Νέα, αλλά μικρή αύξηση κατέγραψε την τελευταία εβδομάδα ο κορονοϊός στη Λέσβο, μετά το 25% που ανακοίνωσε με την προηγούμενη έκθεσή του ο ΕΟΔΥ την Τρίτη 25 Οκτωβρίου.
Χθες μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα για το διάστημα 24 έως 30 Οκτωβρίου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε για τη Λέσβο 532 κρούσματα, τα οποία διαχωρίζονται σε 76 κρούσματα κατά μέσο όρο σε ημερήσια βάση, ήτοι αύξηση της τάξης του 6,83%. Όπως φαίνεται, η πορεία του κορονοϊού στη Λέσβο συνεχίζει να είναι ανοδική, αυτό όμως την τελευταία εβδομάδα έγινε με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με μία εβδομάδα πριν. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι ένα σημαντικό κομμάτι ατόμων που προσβάλλονται από τον κορονοϊό δεν κάνουν τεστ λόγω ελαφράς συμπτωματολογίας.
Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης αισθητή μείωση έχουμε στις νοσηλείες ασθενών για τους οποίους γίνονται εισαγωγές στο Βοστάνειο λόγω επιπλοκών του κορονοϊού. Ενώ την περασμένη Τρίτη 25 Οκτωβρίου οι νοσηλείες είχαν φτάσει στις 14 στο Λοιμωδών και στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, μέχρι χθες Τρίτη αυτός ο αριθμός μειώθηκε στις 5 και αυτό είναι μία μεγάλη ανάσα για το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά και γενικότερα για την ψυχολογία της τοπικής κοινωνίας.
Στα άλλα νησιά
Την ίδια ώρα αντιθέσεις καταγράφονται στα άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, καθώς η Λήμνος έχει μείωση των κρουσμάτων, όπως και η Χίος σε ένα αισθητό ποσοστό, ενώ η Σάμος έχει αύξηση ποσοστιαία λίγο μεγαλύτερη από αυτή της Λέσβου.
Ειδικότερα η Λήμνος με 36 κρούσματα κατά την εβδομάδα 24 – 30 Οκτωβρίου καταγράφει μείωση της τάξης του 7,69%. Αντίστοιχα μείωση καταγράφει και η Χίος με 138 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα σε ποσοστό 14,29%. Σε αντίθεση με τα δύο νησιά που προαναφέραμε η Σάμος με 175 κρούσματα καταγράφει αύξηση 8,02%.
Στον πανελλαδικό μέσο όρο τώρα έχουμε μία αύξηση της τάξης του 1%, η οποία είναι οριακή με συνολικό αριθμό κρουσμάτων για την εβδομάδα 24 – 30 Οκτωβρίου τα 53.436 κρούσματα.
Ο Γιώργος Αλεξίου
Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, Γιώργος Αλεξίου, σημειώνει ότι «αυτό το διάστημα καθώς έχουν νοσήσει οι περισσότεροι υπάρχει σχετική χαλαρότητα στην κοινωνία, δεδομένου πως και οι μεταλλάξεις που έχουν επικρατήσει δεν δίνουν ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα. Έχει σημασία όμως να αναφέρω ότι έχουμε καταγράψει περιπτώσεις νοσούντων από κορονοϊό με επιπλοκές χωρίς να έχουν κάποια προβλήματα, όπως υποκείμενα νοσήματα ή άλλους λόγους που τους καθιστούν ευάλωτους».
Από τη δική του πλευρά το μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, Μάκης Αξιώτης, υπογραμμίζει ότι «από δω και πέρα χρειάζεται να έχουμε διπλή προσοχή, καθώς εκτός από τον κορονοϊό έχουμε μπροστά μας και την έξαρση της γρίπης και καθώς με όλες αυτές τις προφυλάξεις τα προηγούμενα χρόνια ο καθένας εκτέθηκε όσο το δυνατόν λιγότερο σε ιώσεις πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. Τονίζω ξανά πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο πρέπει να εμβολιαστούν χωρίς άλλη αναβολή. Να κλείσει η κοινωνία τα αυτιά της σε όσους καλλιεργούν ένα κλίμα ότι έχουμε αφήσει τον κορονοϊό πίσω μας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Οι πολίτες που βρίσκονται στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να μεριμνήσουν και για τον αντιγριπικό εμβολιασμό τους και κυρίως τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Επίσης οι παππούδες και γιαγιάδες που είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις να κάνουν και το ενισχυτικό εμβόλιο».