- Βυθισμένο στη “βόμβα” που έσκασε με τα σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αδυνατεί να αντιληφθεί τον σοβαρό κίνδυνο
- Την ώρα που απειλείται η κτηνοτροφική οικονομία ο αρμόδιος Υφυπουργός δηλώνει ότι αρμόδιες είναι οι Περιφέρειες
Το πλαίσιο μέτρων, τα οποία είναι προληπτικά και όχι υποχρεωτικά, έδωσε χθες στη δημοσιότητα με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια καλώντας τους κτηνοτρόφους της Λέσβου να τα εφαρμόσουν για τη θωράκιση των κοπαδιών τους από τη μετάδοση του αφθώδη πυρετού, μετά τον εντοπισμό εστίας της νόσου στο γειτονικό Δικελί.
Όπως γράψαμε στο χθεσινό μας φύλλο από τη σελίδα 14 ο αφθώδης πυρετός είναι μία δύσκολη νόσος, καθώς απαιτείται σφαγή όλου του κοπαδιού όταν θα εντοπιστεί ότι έχει νοσήσει κάποιο ζώο μια και το ιογενές νόσημα μεταδίδεται εύκολα και μπορεί να φτάσει και σε απόσταση 300 χιλιομέτρων με τον αέρα. Επιπλέον το χειρότερο είναι ότι μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο αν και αυτό γίνεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις και η νόσος περνά με ήπια συμπτωματολογία σε αντίθεση με τα ζώα, ενώ δεν έχουν αναφερθεί και περιστατικά μετάδοσης του ιού από την κατανάλωση κτηνοτροφικών προϊόντων. Μέχρι το 1991 ο εμβολιασμός για τον αφθώδη πυρετό ήταν υποχρεωτικός στην Ευρώπη καθώς όμως τα εμβολιασμένα ζώα μπορούν να φέρουν τον ιό για χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να τον απαγορεύσει.
Το 1994 η χώρα μας αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα από τον αφθώδη πυρετό ο οποίος χτύπησε στο Μανταμάδο. Από τότε πέρασαν χρόνια και επανεμφανίστηκε σε χώρες της Ευρώπης τον τελευταίο χρόνο, οι οποίες ήταν απαλλαγμένες εδώ και δεκαετίες, όπως η Γερμανία, που στις αρχές του έτους σήμανε γενικό συναγερμό, καθώς η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με επιδημία, ενώ είχε να καταγράψει τον ιό από το 1988!
Το κρούσμα του αφθώδη πυρετού που καταγράφηκε στο Δικελί ουσιαστικά φέρνει την επιζωοτία προ των πυλών για να εισέλθει στη χώρα μας από τα νησιά. Και ενώ θα περίμενε κανείς μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη η Ελλάδα να έχει λάβει δρακόντεια μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βυθισμένο στην βόμβα που έσκασε με τα σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ «δεν έχει μυαλό» για να ασχοληθεί με αυτά τα σοβαρά ζητήματα. Είναι άλλωστε ενδεικτική η στάση του αρμόδιου Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστου Κέλλα, σε ερωτήσεις βουλευτών για την υποστελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, όπου ο ίδιος ανέφερε ότι αρμόδιες είναι οι Περιφέρειες και όχι το Υπουργείο του!
Ο ισχυρισμός αυτός του Υφυπουργού αποτελεί υπεκφυγή που εκθέτει την κυβέρνηση καθώς οι Περιφέρειες υποβάλλουν αιτήματα για προσλήψεις στα συναρμόδια Υπουργεία, τα οποία είναι αυτά που εγκρίνουν ώστε το ΑΣΕΠ να προχωρά την κατάρτιση των προκηρύξεων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία ζητά κτηνιάτρους εδώ και χρόνια περιμένοντας «στο ακουστικό της».
Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Λήμνου, η οποία δεν έχει δημόσιο κτηνίατρο και καλύπτεται με μετακινήσεις κτηνιάτρων από τη Λέσβο για τις ανάγκες της, καθώς ένας μόνιμος υπάλληλος παραιτήθηκε για να αναλάβει σε άλλη περιοχή (και ακόμα δεν αντικαταστάθηκε από τον επόμενο στον πίνακα κατάταξης του ΑΣΕΠ!), ο δεύτερος μόνιμος κτηνίατρος ανέλαβε καθήκοντα Αντιδημάρχου και άφησε την υπηρεσία του για να ασχοληθεί με την Αυτοδιοίκηση, ενώ και η συμβασιούχος κτηνίατρος από το δεύτερο νησί του νομού μας έχει παραιτηθεί από το Δεκέμβριο για να αναλάβει μόνιμη σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Σημειώστε ότι το σύστημα πρόσληψης των κτηνιάτρων του Δημοσίου είναι τέτοιο στη χώρα μας ώστε να τους δίνει τη δυνατότητα να παραιτούνται και να αναλαμβάνουν καθήκοντα σε άλλες περιοχές πιο κοντά στον τόπο τους. Αυτό μάλιστα που αξίζει να τονιστεί για να γίνει κατανοητή η ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι ενώ έχει την πλήρη αρμοδιότητα για τους συμβασιούχους κτηνίατρους, η συμβασιούχος κτηνίατρος της Λήμνου παραιτήθηκε από το Δεκέμβριο και μόλις τις προηγούμενες ημέρες πήρε σειρά για να προκηρυχθεί η θέση. Δηλαδή το Υπουργείο δεν έκανε απολύτως τίποτα για 4 ολόκληρους μήνες και για ένα νησί που δεν είχε κτηνίατρο!
Γίνεται λοιπόν κατανοητό ποιο είναι το πρόβλημα σήμερα στις περιοχές που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη μετάδοση σοβαρών νοσημάτων για την κτηνοτροφία, όπως η Λέσβος. Στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας υπηρετούν για τη Λέσβο 8 κτηνίατροι μαζί με τον διευθυντή που μετακινούνται για να καλύπτουν και τη Λήμνο, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήταν 13 άτομα. Να τονίσουμε ότι οι κτηνίατροι δεν έχουν να κάνουν μόνο τους ελέγχους για τις ζωονόσους, αλλά παρίστανται στα σφαγεία που λειτουργούν στη Λέσβο για να βεβαιώνουν την καταλληλότητα ή μη των κρεάτων και ασχολούνται με μια σειρά από άλλες αρμοδιότητες: Με τα τυροκομεία, τη μεταποίηση στον τομέα του τροφίμου και γενικότερα ό,τι εξάγεται και ό,τι φορτώνεται αν είναι κτηνοτροφικό προϊόν ελέγχεται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία, οι κτηνίατροι της οποίας έχουν αρμοδιότητες και στα προγράμματα και σε άλλες γραφειοκρατικές διεκπεραιώσεις.
Το ζήτημα είναι πως ενώ ο αφθώδης πυρετός βρίσκεται έξω από την πόρτα της Λέσβου η Κτηνιατρική Υπηρεσία βρίσκεται με ολιγάριθμο προσωπικό όχι μόνο για τα δεδομένα της Λέσβου, αλλά καλείται να καλύπτει και τη Λήμνο που δεν έχει κτηνίατρο, ενώ την ίδια ώρα ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αντί «να φορέσει σιδερένια παπούτσια» και να θωρακίζει τις περιοχές που γειτνιάζουν με την Τουρκία, δηλαδή το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, απαντά στις ερωτήσεις βουλευτών δείχνοντας ότι αρμόδιες είναι οι Περιφέρειες, μετακυλίοντας τις δικές του ευθύνες από τη στιγμή που οι Περιφέρειες υποβάλλουν αιτήματα για προσωπικό, αλλά οι εγκρίσεις από την Αθήνα γίνονται με το σταγονόμετρο!
Τα μέτρα της Περιφέρειας
Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων προβάτων, αιγοειδών, βοοειδών και χοίρων πρέπει να κάνουν τα ακόλουθα:
- Περίφραξη των εγκαταστάσεων και απολυμαντική τάφρο για οχήματα.
- Τακτικό καθαρισμό και απολύμανση χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων με εγκεκριμένα σκευάσματα.
- Περιορισμό εισόδου ανθρώπων και οχημάτων που επισκέπτονται και άλλες εκμεταλλεύσεις.
- Καραντίνα 21 ημερών για νεοεισαχθέντα ζώα.
- Έλεγχο προέλευσης ζωοτροφών και εξοπλισμού, αποφυγή εισαγωγής από Τουρκία.
- Απαγόρευση εισόδου σε άτομα που έχουν πρόσφατα ταξιδέψει στην Τουρκία.
- Απεντόμωση και καταπολέμηση παρασίτων στις εγκαταστάσεις.
- Σχετικά με την δραστηριότητα της κουράς των κοπαδιών επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι αυξημένος και πρέπει,
α) το προσωπικό που διενεργεί την κουρά να τηρεί τις αρχές βιοασφάλειας (χρήση ιματισμού και ποδοναρίων μιάς χρήσης, απολυμαντικό στην είσοδο της εγκατάστασης, υγιεινή των χεριών),
β) τα κοπτικά εργαλεία και ο εξοπλισμός εν γένει να απολυμαίνονται συχνά κατά τη διάρκεια της χρήσης και οπωσδήποτε πριν και μετά το τέλος της χρήσης.
Στα σφαγεία
- Οι υπεύθυνοι των σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).
- Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοπροφύλαξης (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).
Τέλος, οι κάτοικοι που ταξιδεύουν στην Τουρκία και μεταβαίνουν σε αγροτικές, δασικές περιοχές ή πάρκα για επαγγελματικούς λόγους, αναψυχή ή κυνήγι, καλούνται να αποφεύγουν κατά την επιστροφή τους την επαφή με ευαίσθητα στα συγκεκριμένα νοσήματα ζώα και να περιορίζουν την πρόσβαση στις εκμεταλλεύσεις τους. Εάν έχουν έρθει σε επαφή με τέτοια ζώα, θα πρέπει να απέχουν για τουλάχιστον 15 ημέρες από οποιαδήποτε επαφή με άλλα ευαίσθητα ζώα, ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.