Όχι μόνο δεν έχει μειωθεί το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων για μία σειρά από παθήσεις στα φαρμακεία της χώρας μας και της Λέσβου, αλλά η κατάσταση μένει η ίδια και απαράλλακτη από τις προ ετών εποχές, όταν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς από τη θέση του Αντιπροέδρου τότε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο καλούσε σε παρέμβαση ακόμα και τη δικαιοσύνη.
Σήμερα ο ίδιος από τη θέση του Προέδρου στο κορυφαίο όργανο εκπροσώπησης του φαρμακευτικού κλάδου στη χώρα μας, που είναι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αναδεικνύει το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις, επισημαίνοντας και τα προσωπικά παραδείγματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ως φαρμακοποιός, για να καλύψει τη συνταγογράφηση των πελατών που έχουν προβλήματα υγείας. «Εδώ και ένα μήνα ψάχνω σε φαρμακαποθήκες για ένα συγκεκριμένο μυοχαλαρωτικό φάρμακο που χρειάζεται ασθενής για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας», είπε στα Νέα της Λέσβου ο κ. Βαλτάς.
Και συνέχισε περιγράφοντας ότι το φάρμακο αυτό το περιμένει κατάκοιτος με σοβαρό τραυματισμό από τροχαίο που χρειάζεται χρόνια θεραπεία για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης. «Δεν ξέρω τι να πω στη μητέρα του. Χρειάζεται συνολικά 8 ενέσεις και εγώ έχω βρει μόνο τη μία» αναφέρει ο κ. Βαλτάς θέλοντας να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τους ασθενείς.
Στο ίδιο έργο θεατές
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία εκτιμάται ότι τουλάχιστον 200 είναι τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη στα φαρμακεία όλης της Ελλάδας και καλύπτουν μία σειρά από παθήσεις, πολλά από αυτά αναγκαία και σωτήρια για τους ασθενείς που δύσκολα μπορούν να βρουν εναλλακτική λύση με άλλους συνδυασμούς. Παρά τις εδώ και χρόνια παρεμβάσεις του φαρμακευτικού κλάδου για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τα δεδομένα ελάχιστα αλλάζουν με την πάροδο των ετών, αν και σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί μία πρόσκαιρη βελτίωση στην επάρκεια συγκεκριμένων σκευασμάτων. Το τελευταίο καθώς έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά ακόμα και δημοφιλή φάρμακα, καθώς οι εταιρείες προτίμησαν να τα αποσύρουν εντελώς από τη χώρα μας και αυτό προκάλεσε μεγάλα αδιέξοδα σε ασθενείς, που είχαν βρει λύση με τα συγκεκριμένα σκευάσματα και αναγκάστηκαν για χρόνια να ψάχνουν λύση στα προβλήματά τους με συνδυασμούς άλλων σκευασμάτων μέχρι να δουν τα φάρμακά τους να επανέρχονται στην αγορά με άλλες τιμές.
Τέτοια σκευάσματα είναι από οφθαλμικά κολλύρια και ωτικές σταγόνες μέχρι και μυοχαλαρωτικά παυσίπονα ευρείας χρήσης και σκευάσματα εκτός συνταγογράφησης (δηλαδή δεν καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς) που οι τιμές τους στις λίστες στα 2,5 ευρώ κρίθηκαν ασύμφορες από τις εταιρείες που τα απέσυραν και τα επανέφεραν μετά από χρόνια ξανά στην Ελλάδα!
Το παραπάνω είναι ένα δεύτερο σκέλος του προβλήματος εκτός από το ζήτημα των ελλείψεων σε φάρμακα που εισάγονται στη χώρα μας, αλλά επανεξάγονται από τις φαρμακαποθήκες.
Υπάρχει λύση;
Αν και σε γενικές γραμμές το πρόβλημα των ελλείψεων αποτελεί μία μόνιμη κατάσταση για τους φαρμακοποιούς και τους ασθενείς, φαίνεται να ξεκινά από τις εξαγωγές φαρμάκων που κάνουν οι φαρμακαποθήκες από τη χώρα μας σε χώρες της Ευρώπης, καθώς η διάθεσή τους στο εξωτερικό είναι σε πιο βελτιωμένες τιμές σε σχέση με τις τιμές που διατίθενται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, ο καθορισμός των τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας τις κρατά καθηλωμένες στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης, με συνέπεια οι φαρμακαποθήκες να τα εξάγουν επιδιώκοντας να έχουν μεγαλύτερο κέρδος από τη διάθεσή τους στο εξωτερικό.
Αυτό πρακτικά αφήνει μετέωρη στην αγορά του φαρμάκου τη χώρα μας, αν και σε θεωρητικό επίπεδο υποτίθεται ότι οι φαρμακαποθήκες υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι οι ποσότητες που διαθέτουν στη χώρα μας είναι επαρκείς για την κάλυψη των αναγκών. Μία άμεση λύση για να μην επανεξάγονται τα φάρμακα θα ήταν το κράτος να ανεβάσει τον πήχη των τιμών, ωστόσο αυτό θα προκαλούσε άλλα προβλήματα και επιβάρυνση στις τσέπες των καταναλωτών και στους ασφαλιστικούς φορείς που θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο κόστος. Υπ’ αυτήν την έννοια το κράτος καλείται να διασφαλίζει την επάρκεια φαρμάκων, όπως αυτή προβλέπεται μέσα από συγκεκριμένους μηχανισμούς, οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν τεθεί σε ισχύ στη χώρα μας παρά τις κατά καιρούς προτάσεις του φαρμακευτικού κλάδου.
«Έχουμε ζητήσει εδώ και χρόνια την αυστηρή επιτήρηση των ποσοτήτων που διαθέτουν οι εταιρείες στην αγορά, τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών και τη σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση των εξαγωγών, καθώς και την καθιέρωση ενός πιο αυστηρού χρονικού πλαισίου απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών. Θα πρέπει η απαγόρευση να ισχύει για ένα χρόνο και όχι για λίγους μήνες όπως είναι σήμερα, προκειμένου να μην αποθεματοποιούνται φάρμακα με σκοπό να εξαχθούν αμέσως μόλις λήξει η απαγόρευση», επισημαίνει στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι είναι αναγκαία η καθιέρωση ενός συστήματος ειδοποίησης των γιατρών μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να μην συνταγογραφούν φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη.