Αποχαιρέτα Μυτιλήνη το Φοινικόδασος που χάνεις

Το Φοινικόδασος της Παναγιούδας
Spread the love


Οι φόβοι που εξέφραζαν εδώ και 2 τουλάχιστον χρόνια μέσα από τα ρεπορτάζ τους για το κόκκινο σκαθάρι τα «Νέα της Λέσβου» σημειώνοντας ότι αργά ή γρήγορα θα «χτυπούσε» και στο φοινικόδασος της Παναγιούδας, βρίσκοντας τα δέντρα ευάλωτα, επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Κι αυτό καθώς όπως αποκαλύπτεται, στο δάσος έχουν χτυπηθεί πάνω από 30 φοίνικες, η κατάσταση των οποίων είναι μη αναστρέψιμη, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα μέσα σε ιδιωτικά οικόπεδα που έχουν καρατομηθεί από τους ιδιοκτήτες.

Στην είσοδο του Φοινικόδασους

Ενδεχομένως το χτύπημα του κόκκινου σκαθαριού στο φοινικόδασος της Παναγιούδας να εξυπηρετεί κάποιους επενδυτές που θα ήθελαν την επέκταση του οικισμού του χωριού προς την περιοχή του φοινικοδάσους και οι φοίνικες ενδεχομένως να αποτελούσαν εμπόδιο.

Όπου βλέπετε γερμένα και ξερά κλαδιά είναι οι εκτεταμένες προσβολές

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Τα τελευταία 2 τουλάχιστον χρόνια στις αυλές των σπιτιών της Παναγιούδας με φοινικόδεντρα, το ένα μετά το άλλο τα δέντρα προσβάλλονταν και η πικρή αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν μέτρα για την αποτροπή της προσβολής. Την ίδια ώρα όμως και ο Δήμος Μυτιλήνης που όφειλε να λάβει τα μέτρα του θωρακίζοντας όσο μπορούσε το φοινικόδασος δεν το έπραξε. Με εξαίρεση κάποια ραντίσματα που προγραμματίστηκαν στην περιοχή και αυτά με σκεύασμα που δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικό στην καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού, άλλα μέτρα δεν ελήφθησαν. Ποια είναι αυτά;

Άλλη μία εικόνα από τις προσβολές

Το βασικότερο είναι το δραστικό κλάδεμα των δέντρων, ενώ κρίσιμη είναι και η άμεση επέμβαση μετά την προσβολή με την καρατόμηση και το κάψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων του κορμού και των κλαδιών. Ειδικά για μνημεία της φύσης, όπως το φοινικόδασος, η καρατόμηση του προσβεβλημένου δέντρου δεν γίνεται από τη ρίζα. Πρώτα καρατομείται το πάνω μέρος με τα κλαδιά τα οποία καίγονται και στη συνέχεια ο κορμός που μένει τυλίγεται με λινάτσα για να μην ξεφεύγουν τα σκαθάρια και ψεκάζεται εντατικά για ένα διάστημα μέχρι να διαπιστωθεί αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Αν το δέντρο σε εύλογο χρόνο αρχίσει να βγάζει ξανά κλαδιά, τότε σημαίνει ότι η θεραπεία πέτυχε. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε καρατομείται από τη ρίζα. 

Εκτεταμένες προσβολές φοινικόδεντρων και στα οικόπεδα ιδιωτών

Τα «Νέα της Λέσβου» βρέθηκαν χθες στο φοινικόδασος της Παναγιούδας διαπιστώνοντας μία εικόνα που είναι πραγματικά συγκλονιστική, καθώς πολλά δέντρα είναι προσβεβλημένα και ο Δήμος δεν έχει παρέμβει ούτε για τα αυτονόητα, δηλαδή ούτε για να απομακρύνει με καρατομήσεις τα προσβεβλημένα τμήματα των δέντρων, με συνέπεια η εξάπλωση του σκαθαριού να είναι ακόμα πιο γρήγορη.  Αν υπολογίσουμε ότι το φοινικόδασος έχει περίπου 100-120 δέντρα σήμερα, μετά τα πάνω από 30 που έχουν προσβληθεί, αυτό που μπορεί να εκτιμήσει κανείς είναι ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του δάσους.

Προσβολές και καρατομήσεις σε άλλα οικόπεδα ιδιωτών

Εδώ ο κόσμος χάνεται…

Βλέποντας αυτή την εικόνα οι κάτοικοι της περιοχής κατόπιν εορτής απευθύνθηκαν στον Δήμο όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Κώστα Κουνέλλη. Στις μέρες μας τα δεδομένα έχουν αλλάξει για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού, καθώς υπάρχουν αποδοτικές μέθοδοι που υπόσχονται τη διάσωση των δέντρων ακόμα και σε περίπτωση που υπάρχει προσβολή, αλλά δεν είναι εκτεταμένη. Οι θεραπείες αυτές δεν είναι ακριβές και μπορούν να επιτευχθούν είτε με ειδικά σκευάσματα υπό μορφή ένεσης στα δέντρα ή με συσκευές υπερήχων για πιο εξειδικευμένες καταστάσεις.

Ο Αντιδήμαρχος δήλωσε ότι δεν είναι αυτές που ενδείκνυνται για τη χρήση τους από την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου και ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε να ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα για την εφαρμογή τους, εννοώντας φυσικά τις εγκρίσεις. Αυτό σημαίνει ότι όσο οι νέες μέθοδοι καταπολέμησης του κόκκινου σκαθαριού θα βρίσκονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας στο Δήμο, το κόκκινο σκαθάρι θα επεκτείνεται “κατατρώγοντας” ολόκληρο το δάσος.

Τα δέντρα ξεραίνονται μαζικά αλλά ο Δήμος δεν λαμβάνει ούτε τα μέτρα εξυγίανσης με τις καρατομήσεις των κλαδιών

Η Κοινότητα… περιμένει!

Τα «Νέα της Λέσβου» μίλησαν χθες με τον Κοινοτάρχη Παναγιούδας Βαγγέλη Βιόλατζη, ο οποίος σημείωσε στην εφημερίδα μας ότι «εμείς έχουμε ενημερώσει το Δήμο για το πρόβλημα που υπάρχει στην Παναγιούδα όχι τώρα τον τελευταίο μήνα με το φοινικόδασος, αλλά εδώ και 2 χρόνια που το σκαθάρι έχει χτυπήσει τα δέντρα στις αυλές των σπιτιών. Ως Κοινότητα δεν έχουμε δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, η προσέγγιση θα πρέπει να είναι συνολική από το Δήμο και γίνονται κάποιοι ψεκασμοί».

Αποκαρδιωτική εικόνα στα γύρω οικόπεδα
Αποκαρδιωτική εικόνα και στο δημόσιο χώρο της παραλίας με τους αιωνόβιους φοίνικες να πεθαίνουν όρθιοι

Το φοινικόδασος της Παναγιούδας είναι αυτοφυές κατά το 80% της σύστασής του, μικρό φοινικόδασος, το οποίο απαρτίζεται από 24 ακριβώς τεχνητά φυτεμένα φοινικόδεντρα του είδους Κανάριος Φοίνικας (Phoenix Canariensis) τα οποία μετέφερε στα τέλη του 19ου αιώνα από την Αίγυπτο, ο Άγγλος διπλωμάτης Άττκινσον και άλλα περίπου 120 μεταγενέστερα, μεσαίας ή μικρότερης ηλικίας, τα οποία είναι αυτοφυή σε ομάδες ή διασκορπισμένα στους γύρω αγρούς και, τέλος, μια προφανώς τεχνητή δεντροστοιχία 5-6 φοινικόδεντρων στα νότια του φοινικοδάσους.


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Όταν αποχαιρετάς ένα σπάνιο δάσος

Ήμασταν οι πρώτοι και οι μόνοι που με τόση ένταση τα τελευταία 3 χρόνια μέσα από διαδοχικά ρεπορτάζ μας έχουμε αναδείξει το ζήτημα της προσβολής των φοινικόδεντρων από το κόκκινο σκαθάρι, ζητώντας τη συνεργασία των δύο Δήμων με την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση, όπου αυτό είναι δυνατό, του προβλήματος. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, τα δημοσιεύματά μας και οι επισημάνσεις αποτέλεσαν φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ουδείς ασχολήθηκε ουσιαστικά να δει το πρόβλημα κατάματα και να ανοίξει νέους δρόμους εφαρμόζοντας τις τελευταίες μεθόδους για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού. Αν το έκαναν ενδεχομένως σήμερα το σκαθάρι δεν θα υπήρχε στη Λέσβο.  

Κάπως έτσι περπατώντας νωρίς χθες το απόγευμα στο φοινικόδασος της Παναγιούδας τραβήξαμε μία σειρά φωτογραφιών, ίσως περισσότερες από αυτές που χρειαζόμασταν, με τη σκέψη να κρατήσουμε έστω στο αρχείο τις εικόνες αυτές, καθώς με το ρυθμό που καταστρέφεται, τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει παρά μόνο στις φωτογραφίες.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση