- «Είναι ημέρα τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου και όσους αγωνίστηκαν με σύνθημα Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, αποτελώντας έμπνευση για μια Ελλάδα δημοκρατική και ελεύθερη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
Με κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στο άγαλμα του συμπατριώτη μας Μιχάλη Μυρογιάννη ξεκίνησαν χθες οι τιμητικές εκδηλώσεις ανήμερα της 49ης Επετείου από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στην κατάθεση προχώρησε ο πρώτος ξάδερφος του Μιχάλη Μυρογιάννη, Στέλιος Μυρογιάννης, βουλευτές του Νομού, οι τοπικοί άρχοντες, καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αντιπροσωπεία καθηγητών και μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας αλλά και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ακόμη την επέτειο τίμησαν εκπρόσωποι κομμάτων, πολιτικών νεολαίων, επαγγελματικών οργανώσεων και φορέων, αντιπροσωπείες αναπηρικών και εφεδροπολεμιστών οργανώσεων και παραρτημάτων αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων.
Μετά το τέλος της κατάθεσης στεφάνων ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, ενώ η τελετή έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.
Με το πέρας της τελετής πολιτικά πρόσωπα έκαναν δηλώσεις αναφερόμενοι στα μηνύματα της επετείου του Πολυτεχνείου. Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ημέρα τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου και όσους αγωνίστηκαν με σύνθημα Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, εμπνέοντας με τη θυσία και τον αγώνα τους για μία Ελλάδα δημοκρατική, ελεύθερη, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Ακόμη μίλησε για «τους νέους που κυοφορούν την ελπίδα για το μέλλον της γνώσης και της εκπαίδευσης, και τελικά της Ελλάδας».
Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς μίλησε για τα μηνύματα του Πολυτεχνείου που διαπερνούν κάθε κοινωνικό αγώνα έως σήμερα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις «για μια Ελλάδα της χειραφέτησης, της δωρεάν παιδείας και της αξιοπρεπούς δουλειάς για όλους».
Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Βάσω Χοχλάκα και Γιώργος Πετρέλλης τόνισαν τον επίκαιρο χαρακτήρα των μηνυμάτων για ειρήνη και δημοκρατία, αλλά και την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης της επετείου.
Μήνυμα για την χθεσινή ημέρα έστειλε και ο υποψήφιος δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα του καθημερινού αγώνα για την ελευθερία ακόμη και σήμερα, στον απόηχο του ιστορικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σταύρος Καραβασίλης, μίλησε για το διακύβευμα των αιτημάτων που φώναζαν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία», κατά το τελευταίο διάστημα με την ενεργειακή κρίση, με την αστυνόμευση των Πανεπιστημίων αλλά και με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Καρατόλιος έκανε λόγο για την καθοριστική συμβολή του λαού στην πτώση των καθεστώτων που δεν σέβονται τις ατομικές ελευθερίες.
Συγκέντρωση και πορεία υπό βροχή
Υπό βροχή στις 6 και μισή το απόγευμα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λέσβου πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, παρουσία βουλευτών του νησιού, μελών πολιτικών παρατάξεων, φοιτητών αλλά και απλών πολιτών, και στη συνέχεια πορεία διαμέσου της Ερμού φωνάζοντας συνθήματα για το Πολυτεχνείο και υπέρ της ειρήνης των λαών. Η πορεία κατέληξε στο άγαλμα του Μιχάλη Μυρογιάννη, όπου έγινε η κατάθεση στεφάνων. Μάλιστα επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο, δεδομένων των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΚΙΝΗΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ»
Εικόνες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου
Με ορθογώνιες χάρτινες αφίσες, όμοιες με ταφικές πλάκες, γέμισαν την πύλη του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης μέλη της ομάδας «Κίνηση Μνήμης και Δράσης», μια δράση που θύμιζε μνημόσυνο των θυμάτων του Πολυτεχνείου.
Σε καθένα από τα χάρτινα σημειώματα, συναντούσε κανείς τα πρόσωπα των ηρωικώς πεσόντων κατά το διάστημα της δικτατορίας 1967-1974, και μπορούσε να πληροφορηθεί τον τραγικό τρόπο με τον οποίο αυτοί θανατώθηκαν από τις χουντικές δυνάμεις.
Παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, μπορούσε κάποιος να διαβάσει κείμενα, όπως «Μιχάλης Μυρογιάννης. 1953-1973. Ετών 20. Ηλεκτρολόγος. Τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από τα πυρά του περιστρόφου του αξιωματικού Ν. Ντερτιλή στις 18-11-73 στην διασταύρωση Πατησίων και Στουρνάρη», «Βασιλική Μπεκιάρη. 1956-1973. Ετών 17. Τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά αστυνομικών στις 17-11-73 στην ταράτσα του σπιτιού της στον Νέο Κόσμο», «Βασίλης Φαμέλλος. 1947-1973. Ετών 26. Ιδιωτικός υπάλληλος. Τραυματίσθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά ελεύθερου σκοπευτή που βρισκόταν στην ταράτσα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στις 16-11-73».
Παρόμοιες δράσεις είχε πραγματοποιήσει κι άλλες χρονιές η ομάδα Κίνηση Μνήμης και Δράσης στη μνήμη του Πολυτεχνείου, αλλά και άλλων ιστορικών επετείων.
[/timed-content-server]