Μια νέα ομάδα στήριξης φροντιστών πασχόντων από καρκίνο συστάθηκε, η οποία θα συναντιέται μία φορά το μήνα από την έναρξη του νέου έτους έως τον Ιούνιο, μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου. Στόχος είναι η επίτευξη της συναισθηματικής αποφόρτισης – οικογενειακής συμβουλευτικής των ίδιων των φροντιστών ασθενών με καρκίνο για την καλύτερη διαχείριση της νόσου. Η ομάδα δεν θα υπερβαίνει τα 10 άτομα, ενώ οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται σε διαμέρισμα που διαθέτει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών στον Ναυτικό Όμιλο.
Όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου, την πρωτοβουλία σύστασης της ομάδας ανέλαβαν οι ίδιοι αφουγκραζόμενοι τις επιπρόσθετες ευθύνες, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι οικείοι των ασθενών με διάφορες μορφές καρκίνου. Σκέφτηκαν έτσι να δώσουν την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να ανταλλάξουν από κοντά τις εμπειρίες τους, να ενημερωθούν για ψυχολογικά θέματα για τα οποία δεν έχουν αρκετά καλή γνώση, να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους, τον φόβο, τη θλίψη, την αγωνία, το βάρος της διαχείρισης στη σχέση ή στην οικογένεια και να ανταλλάξουν στιγμές από την καθημερινότητά τους σε μια προσπάθεια να στηριχθούν και οι ίδιοι, οι αφανείς ήρωες της ασθένειας.
Οι συναντήσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αλληλοβοήθειας φροντιστών καρκινοπαθών ασθενών, θα έχουν ως υπεύθυνη συντονισμού την Ψυχολόγο – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια/ M.Sc. Κλινικής Ψυχολογίας Ασπασία Παπαχίου, η οποία αφιλοκερδώς προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Σύλλογο.
Επικοινωνήσαμε με την κ. Παπαχίου, η οποία μάς μίλησε για το σκεπτικό της δράσης, για την απόφαση σύστασης ομάδας ώστε να στηριχθούν οι φροντιστές, για τις δυσκολίες που εκείνοι αντιμετωπίζουν, για τις οποίες συνήθως δεν μιλάει κανείς, ενώ μοιράστηκε μαζί μας τις προσδοκίες της για τις επερχόμενες συναντήσεις:
-«Γιατί ομάδα στήριξης για φροντιστές των πασχόντων από καρκίνο, και όχι στήριξη που να αφορά τους ίδιους τους ασθενείς;».
«Αρχικά υπήρχε η σκέψη για την σύσταση ομάδας στήριξης των πασχόντων από καρκίνο, ωστόσο μέσα από τη συζήτησή μας με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών, την κα Σωτηρχέλη, καθώς και την Γραμματέα του Συλλόγου, κα Γεωργαντά, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να εστιάσουμε στους φροντιστές των ανθρώπων αυτών, δηλαδή τους συγγενείς, τους φίλους και την οικογένειά τους. Δεδομένου ότι οι ασθενείς είναι ήδη απορροφημένοι σε μεγάλο βαθμό από τις χημειοθεραπείες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά, σκεφτήκαμε ότι ενδεχομένως θα δυσκολεύονταν να εμπλακούν ενεργά στις συναντήσεις μας. Αντ’ αυτού, επιλέξαμε να δουλέψουμε σε πρώτη φάση με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο παρασκήνιο, τους φροντιστές, οι οποίοι επίσης έχουν έναν «Γολγοθά» να ανεβούν, που όμως συχνά προσπερνάται από τους πολλούς. Όπως είναι φυσικό, σε τέτοιες περιπτώσεις η προσοχή είναι στραμμένη εξ ολοκλήρου στους πάσχοντες, αγνοώντας την σημαντική συμβολή των φροντιστών στην διαδικασία της θεραπείας».
-«Πώς θα λειτουργήσει λοιπόν αυτή η ομάδα; Ποιοι είναι οι στόχοι της;».
«Βασικός στόχος της ομάδας είναι να λειτουργήσει ως χώρος κατάθεσης των εμπειριών αυτών των ανθρώπων, ώστε να μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες τους, τα συναισθήματά τους, αλλά και να μάθουν πώς μπορούν να διαχειριστούν τις δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια ομάδα αυτοβοήθειας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ ανθρώπων που έχουν κοινά βιώματα. Βεβαίως, ο καθένας είναι ελεύθερος να μιλήσει όσο θέλει και όποτε θέλει γι’ αυτό που τον απασχολεί».
-«Μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε;».
«Φυσικά. Δεν υπάρχει καμιά οικονομική υποχρέωση στην ομάδα, το μόνο που χρειάζεται να κάνει εγκαίρως κάποιος είναι να κρατήσει τη θέση του, καθώς η ομάδα θα είναι ολιγομελής».
-«Τι ελπίζετε να πετύχετε σαν ομάδα;».
«Ελπίζουμε, καταρχάς, να υπάρξει ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή, και να μην επικρατήσει ο φόβος της έκθεσης σε «αγνώστους» που όπως είπαμε, δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, και μάλιστα εφόσον υπάρχει το λεγόμενο απόρρητο της ομάδας. Ελπίζουμε, ακόμη, ότι θα βοηθηθούν και θα ακουμπήσουν την καρδιά τους οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι σηκώνουν τόσο μεγάλο βάρος, πλάι στους πάσχοντες συνανθρώπους τους».
Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ομάδα στο τηλ. 6985689363, στο email [email protected] ή να επικοινωνήσουν μέσω messenger στο facebook: Καρκινοπαθείς Λέσβου.