Τις υποβληθείσες προτάσεις όσων συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το κτιριακό συγκρότημα του Σάρλιτζα Παλλάς, μεταξύ των οποίων και οι τρεις που πρώτευσαν, θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά το κοινό της Λέσβου έως και την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου. Στην έκθεση που ξεκίνησε χθες, στην αίθουσα της Περιφέρειας, οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν περισσότερα για τις τρεις προτάσεις που βραβεύτηκαν ανάμεσα στις 18 συνολικά που κατέθεσαν αρχιτέκτονες από όλη την Ελλάδα, καθώς και για όσες απέσπασαν επαίνους από την κριτική επιτροπή με διακεκριμένους αρχιτέκτονες. Η ξενάγηση στις προτάσεις γίνεται μέσα από πλακέτες με τις φωτογραφίες εικονικής πραγματικότητας που απεικονίζουν το θερμαλιστικό κέντρο, τα σχέδια, αλλά και το επεξηγηματικό κείμενο για καθεμία από τις φωτογραφίες.
Όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου για το Σάρλιτζα ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, «πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος Σάρλιτζα, το οποίο θα περιλαμβάνει το υφιστάμενο κτίριο, ένα νέο κτίριο καθώς και τον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο», ενώ τόνισε με σημασία ότι «το Σάρλιτζα είχε μείνει αναξιοποίητο επί δεκαετίες, εμείς δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το εγχείρημα της αξιοποίησής του».
Συγκεκριμένα το Σάρλιτζα Παλλάς θα αξιοποιηθεί ως Πολιτιστικό και παράλληλα Θερμαλιστικό κέντρο Τουρισμού και Αναζωογόνησης, και το κόστος υλοποίησής του αναμένεται να κυμανθεί στα 11 – 15 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Τα προσχέδια που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό απεικονίζουν την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου του Σάρλιτζα ως εκθεσιακού – πολιτιστικού χώρου, ενώ δίπλα σε αυτό θα βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα που θα χρησιμεύσει ως θερμαλιστικό κέντρο – spa.
Το πρώτο βραβείο
Για το 1ο βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού επιλέχθηκε το αρχιτεκτονικό προσχέδιο από τους μελετητές/αρχιτέκτονες μηχανικούς Αντώνη Τασούλη, Θεμιστοκλή Ιστατιάδη, Γιώργο Αποστολόπουλο και Γιώργο Μερτζανίδη. Η επιλογή αυτή έγινε «λόγω τoυ λιτού σχεδιασμού του κτιριακού συγκροτήματος», όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου η Γενική Διευθύντρια Προγραμμάτων Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας, Αφροδίτη Κουρογένη, ενώ πρόσθεσε ότι δεν λήφθηκαν υπόψη τα πιθανά κόστη, αλλά αποκλειστικά τα σχέδια στην παρούσα φάση.
Επιπλέον, η κ. Κουρογένη τόνισε ότι μετά την επιλογή αυτή του προσχεδίου για το Σάρλιτζα, η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να δεσμευθεί για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου εντός της επόμενης πενταετίας. Επόμενο στάδιο αποτελεί η εύρεση επενδυτών ή του κατάλληλου προγράμματος για να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα.
Στην παρουσίαση της πρότασης που πρώτευσε, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι αποφασίστηκε η αξιοποίηση των μικρότερων διατηρητέων κτιρίων για την δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων, κι ότι «η κεντρική δεξαμενή υδροθεραπείας θα βρίσκεται στον υπαίθριο χώρο ενδιάμεσα από το διοικητικό σύμπλεγμα και τις κυρίως εγκαταστάσεις του Κέντρου Θερμαλισμού, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική εμπειρία θερμαλισμού».
Παράλληλα, το κεντρικό κτίριο του Σάρλιτζα προτείνεται να μεταμορφωθεί σε κέντρο πολιτισμού με «περιοδικές γιορτές της ελληνικής γλώσσας, με διαλέξεις, συζητήσεις, συνέδρια, φεστιβάλ, σεμινάρια ελληνικής γλώσσας».
Όσον αφορά την επανάχρηση του υπαίθριου χώρου, η πρόταση αναφέρει σχετικά ότι οι πλατείες θα λειτουργήσουν ως αυτόνομοι υπαίθριοι χώροι σε άμεση επαφή με τις αρχαιότητες, τις φυτεύσεις και θέα στη θάλασσα ή τα κτίρια. Θα περιλαμβάνουν, δε, το καθιστικό του αναψυκτηρίου, την εξωτερική πισίνα και το ιστορικό σιντριβάνι του Σάρλιτζα, συνδέοντας έτσι όλα τα στοιχεία του χώρου.