Πρωτοβουλία στην κατεύθυνση άσκησης πιέσεων για την άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα των διορθώσεων του κτηματολογίου, στις περιοχές Μυτιλήνης και Γέρας, έλαβε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Γιάννης Βατός, ταξιδεύοντας στην Αθήνα και επιδιώκοντας να έχει συναντήσεις με υπηρεσιακά στελέχη της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) από τα οποία ζήτησε επίσημη ενημέρωση και χρονοδιαγράμματα. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Αντιδήμαρχος συναντήθηκε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Έργων του κτηματολογίου, Αριστέα Ιωαννίδη, με την προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Χωρικών Δεδομένων, Εριφύλη Παπαδοπούλου, όπως επίσης και τον Τμηματάρχη Διαχείρισης Έργων, Δημήτρη Κωστούλα.
Σε μία περίοδο όπου το κτηματολόγιο ψάχνει να βρει το βηματισμό του μετά την παραίτηση του Γενικού Διευθυντή, Στέφανου Κοτσώλη, ο κ. Βατός κατέγραψε τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, μέσα από το οποίο θα δοθούν οι δυνατότητες για να γίνουν στο μέλλον διορθώσεις, καθώς και τα δεδομένα που έχει μπροστά της η Κτηματολόγιο και το ποιος θα τις κάνει.
Αυτό που φαίνεται καθαρά μέχρι τώρα είναι πως η Κτηματολόγιο δεν έχει προχωρήσει σε κάποια συμφωνία με τους δύο μελετητές που ανέλαβαν τις διορθώσεις, αλλά παραδίδουν ένα πενιχρό αποτέλεσμα και είναι και διφορούμενο κατά πόσο θα μπορέσουν αυτές οι εταιρείες να επεκτείνουν το έργο τους, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επέκταση μιας εργολαβίας.
Ο κ. Βατός μετέφερε στα στελέχη της Κτηματολόγιο την αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών στη Μυτιλήνη και τη Γέρα και την απαίτηση του Δημάρχου, Στρατή Κύτελη, να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις που δόθηκαν τον περασμένο Μάιο, ενώπιόν του, παρουσία του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου, στην ευρεία σύσκεψη στο παλαιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης, ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα στις περιουσίες των πολιτών και όχι να πληρώσουν από την τσέπη τους για να τα διορθώσουν. Τα στελέχη της Κτηματολόγιο φέρονται να δήλωσαν θετικά βάζοντας ωστόσο έναν αστερίσκο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2023 τουλάχιστον, οπότε εκτιμούν ότι μπορεί να έχουν ένα αποτέλεσμα ως προς το αν θα προχωρήσουν οι διορθώσεις με τους ίδιους εργολάβους ή θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που είπαν στον Αντιδήμαρχο είναι ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διορθώσεων στο κτηματολόγιο θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα, σημειώνοντας ότι στην καλύτερη περίπτωση οι αναρτήσεις των διορθώσεων θα μπορούσαν να γίνουν τον Μάρτιο του 2024!!
Ένα από τα ζητήματα για να προχωρήσουν οι διορθώσεις έχει να κάνει με την εξεύρεση πόρων για να χρηματοδοτηθούν στο εύρος που απαιτούνται και προς αυτήν την κατεύθυνση ο Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε, αφού πρώτα ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και συμφωνηθεί, τότε να ληφθούν πρωτοβουλίες σε επίπεδο Λέσβου για να ασκηθούν πιέσεις και θα δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον κύριο Βατό, αυτό δεν είναι ένα δεδομένο που απασχολεί σε αυτή τη χρονική συγκυρία την Κτηματολόγιο, καθώς αυτό το διάστημα προέχουν τα νομικά θέματα και το πλαίσιο των διατάξεων που πρέπει να διαμορφωθούν, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει, αν προχωρήσει, η Κτηματολόγιο στο επόμενο στάδιο.
Όπως είπε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Γιάννης Βατός, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα «μετά και τα δικά σας δημοσιεύματα και τη συζήτηση που είχα την περασμένη εβδομάδα με τον Δήμαρχο κ. Κύτελη επισκέφτηκα την Κτηματολόγιο στην Αθήνα για να ζητήσουμε αναλυτική ενημέρωση για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα και ποιες είναι οι προοπτικές. Ενημερώνοντας από πλευράς μου τα εξειδικευμένα υπηρεσιακά στελέχη της Κτηματολόγιο για την δυσφορία των τοπικών κοινωνιών στη Μυτιλήνη και τη Γέρα ζήτησα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για να γνωρίζουμε βήμα προς βήμα προς τα πού βαδίζουμε. Πράγματι μου έδωσαν τον σχεδιασμό και τους στόχους που έχουν βάλει και φαίνεται ότι θα χρειαστούμε χρόνο για να έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα, ενώ χρειάζεται και ο δικός μας αγώνας, η δουλειά που θα πρέπει να κάνουμε, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να ασκούμε πιέσεις παρεμβαίνοντας όταν και εκεί που χρειάζεται».
Ο κ. Βατός δήλωσε στα Νέα της Λέσβου αισιόδοξος ως προς τη διευθέτηση των προβλημάτων, τόνισε όμως ότι «τίποτα δεν θα είναι εύκολο, χρειάζεται και η δική μας ενεργοποίηση και τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά καθώς γνωρίζω το θέμα όταν το χειριστήκαμε από την περίοδο του 2011, που ήμουν και πάλι Αντιδήμαρχος επί Δημαρχίας του Δημήτρη Βουνάτσου και μάλιστα προς τούτο, τους ζήτησα να επισκεφτούν εκ νέου τη Λέσβο στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, επί τόπου να θέσουμε εκ νέου από κοινού τα επιμέρους ζητήματα και να δούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε και πού μπορούμε να υπεισέλθουμε και να παρέμβουμε και εμείς ως Αυτοδιοίκηση».
Σε μία προσπάθεια να δώσει με εκλαϊκευμένη ορολογία το πλαίσιο προκειμένου να γίνει κατανοητό στους πολίτες, ο κύριος Βατός σημείωσε πως όταν θα ολοκληρωθεί το νομικό υπόβαθρο και θα μπορέσει να βρει πεδίο συνεννόησης η Κτηματολόγιο με τους εργολάβους, αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν σχετικά απλοποιημένες διαδικασίες για την δήλωση και την διόρθωση των λαθών από τους παθόντες, ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι αναρτήσεις, να υποβληθούν ενστάσεις αν κάποιοι αμφισβητούν τις διορθώσεις και να έχουμε το οριστικό αποτέλεσμα στα τέλη του 2024 στην καλύτερη περίπτωση.