- Με έδρα τα Χίδηρα της δυτικής Λέσβου, ο «Μεθυμναίος» είναι το πρώτο επαγγελματικό οινοποιείο του νησιού
- «Η αξιοποίηση αποκλειστικά της χιδηριώτικης ποικιλίας, ο ορυκτώδης χαρακτήρας του κρασιού και η βιολογικότητα αποτελεί το ορόσημό μας», τόνισε ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου, Γιάννης Λάμπρου
Σε μια όμορφη βραδιά οινογνωσίας, ανοιχτής προς το κοινό, που διοργανώθηκε από την κάβα «Κελάρι» (Ελ. Βενιζέλου 22), παρουσίασε μερικά από τα γνωστότερα κρασιά του ο ιδιοκτήτης του εμβληματικού οινοποιείου Λέσβου «Μεθυμναίος», Γιάννης Λάμπρου.
Με έκδηλη την επιθυμία του να πλησιάσει την τοπική κοινότητα της πατρίδας του, ο κ. Λάμπρου, εκτός από την παρουσίαση που περιλάμβανε τα εμφιαλωμένα κρασιά από τον τρύγο του 2021, επεφύλασσε και μερικές… εκπλήξεις για το οινόφιλο κοινό της Λέσβου. Με ενθουσιασμό οι επισκέπτες δοκίμασαν το πεπαλαιωμένο πρώτο κόκκινο ξηρό του 1997, το οποίο ήταν και το πρώτο κρασί που εμφιαλώθηκε στο οινοποιείο. Την παράσταση έκλεψε και το πορτοκαλί (orange) κρασί του 2010, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.
Το κοινό γεύτηκε τα ιδιαίτερα κρασιά και είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον κ. Λάμπρου για την διαδικασία παραγωγής του κρασιού και να θέσει τις απορίες του γύρω από τον κόσμο της οινοποιίας.
Εκτός των παραπάνω, τα προϊόντα που δοκίμασαν οι λάτρεις του κρασιού ήταν το λευκό ξηρό της χρονιάς 2015, καθώς και το κόκκινο ξηρό της «ιδιαίτερης», από άποψη σοδειάς, χρονιάς του 2014. Μετά από κάθε δοκιμή κρασιού οι παρευρισκόμενοι κατέθεταν τις απόψεις τους για τις γεύσεις που γνώρισαν, τις οποίες ο κ. Λάμπρου δεχόταν με ενδιαφέρον.
Το ταξίδι του «Μεθυμναίου»
Η επωνυμία του αμπελώνα προέρχεται από το προσωνύμιο του θεού του κρασιού και του γλεντιού, του Διόνυσου, ο οποίος λατρευόταν στην Λέσβο. Μάλιστα, το προσωνύμιο «μεθυμναίος» αποτελείται από το αρχαιοελληνικό «μέθυ», που σημαίνει «κρασί» και το «ύμνος», δηλαδή «αυτός που υμνεί το κρασί». Με έδρα τα Χίδηρα της δυτικής Λέσβου, είναι το πρώτο επαγγελματικό οινοποιείο του νησιού, με αμπελώνες που φυτεύτηκαν το 1985. Όπως μας είπε ο κ. Λάμπρου, «νωρίτερα υπήρχαν λίγα μόνο αμπέλια, τα οποία οι άνθρωποι είχαν για οικιακή χρήση και για κατανάλωση κρασιού, ενώ αρκετά από αυτά ήταν φαγώσιμα».
Οι εγκαταστάσεις του νέου τότε οινοποιείου ήταν έτοιμες το 1997, ενώ το κόκκινο ξηρό της σοδειάς της ίδιας χρονιάς εμφιαλώθηκε πρώτη φορά το 1999. Έκτοτε, ο «Μεθυμναίος» ξεκίνησε το ταξίδι του στον επαγγελματικό χώρο του κρασιού, γνωρίζοντας πολλές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο γεγονός αυτό συνέβαλε η ιδιαίτερη τοποθεσία των αμπελώνων, καθώς βρίσκονται στην ηφαιστιογενή πλευρά του νησιού, καθιστώντας το κρασί έντονα «ορυκτώδες» στη γεύση. Παράλληλα, τα κρασιά του μικρού οινοποιείου ξεχώρισαν για την βιολογικότητά τους, αφού τόσο τα σταφύλια όσο και ο τρόπος παρασκευής των κρασιών είναι βιολογικά.
Ο κ. Λάμπρου συμπληρώνει για την επιτυχία του οινοποιείου ότι «ο «Μεθυμναίος» έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό αρχικά για το κόκκινο κρασί του, αφού αξιοποίησε την γηγενή ποικιλία του νησιού, το κόκκινο χιδηριώτικο κρασί. Ωστόσο στην πορεία αναγνωρίσιμο έγινε και το πρώτο λευκό κρασί της Λέσβου, από κόκκινα σταφύλια, το οποίο «βγήκε» στην αγορά το 2007. Το κρασί όμως που μπορώ να πω ότι μας εισήγαγε στις τάσεις της αγοράς ήταν το πορτοκαλί κρασί του «Μεθυμναίος», το πρώτο πορτοκαλί κρασί της Ελλάδας».
Το orange, ένα πετυχημένο… λάθος
Όπως ο ίδιος μάς εξήγησε, το πορτοκαλί κρασί δημιουργήθηκε από δικό του… λάθος, καθώς την χρονιά 2010, κατά την παραγωγή του λευκού κρασιού, η θερμοκρασία οινοποίησής του «ξέφυγε» στους 20 βαθμούς, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήταν στους 16. Ως συνέπεια, το κρασί που εμφιαλώθηκε πήρε σύντομα χρώμα… πορτοκαλί: «Την ανησυχία μου κατεύνασε ο τότε οινολόγος του οινοποιείου, Γιάννης Φλεριανός, ο οποίος μού μίλησε για την νέα τάση ανάμεσα σε οινοποιούς βιολογικών κρασιών να παράγουν πιο «φυσικά» κρασιά, με λιγότερες κατεργασίες, τα οποία ονομάζονται πορτοκαλί».
Στην ερώτησή μας ποιο κρασί είναι το πιο πετυχημένο εμπορικά, ο κ. Λάμπρου μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η μεγαλύτερη κλαδική έκθεση για το κρασί, το «Οινόραμα» τη χρονιά 2013, στην γνωριμία του οινόφιλου κοινού με το πορτοκαλί κρασί του «Μεθυμναίος». Στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης μάλιστα την ίδια χρονιά, το οινοποιείο στα Χίδηρα ήρθε 8ο σε πωλήσεις πανελλαδικά, «πράγμα σπουδαίο για έναν επαρχιακό αμπελώνα», χάρη στο ιδιαίτερο πορτοκαλί του κρασί. «Από τότε το οινοποιείο και ιδιαίτερα το orange κρασί του βρίσκεται μέσα στις τάσεις, και μάλιστα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται πρώτο στις εξαγωγές σε ποσοστό 55%, ενώ το κόκκινο και το λευκό ακολουθούν με ποσοστό 45%. Φυσικά, καθώς πρόκειται για τάσεις στο χώρο του κρασιού, πλέον τα χαμηλόβαθμα κόκκινα έως 12,5 αλκοολικούς βαθμούς αποτελούν τάση. Επομένως είναι πολύ πιθανό να επανέλθει δυναμικά το κόκκινο ξηρό του «Μεθυμναίος» καθώς εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία», μάς είπε ο ίδιος.
Από το 2005 το οινοποιείο της Λέσβου πραγματοποιεί συστηματικά εξαγωγές στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, ο Καναδάς, αλλά και στην Αμερική, ακόμη και στην μακρινή… Ιαπωνία. «Παρότι αποτελεί πρόκληση η συνοδεία της ασιατικής κουζίνας με το κρασί, από τον παγκόσμιο αμπελώνα, λόγω των ιδιαίτερων γεύσεών της με τις σάλτσες και τα ψαρικά, ωστόσο στην περίπτωσή μας τόσο το λευκό, όσο το πορτοκαλί και το κόκκινο κρασί του «Μεθυμναίος» στάθηκαν εξαιρετικές επιλογές», συμπληρώνει.
Στο τέλος της συζήτησής μας, ο κ. Λάμπρου τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν μπορούσα να συνοψίσω μέσα σε τρεις προτάσεις τη φιλοσοφία και την ιδιαιτερότητα του «Μεθυμναίος», θα αναφερόμουν πρώτα απ’ όλα, στην αξιοποίηση αποκλειστικά της χιδηριώτικης ποικιλίας, έπειτα στα ηφαιστειογενή εδάφη που καθιστούν τα κρασιά μας ορυκτώδη στην γεύση, και τέλος, στην βιολογικότητα. Και τα τρία στοιχεία συναπαρτίζουν το ορόσημό μας».