Καταγγελία για δεμένους μετανάστες

Η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Spread the love


Ερωτηματικά ως προς το πώς βρέθηκαν δεμένοι τρεις μετανάστες μεταξύ 22 ατόμων που είχαν περάσει στη Λέσβο, χωρίς προφανώς να εντοπιστούν από τις λιμενικές αρχές και τη frontex και βρέθηκαν σε δασική περιοχή από στελέχη της, θέτει η Οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα. Προφανώς οι αλλοδαποί πέρασαν στο νησί μας και βρήκαν καταφύγιο στη δασική περιοχή της Αμαλής στέλνοντας από εκεί μέσω διαδικτύου μηνύματα για τη θέση τους και ζητώντας βοήθεια. 

Τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν και έχουν καταγγελθεί από επικεφαλής μη κυβερνητικής οργάνωσης από την περιοχή της Κρήτης για τη Λέσβο, όπως έχει αναδείξει η εφημερίδα μας. Ωστόσο στο τελευταίο περιστατικό αναμείχθηκαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι έχουν ήδη ενημερώσει την αστυνομία κάνοντας λόγο για κακοποίηση των αλλοδαπών.

Όπως δήλωσε ο Teo di Piazza, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, αφού κλήθηκαν για επείγουσα παρέμβαση στις 20 Οκτωβρίου: «Καθώς πλησιάζαμε στην τοποθεσία, σε ένα βουνό, αρχίσαμε να ακούμε ανθρώπους να ουρλιάζουν, να ουρλιάζουν πολύ δυνατά. Ανησυχήσαμε και αρχίσαμε να τρέχουμε προς την κατεύθυνσή τους. Όταν φτάσαμε, βρήκαμε 22 άτομα. Όλοι έκλαιγαν, γυναίκες, παιδιά και άντρες. Τρία άτομα ήταν δεμένα πολύ σφιχτά με πλαστικές χειροπέδες. Άλλοι τέσσερις ήταν τραυματισμένοι. Με βάση τις μαρτυρίες τους, τα τραύματά τους οφείλονταν στη βία που τους άσκησε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είχαν φύγει όταν εμείς πλησιάσαμε»

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του οι άνθρωποι τους είπαν πως λίγο πριν φτάσουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές «7 ή 8 άτομα πλησίασαν την ομάδα, λέγοντας ότι ήταν γιατροί και ότι είχαν μαζί τους φαγητό. Με βάση τις αναφορές τους, μόλις τους βρήκαν άρχισαν να τους χτυπούν και να τους περνούν χειροπέδες. Η ομάδα που τους επιτέθηκε έφυγε μόλις μας άκουσαν να πλησιάζουμε».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές για το περιστατικό και βοήθησαν στη διακομιδή των τραυματιών στο νοσοκομείο. Παρείχαν, επίσης, υπηρεσίες επακόλουθης φροντίδας στην ομάδα την επόμενη μέρα. «Όλοι ήταν σοκαρισμένοι και η ψυχολογική τους κατάσταση ήταν εξαιρετικά άσχημη. Έπρεπε να ειδοποιήσουμε έναν από τους ψυχολόγους μας για να τους παρέχουμε επείγουσα ψυχολογική υποστήριξη», αναφέρει ο συντονιστής του προγράμματος.

Σύμφωνα με τη Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ακούμε παρόμοιες μαρτυρίες για περιστατικά βίας που συμβαίνουν μόλις οι άνθρωποι φτάνουν στη Λέσβο και τη Σάμο για να αναζητήσουν ασφάλεια, μετά από ένα τραυματικό ταξίδι. Θεωρούμε τις αναφορές αυτές εξαιρετικά ανησυχητικές και προτρέπουμε τις αρμόδιες κρατικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν και να σταματήσουν τέτοια περιστατικά και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς διαδικασίες υποδοχής, προστασίας και ασύλου», αναφέρει καταλήγοντας.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση