- «Είναι σημαντικό οι νέες μητέρες να λάβουν σωστή πληροφόρηση για το μητρικό θηλασμό, καθώς κυκλοφορούν ανακρίβειες γύρω από αυτόν», δηλώνει η εθελόντρια Ειρήνη Δεληγιάννη
- «Ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν αποτελεί επίδειξη, αλλά είναι δικαίωμα», τονίζει η κ. Δεληγιάννη
- «Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι πολλαπλά τόσο για το βρέφος όσο και για την μητέρα που το θηλάζει», σημειώνει η μαία Ηλιανή Φίλιππα
Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, διοργανώνεται ο 13ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός στα Τσαμάκια Μυτιλήνης από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού & Μητρότητας, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Η Εβδομάδα αυτή καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1992 και έκτοτε εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο από την 1η έως τις 7 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα στην Λέσβο είναι η 11η χρονιά που οι θηλάζουσες μητέρες συναντιούνται για να θηλάσουν και να λάβουν την απαραίτητη ενημέρωση για τον θηλασμό.
Για την εκδήλωση μίλησε στα Νέα της Λέσβου μια εκ των διαχειριστριών της Εθελοντικής Ομάδας Υποστήριξης Θηλασμού Λέσβου, η Ειρήνη Δεληγιάννη. Όπως δήλωσε: «Είναι σημαντικό οι νέες μητέρες να έχουν την δυνατότητα να πάρουν τις σωστές πληροφορίες που χρειάζονται για τον μητρικό θηλασμό από εξειδικευμένο προσωπικό, δεδομένου ότι κυκλοφορούν μύθοι και ανακρίβειες γύρω από αυτόν. Στόχος λοιπόν της συνάντησης αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τον δημόσιο μητρικό θηλασμό. Με τον ταυτόχρονο θηλασμό, φέρνουμε σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού, δείχνουμε πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι, μα και συνάμα διακριτική! Ακόμη με την εκδήλωση του ταυτόχρονου θηλασμού, θέλουμε να ακουστεί στο δημόσιο διάλογο πως ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν αποτελεί επίδειξη, αλλά είναι δικαίωμα».
Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού
Για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού έκανε λόγο η μαία γνωστής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής στην Αθήνα, Ηλιανή Φίλιππα. «Τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για το βρέφος όσο και για την μητέρα που το θηλάζει. Πρώτα απ’ όλα, το μητρικό γάλα βοηθάει στη σωματική ανάπτυξη του μωρού λόγω της ιδανικής σύνθεσης των συστατικών του. Το νεογνό αποκτά επίσης αντισώματα που καθιστούν το ανοσοποιητικό του σύστημα πιο ισχυρό, καθώς ο θηλασμός το προστατεύει από ιώσεις, αλλεργίες, αναιμία, ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης του παιδικού καρκίνου».
Η κ. Φίλιππα μίλησε επίσης για την πρόληψη εμφάνισης ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος καθώς και λοιμώξεις του γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος. «Εξίσου σημαντικό είναι το χτίσιμο της ψυχικής υγείας του παιδιού, αφού μέσα από τον θηλασμό αναπτύσσει ισχυρό ψυχικό δεσμό με την μητέρα του. Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη μητρικού γάλακτος σχετίζεται με την αύξηση του δείκτη νοημοσύνης».
Εκτός από το βρέφος, ευνοείται σημαντικά και η υγεία της ίδιας της μητέρας. «Ο θηλασμός προστατεύει την ίδια από τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, όπως επίσης και από την οστεοπόρωση, η οποία αν εκδηλωθεί, αυτό συμβαίνει πολύ αργότερα σε σχέση με τις μητέρες που δεν θήλασαν», μας λέει η ίδια. Συν τοις άλλοις, μια γυναίκα που θηλάζει, μπορεί να χάσει ευκολότερα βάρος μετά την εγκυμοσύνη.
Συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), είναι σημαντικό οι μητέρες να θηλάζουν τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του βρέφους αποκλειστικά, δηλαδή χωρίς να συμπληρώνουν την διατροφή του μωρού με άλλα μέσα. Έπειτα, έως τα πρώτα δυο χρόνια ή και παραπάνω, μπορεί να συνεχίζει να ταΐζει το παιδί με το μητρικό γάλα, πάντα συμπληρωματικά, και εφόσον το επιθυμεί η δυάδα μητέρα – παιδιού.
