Το μικρό θαύμα του Α’ Συνεταιρισμού Παλαιοκήπου

Η δυναμικότητά του είναι για επεξεργασία 5 τόνων ελιάς ανά ώρα
Spread the love


Αν και η παρούσα Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της προσπάθησε να… τον βγάλει πρόωρα στη σύνταξη, κάτι που κατάφερε στα μέσα της θητείας της, ο Στρατής Ψαριανός μπορεί να μην είναι πια Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ωστόσο η σχέση του με τον αγροτικό χώρο παραμένει στενή και καθημερινή μέσα από ένα άλλο μετερίζι. 

Ο Α’ Αγροτικός Συνεταιρισμός Παλαιοκήπου, «η ψυχή» του οποίου είναι ο κ. Ψαριανός από τη θέση του Συμβούλου, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος, και τώρα την προεδρία κατέχει η σύντροφός του και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού, Βασιλική Βερβέρη, μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε ένα μικρό θαύμα. Από το χείλος του γκρεμού στο οποίο βρισκόταν η Συνεταιριστική Οργάνωση αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της. Σε αυτό συνέβαλε και η ανάμειξη του Συνεταιρισμού για ένα διάστημα δύο τουλάχιστον περιόδων στην παγιδοθεσία της δακοκτονίας ως εργολάβος, ώστε να αντλήσει έστω μία μικρή ρευστότητα για να μπορεί να επιβιώσει και στη συνέχεια μέσα από τα επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφερε να ανακαινίσει κτίρια και αποθήκες, να ανανεώσει τον εξοπλισμό με νέας τεχνολογίας μηχανήματα και να φέρει πίσω παλιούς πελάτες. Το επόμενο βήμα του Συνεταιρισμού, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, είναι η δημιουργία δικού του τυποποιητηρίου ώστε να μπορεί το ελαιόλαδο του Παλαιοκήπου να διατίθεται και συσκευασμένο στην εγχώρια και διεθνή αγορά. 

Σύγχρονα μηχανήματα στο Συνεταιρισμό

Μέσα σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης από το 2014 ο Α’ Αγροτικός Συνεταιρισμός Παλαιοκήπου κατάφερε μέχρι τώρα την εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων ελαιοποίησης  και την καλαίσθητη διαμόρφωση των χώρων του ελαιουργείου, με γνώμονα την παραγωγή ποιοτικού και ποσοτικού ελαιολάδου.

-Πλήρη ανακαίνιση των αποθηκών ελαιολάδου για τη διατήρηση του προϊόντος σε ιδανικές συνθήκες (ανοξείδωτες δεξαμενές 300 tn, θερμομόνωση των αποθηκών και χρήση κλιματιστικών για την διατήρηση της  θερμοκρασίας στους 15-17 βαθμούς Κελσίου, προστασία του ελαιολάδου από οξείδωση με προσθήκη αζώτου εντός όλων των ανοξείδωτων δεξαμενών, φιλτράρισμα του ελαιολάδου).

-Εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταϊκά)  δυναμικότητας 20 kw,  με σκοπό την μείωση του κόστους του ρεύματος προς όφελος των παραγωγών. Το κόστος έκθλιψης για την περίοδο 2022-2023 θα είναι 35 ευρώ για 500 κιλά ελαιόκαρπο.

-Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Κατασκευή υπόγειας δεξαμενής αποθήκευσης διφασικής ελαιοπυρήνας χωρητικότητας 100 tn.

-Τήρηση συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στη γεωργική παραγωγή (AGRO 2-1 & AGRO 2-2), και συστημάτων  ISO 22000: 2018 (αφορά την ασφάλεια των τροφίμων), ISO 22000:2007 (αφορά την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων).

-Πιστοποίηση για παραγωγή ΠΓΕ Ελαιολάδου.

Εκ βάθρων η ανακαίνιση στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού

Ταυτόχρονα ο Συνεταιρισμός στην προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας  συμμετέχει σε προγράμματα  για τη διανομή για χρήση στους παραγωγούς διχτυών μόνιμης στρώσης, ελαιοραβδιστικών, ψεκαστικών, χορτοκοπτικών, αλυσοπρίονων, σκαπτικών. Στόχος η αύξηση της μηχανικής εργασίας, η μείωση του κόστους παραγωγής και η σωστή διαχείριση της ελαιοκαλλιέργειας.

Η ένταξη του Συνεταιρισμού σε προγράμματα μαζί με τους αγρότες δίνει τη δυνατότητα να τους δανείζει εξοπλισμό, όπως ελαιοραβδιστικά, ενώ αλλάζει και η νοοτροπία στην ενσάκιση της ελιάς, ώστε ο καρπός “να μην ανάβει” μέσα στα παλιού τύπου τσουβάλια

Α’ Αγροτικός-Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Παλαιοκήπου

«Ο Συνεταιρισμός είναι μια συνεταιριστική επιχείρηση και με την έννοια αυτή μπορεί να σταθεί, να επιβιώσει και να εκτελέσει την αποστολή του. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις τα κέρδη τα απολαμβάνει ο επιχειρηματίας, ενώ στους συνεταιρισμούς τα μέλη», σημείωσε στα Νέα της Λέσβου ο κ. Ψαριανός. 

Και συνέχισε: «Η σωστή λειτουργία ενός ελαιουργείου απαιτεί την προσαρμογή του στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς και στις απαιτήσεις της αγοράς. Το ελαιουργείο είναι μονάδα παραγωγής τροφίμων, όπως είναι το ελαιόλαδο και επομένως  πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες που αφορούν τα τρόφιμα. Ομολογουμένως όταν κλήθηκα να αναλάβω στο Συνεταιρισμό η κατάσταση που αντίκρισα δεν ήταν και η καλύτερη. Έπρεπε λοιπόν να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις και να χαράξουμε την πορεία που έπρεπε για να κινηθούμε, το αποτέλεσμα όμως μέχρι τώρα μας δικαιώνει. Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού ξεκίνησε πριν 8 χρόνια και δη από το καλοκαίρι του 2014. Για όσα πραγματοποιήθηκαν ή βρίσκονται στο στάδιο μελλοντικής υλοποίησης, απαιτήθηκε πολλή προσωπική δουλειά εκ μέρους μου με χιλιάδες ώρες εργασίας, συνεχές διάβασμα, άγχος, αλλά με ένα και μοναδικό σκοπό: Να φέρω εις πέρας το όραμά μου, που ήταν και είναι η δημιουργία μιας καθετοποιημένης Συνεταιριστικής Επιχείρησης προς όφελος όλων των μελών. 

Θυμάμαι ότι μια ζωή ως γεωπόνος έδινα συμβουλές και οδηγίες στους αγρότες και στις αγροτικές επιχειρήσεις. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνω πράξη όλα αυτά που έλεγα. Είναι εύκολο να λες στους άλλους τι να κάνουν, αλλά πολύ δύσκολο να τα κάνεις εσύ ο ίδιος. Χρειάζεται τόλμη, πολλή δουλειά, πολλή όρεξη, πολύ πείσμα, πολλή οργάνωση, πολύ διάβασμα, πολλή θέληση, ώστε να φανεί το έργο και να καταλάβουν οι παραγωγοί ποιο είναι το μέλλον του Συνεταιρισμού», είπε ο συνταξιούχος πλέον Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.   

Ο Στρατής Ψαριανός και η Βασιλική Βερβέρη στους νέους αποθηκευτικούς χώρους ελαιολάδου με δεξαμενές με άζωτο

Από τη δική της πλευρά η πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Βερβέρη σημείωσε στην εφημερίδα μας: «Η σημερινή ταυτότητα του Αγροτικού-Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Παλαιοκήπου είναι η οργάνωση της ελαιοκαλλιέργειας, η παραγωγή ποιοτικού και ποσοτικού ελαιολάδου, η τυποποίηση και εμπορία του με στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των μελών του, αλλά και γενικότερα των παραγωγών της περιοχής

-Καθαριότητα και ευπρεπισμός όλων των χώρων του Συνεταιρισμού καθημερινά και σε όλη την διάρκεια λειτουργίας του.

-Εξυπηρέτηση του παραγωγού. Ο παραγωγός πρέπει να φεύγει από τον συνεταιρισμό χαμογελαστός, χαρούμενος και  ευχαριστημένος», είπε η πρόεδρος.

Όπως μάς εξήγησε η κ. Βερβέρη, μαζί με ένα ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ που υπολείπεται σε έργα στο Συνεταιρισμό, το συνολικό ύψος των επενδύσεων που έχουν γίνει από προγράμματα θα φτάσουν τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ το τυποποιητήριο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το Μάιο.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση