοχές.

Από τους παραπάνω ισχυρισμούς του καθηγητή του Μετσόβιου δεν δόθηκαν απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το Σάρλιτζα μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, την ώρα που ο Περιφερειάρχης έκανε για άλλη μία φορά στροφή σε αυτό το θέμα, καθώς όπως ανακοίνωσε, ο διαγωνισμός σταματά στη βράβευση των τριών πρώτων προτάσεων που θα αξιολογηθούν από τις 18 συνολικά που συμμετέχουν στο διαγωνισμό κατανέμοντας το ποσό των 70.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, όπως και ο ίδιος διευκρίνισε, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας μας, «δεν θα προχωρήσουν οι μελέτες που είχε συμπεριλάβει το αρχικό σχέδιο της Περιφέρειας μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ (μαζί με το βραβείο του διαγωνισμού), αλλά θα κληθεί επενδυτής να υλοποιήσει τα όσα θα υποδεικνύουν οι μελέτες που θα αναδειχθούν από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό»!  Αυτό στο οποίο δεν απάντησε ο Περιφερειάρχης είναι πού θα βρουν επενδυτή αν το σχέδιο περί… πολιτιστικής ανάπτυξης, που θα υποδεικνύουν οι αρχιτεκτονικές προτάσεις, κριθεί για να επενδύσει κανείς στο Σάρλιτζα. 

Ο κ. Μουτζούρης ρωτήθηκε σχεδόν από όλους τους παριστάμενους δημοσιογράφους αν υπάρχει επενδυτής και απάντησε καταφατικά, χωρίς όμως να θέλει να πει κάτι περισσότερο. Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, από τη στιγμή που έχει πρόταση από επενδυτή εδώ και 2 χρόνια, γιατί δεν προχώρησε απευθείας στην πρόσκληση για την ανάδειξη του Σάρλιτζα από επενδυτικό σχήμα, η απάντηση που έδωσαν ο Περιφερειάρχης μαζί με τον καθηγητή κύριο Μωραΐτη είναι ότι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα δείξει ποιο είναι το σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθήσει ο επενδυτής.

 

Πάνε να το σώσουν από την κατάρρευση

Το βέβαιο είναι ότι το Σάρλιτζα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του, καθώς και μόνο η εκχώρηση της χρήσης του στην Περιφέρεια για 15 + 15 χρόνια από το ΤΣΑΥ (νυν ΕΦΚΑ), που είναι ο ιδιοκτήτης, και δεν έχει διευρυνθεί, καθιστά από μόνο του ασύμφορη μία οποιαδήποτε επένδυση. Πόσο δε, αν ο στόχος που βάζει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είναι η πολιτιστική και όχι η οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στον πολιτισμό.  

Έτσι, λοιπόν, η Περιφέρεια με τα περί «…σωματικής ευδαιμονίας και ακαδημαϊκού τουρισμού» που ανέπτυξε ο καθηγητής κ. Μωραΐτης, δείχνει ότι δεν έχει λόγους να βιάζεται ώστε να φτάσει σε σημείο στο μέλλον να ατενίζει την ανάδειξη του Σάρλιτζα, πόσο δε να βρει και επενδυτή που θα βάλει τα λεφτά του (κάποια εκατομμύρια ευρώ!). Ίσως αυτός είναι και ο λόγος – καθώς πλέον το κτίριο έχει αρχίσει να καταρρέει σε μεγάλα τμήματα από την φθορά του χρόνου και το χτύπημα των καιρικών συνθηκών, ενώ είχε εγκαταλειφθεί – που αναθέτει εργολαβία για την επισκευή της σκεπής ώστε τουλάχιστον να προστατεύεται το εσωτερικό από τα νερά της βροχής. 

«Θα κάνουμε ό,τι εργασίες απαιτούνται για να διασώσουμε το παλιό κτίριο», τόνισε ο Περιφερειάρχης διευκρινίζοντας μαζί με τα δύο διευθυντικά στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας ότι ξέχωρα από τη μελλοντική ανάδειξη του Σάρλιτζα, η Περιφέρεια σκοπεύει να προχωρήσει στην ανάπλαση των θερμών πηγών της Θερμής και ήδη μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν, η όλη προσπάθεια βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι θερμές πηγές της περιοχής θα λειτουργήσουν ανακαινισμένες πολύ πριν βρεθεί λύση για το Σάρλιτζα.

Πάντως ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης ανακοινώνοντας ότι κατατέθηκαν 18 προτάσεις στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και μάλιστα όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, σημείωσε ότι «πρόκειται για μεγάλη επιτυχία καθώς σε τέτοιες διαδικασίες συμμετέχουν 6-7 το πολύ». Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι όπως είχαν γράψει τα Νέα της Λέσβου, οι προτάσεις που κατατέθηκαν εμπρόθεσμα στον διαγωνισμό ήταν 10, ωστόσο η Περιφέρεια παράτεινε κατά 3-4 ημέρες άτυπα την προθεσμία, λαμβάνοντας αυτό το διάστημα άλλες 8 προτάσεις, που σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη είχαν σταλεί με το ταχυδρομείο. 

Υπενθυμίζοντας ο Περιφερειάρχης πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία του για το Σάρλιτζα από την παρουσίαση του ομώνυμου  βιβλίου του Γιάννη Γιαννέλλη στον υπαίθριο χώρο της μαρίνας Μυτιλήνης, ανέφερε ότι ο κ. Γιαννέλλης έχει συμβουλευτική παρέμβαση στις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια για την ανάδειξη του παλιού ξενοδοχείου. Επίσης αναφέρθηκε σε Τροπολογία του Βουλευτή, Χαράλαμπου Αθανασίου, για την περιοχή και τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι απαιτείται για να πάρει σάρκα και οστά η αναγέννηση του Σάρλιτζα,  υπογραμμίζοντας ότι «οι 18 προτάσεις που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό είναι ρεκόρ συμμετοχής και δείχνουν την εμπιστοσύνη που υπάρχει στη μεταπροσφυγική Λέσβο».

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, εντός των ημερών θα συγκληθεί η επταμελής επιτροπή για την αξιολόγηση των προτάσεων και την ανάδειξη των τριών πρώτων που θα βραβευτούν και μία πρώτη εκτίμηση των πραγμάτων θα έχουμε μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση