Πότε θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις στους αγρότες;

Spread the love


Εβδομάδα πληρωμών αυτή που διανύουμε για τις επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων, παρότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια φτάνουμε μία ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα χωρίς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει δώσει μέχρι την Παρασκευή ακριβείς ημερομηνίες, κατά τις οποίες θα γίνει η καταβολή των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Μετά το ζήτημα με την πληρωμή των επιδοτήσεων στους βιοκαλλιεργητές (πρόκειται για προκαταβολή 70%),  όπου φέτος καταβλήθηκε με καθυστέρηση μόλις την περασμένη εβδομάδα για περιοχές όπως η Λέσβος, ενώ μέχρι πέρυσι τα χρήματα έμπαιναν την τελευταία μέρα κάθε Νοεμβρίου, τώρα το Υπουργείο αντιμετωπίζει δυσκολίες και στις πληρωμές των άλλων ενισχύσεων που εκκρεμούν, οι οποίες σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουν καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους.

 

Ποιες πληρωμές περιμένουμε

Πριν από τα Χριστούγεννα, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή, το Υπουργείο θα πρέπει να έχει πληρώσει στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους το υπόλοιπο 30% της Βασικής Ενίσχυσης, δεδομένου πως το 70% κάθε χρόνο καταβάλλεται μέσα στον Οκτώβριο. Επίσης πριν από τα Χριστούγεννα προβλέπεται η καταβολή του 100% της Πράσινης ΚΑΠ, οπότε με αυτόν τον τρόπο κλείνουν οι εκκρεμότητες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν να περιμένουν μέχρι το τέλος του έτους την Εξισωτική Αποζημίωση που περιλαμβάνει σημαντικά ποσά για τον κάθε δικαιούχο, ανάλογα με το μέγεθος της εκμετάλλευσής του.

Για την Εξισωτική Αποζημίωση, αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε διαδικασία ενστάσεων, που σημαίνει ότι τα λεφτά στους λογαριασμούς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να τα περιμένουν τις τελευταίες μέρες του χρόνου και σε κάθε περίπτωση μετά τα Χριστούγεννα.

Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις στα βιολογικά υποτίθεται πως την περασμένη εβδομάδα καταβλήθηκε το 70% των αιτούμενων ποσών στους δικαιούχους βιοκαλλιεργητές της Λέσβου, αν και εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αρκετοί ελαιοπαραγωγοί έχουν βρει διαφορές εισπράττοντας χαμηλότερα ποσά από αυτά που περίμεναν. Το πρόβλημα προφανώς έχει να κάνει με τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι έγιναν με καθυστέρηση έχοντας μετατοπιστεί προς τα πίσω, με συνέπεια να τρέχουν από την Αθήνα “ασθμαίνοντας” για να προλάβουν να κάνουν τις πληρωμές, δεδομένου πως βγαίνει ο χρόνος.  

Οι διαφορές στους βιοκαλλιεργητές, υποτίθεται, θα καλυφθούν από την εξόφληση με το υπόλοιπο 30%, ωστόσο αυτό δεν θα γίνει άμεσα δεδομένου πως η εξόφληση στα βιολογικά γίνεται μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

 

Η παλιά ΚΑΠ 

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι οι παρούσες πληρωμές είναι οι τελευταίες που γίνονται με την παλιά Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς το 2022, όπως και το 2021, ήταν μεταβατικές χρονιές δεδομένου πως από το νέο έτος ξεκινά η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Υπ’ αυτήν την έννοια, οι πληρωμές που γίνονται ειδικά την τελευταία φετινή χρονιά, έχουν καθοριστική σημασία για το τοπίο που θα βρουν μπροστά τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι το 2023 και συγκεκριμένα για τα όποια λάθη και αστοχίες σε χειρισμούς από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα προκαλέσουν προβλήματα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση