Της Μαριάνθης Συμινή, Διοικ. Υπαλλήλου
του Συμβουλευτικού Κέντρου Μυτιλήνης
Το 1999, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε επισήμως την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών με σκοπό να προβάλλει τη σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος που έχει λάβει παγκόσμια διάσταση. Η ημέρα αυτή έχει ήδη καθιερωθεί από το 1981 από διάφορες οργανώσεις ως η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών προς τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ με καταγωγή από τη Δομινικανή Δημοκρατία, οι οποίες στις 25 Νοεμβρίου του 1960 δολοφονήθηκαν άγρια με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο, καθώς αγωνίζονταν ενάντια στο καθεστώς που είχε επιβάλει. Κάθε χρόνο πολλοί διεθνείς οργανισμοί, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και κατά τόπους φορείς και υπηρεσίες καλούνται να οργανώσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα κοινωνικό επίκαιρο πρόβλημα που εκδηλώνεται σε γυναίκες ανεξάρτητα της εκπαιδευτικής, οικονομικής, οικογενειακής ή άλλης κατάστασης στην οποία βρίσκονται και έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Στην Ελλάδα βασικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, συμβάλλουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, που είναι η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), οι οποίοι λειτουργούν το Πανελλαδικό Δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών, που αποτελείται από 44 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί για όλη τη διάρκεια του έτους.
Στο Δίκτυο αυτό ανήκει και το Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, το οποίο λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2013 υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020. Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης με την οπτική του φύλου (ψυχολογικής, κοινωνικής, εργασιακής και νομικής στήριξης) σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή που υφίστανται όλων των μορφών βία ή/και σε γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Σύμβουλο Υποδοχής/Διοικ. Υπάλληλο, Κοιν. Λειτουργό, Ψυχολόγο και Νομικό) και οι οποίες υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας. Επίσης στο Συμβουλευτικό Κέντρο μπορεί να απευθυνθεί ο/η οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε προκειμένου να του/της παρασχεθεί εξειδικευμένη ενημέρωση και πληροφόρηση.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης πραγματοποιεί δράσεις δικτύωσης με την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που στόχο έχουν την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Σημαντικό είναι μέσα από κάθε δράση να κατανοήσει κάθε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας πως δεν πρέπει να μείνει σιωπηλή, δεν είναι μόνη της στον αγώνα αυτόν καταπολέμησης της βίας και ότι δεν είναι η μόνη που υφίσταται βία, γι’ αυτό και μπορεί να απευθυνθεί στο Δίκτυο δομών μας, προκειμένου να βρει τη βοήθεια και τη στήριξη που χρειάζεται.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης λειτουργεί από
Δευτέρα – Παρασκευή από τις 08:00-16:00 και βρίσκεται στην
Παπαδιαμάντη 2 στη Χρυσομαλλούσα.
Τηλ. επικοινωνίας: 22510 34470
E-mail: [email protected]
Ιστοσελίδα: www.womensos.gr