Πιθανές δυσκολίες κατά τον θηλασμό
Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή διαδικασία του μητρικού θηλασμού; H κ. Φίλιππα απαντά ότι «μια μητέρα που θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην εργασία της μέσα σε σύντομο διάστημα από τον τοκετό, είναι πιθανό να αναγκαστεί να αποθηλάσει πρόωρα. Άλλη περίπτωση είναι όταν μια μητέρα χρειαστεί να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η ίδια, ή το νεογνό σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών αντίστοιχα».
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το θηλασμό μπορεί να είναι η χορήγηση στο μωρό ξένου γάλακτος πριν την εγκαθίδρυση του θηλασμού, ή πιπίλας. «Άλλη αιτία είναι ο τραυματισμός των θηλών της μητέρας, καθώς επίσης η εμφάνιση μαστίτιδας. Ωστόσο ανάλογα προβλήματα λύνονται με την βοήθεια του ειδικού. Σε καμιά περίπτωση οι τυχόν δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν δεν πρέπει να πανικοβάλουν την νέα μητέρα», τονίζει η κ. Φίλιππα.
Τι είναι σημαντικό κατά τον θηλασμό
Στην ερώτησή μας για το τι χρειάζεται μια μητέρα έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα να θηλάζει, η Ηλιανή Φίλιππα μας απαντά εφιστώντας την προσοχή στις συνθήκες του περιβάλλοντος που ζει η μητέρα και το παιδί: «Η θηλάζουσα μητέρα έχει ανάγκη ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, γεμάτο αγάπη και κατανόηση. Ως ειδικοί, δίνουμε επίσης έμφαση στη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος ηρεμίας ώστε να μπορεί να έχει η ίδια την απαραίτητη ξεκούραση. Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό είναι να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας που εμπιστεύεται η ίδια, ώστε να λάβει την κατάλληλη καθοδήγηση σε θέματα που την αφορούν, όπως για παράδειγμα η σωστή τοποθέτηση του βρέφους κατά τον θηλασμό».
Τρόποι ενημέρωσης των γυναικών
Όπως αναφέρει η κ. Φίλιππα, οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να λάβουν την ενημέρωση που χρειάζονται τόσο από τον προσωπικό τους γιατρό, όσο και από δομές που προσφέρουν μαθήματα προετοιμασίας για την γονεϊκότητα, τον τοκετό και την λοχεία. Μέσα σε αυτά εμπίπτει και η ενημέρωση για τον μητρικό θηλασμό.
Οι νέες μητέρες θηλάζουν περισσότερο από τις δικές τους μητέρες; «Λόγω ακριβώς αυτής της προσπάθειας ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε με ενδιαφέρον ότι οι νέες γυναίκες έχουν στραφεί ξανά στον θηλασμό, όπως έκαναν οι γιαγιάδες τους. Η προηγούμενη γενιά, αντίθετα, απείχε γενικά από τον θηλασμό λόγω έλλειψης επαρκούς προώθησης και ενημέρωσης», σημειώνει η ίδια.
«Όλοι στην εκδήλωση την Κυριακή»
«Η σωστή ενημέρωση για θέματα υγείας είναι το Α και το Ω. Καλούμε λοιπόν όλους τους συμπολίτες μας, είτε πρόκειται για μέλλουσες μητέρες, είτε για μητέρες που θηλάζουν, ή για εκείνες που δεν θήλασαν, αλλά όποιο συγγενή ή φίλο τους επιθυμεί να μάθει περισσότερα ώστε να τις στηρίξει, να έρθει στην εκδήλωση την Κυριακή και να γιορτάσουμε μαζί την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού», δηλώνει η κ. Δεληγιάννη.
Στις 12 λοιπόν το μεσημέρι της Κυριακής οι παρευρισκόμενες μητέρες θα θηλάσουν ταυτόχρονα μαζί με χιλιάδες άλλες μητέρες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, θέλοντας να στείλουν ηχηρό μήνυμα, αυτό της στήριξης του μητρικού θηλασμού, και δη του δημόσιου.