- Τα μέλη του Συλλόγου αμφισβητούν την κυριότητα της επίμαχης έκτασης και καλούν τη Δημοτική Αρχή Δυτικής Λέσβου να προχωρήσει επίσης σε νομικές ενέργειες για την προστασία της παραλίας
Αγωγή με την οποία αμφισβητεί τον τίτλο ιδιοκτησίας της ιδιώτη, και συγκεκριμένα το διορθωτικό συμβόλαιο του 2014 στο οποίο αναφέρονται 13,5 περίπου στρέμματα και όχι 11,5, όπως όρισε ο Άρειος Πάγος για την επίμαχη έκταση στο Αφεντέλι, κατέθεσε χθες η Πρωτοβουλία που έχει συγκροτηθεί για την προστασία της παραλίας στην Σκάλα Ερεσού.
«Με τον τρόπο αυτό» – όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση – «και την δημιουργία εκκρεμοδικίας στον τίτλο δίνουμε άλλο ένα νομικό όπλο προς πάσα κατεύθυνση και ειδικά προς αυτούς που “δεν υποχρεούνται να εξετάσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας”, δηλαδή την Υπηρεσία Δόμησης, όπως και ενισχύουμε τα νομικά εργαλεία του ίδιου του Δήμου να πράξει το αυτονόητο, που όμως δεν πράττει μέχρι σήμερα. Συνεχίστε να εκτίθεστε, εσείς την δουλειά σας και εμείς την δική μας. Επειδή ακριβώς γνωρίζουμε ότι τη νίκη θα την φέρει μόνο ο αγώνας των κατοίκων, οι νομικές ενέργειες του αγώνα υπεράσπισης της παραλίας Ερεσού θα συνεχιστούν. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και άλλες ενέργειες προς άλλες κατευθύνσεις», σημειώνουν τα μέλη του Συλλόγου.
Την ίδια ώρα, η Πρωτοβουλία Ερεσού σχολίασε τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου εκφράζοντας, κατ’ αρχήν, την ικανοποίησή της για τη δήλωση ότι “για κανένα λόγο η παραλία δεν πρέπει να οικοδομηθεί”: «Παρόλα αυτά, δυστυχώς δεν ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρος. Αυτό που δεν ξεκαθαρίστηκε είναι αν προτείνει αγορά ή απαλλοτρίωση. Προφανώς θεωρούμε πως, ό,τι και από τα δυο και αν εννοεί, αναφέρεται και στα δύο ακίνητα της ιδιώτη που βρίσκονται στην παραλία. Όλοι φανταζόμαστε ότι καθώς αυτό πλέον αποτελεί, αν καταλαβαίνουμε καλά, την κύρια (ή και μοναδική) στρατηγική του Δήμου, θα έχει μελετηθεί και ξεκαθαριστεί επαρκώς, τουλάχιστον από κάποιον νομικό».
Όσον αφορά την συνεπακόλουθη πρόταση αξιοποίησης με το θεματικό πάρκο, η Πρωτοβουλία υπενθυμίζει ότι απορρίφθηκε από την τοπική κοινωνία γιατί η θέση αυτή είναι λανθασμένη και προτάθηκαν δύο άλλες θέσεις που το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να εξετάσει: «Αν όπως είπε ο Δήμαρχος η συγκεκριμένη πρόταση για απαλλοτρίωση πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σκοπό, αυτός υπάρχει ανεξάρτητα από το Θεματικό Πάρκο. Μιλάμε για μια έκταση που βρίσκεται σε 3 περιοχές Natura, στην ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου, σε επαφή με προστατευόμενο Μικρό Νησιωτικό Υγρότοπο και σε τοπίο Διεθνούς Αξίας, ήδη θεσμοθετημένο από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ονομαστικά ως «Παραλία Ερεσού»)».
Σχετικά με την πρόταση του Δημάρχου για την συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, τα μέλη του Συλλόγου θέτουν το ερώτημα γιατί αυτή δεν έγινε ήδη εδώ και 5 μήνες που ξεκίνησε να συζητείται η υπόθεση: «Για το αν είμαστε ακτιβιστές, αριστεροί με ηθικό πλεονέκτημα έχουμε να πούμε πως ο κόσμος που στηρίζει τις προσπάθειες της Πρωτοβουλίας, ο κόσμος στο μπλόκο, που σταμάτησε δύο φορές την ιδιώτη και θα το ξανακάνει αν χρειαστεί, είναι ένας κόσμος πολύχρωμος. Γιατί αυτή είναι η κοινωνία της Ερεσού. Για το ηθικό πλεονέκτημα, θα συμφωνήσουμε καθώς η βούληση μιας Κοινότητας να προστατεύσει την κληρονομιά και τη φύση της είναι πάνω από νομότυπες διαδικασίες. Κατά τ’ άλλα κ. Δήμαρχε επιτρέψτε μας να έχουμε πολλές αντιρρήσεις για το αν το ξέρατε ή όχι κι αφού είχε ήδη ξεσηκωθεί ο κόσμος με το Θεματικό Πάρκο, ενώ μήνες πριν είχαν σταλεί εξώδικα και στο Δήμο και στην ΥΔΟΜ».
Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του Ταξιάρχη Βέρρου ότι ακόμη κι αν γνώριζε ο ίδιος νωρίτερα δεν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι στην διαδικασία της προέγκρισης – άδειας δόμησης, η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο οι προτάσεις του Δ.Σ. (όπως και η πρόταση του κ. Μανωλακέλλη) εκπέσανε ως εκπρόθεσμες. Το ίδιο έγινε και με την προσφυγή στο ΠΕΣΥΠΟΘΑ που απορρίφθηκε λόγω του χρονικού περιθωρίου των 30 ημερών».
Κλείνοντας, οι κάτοικοι της Ερεσού ζητούν ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα: «Δεν ακούσαμε από τον Δήμαρχο να έχει δρομολογηθεί κάποια νομική κίνηση με βάση τα νέα δεδομένα, δηλαδή την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Ελπίζουμε η παράλειψη αυτή να είναι μόνο στο επίπεδο της εξαγγελίας και όχι σε επίπεδο προετοιμασίας. Αν ο Δήμος δεν προτίθεται να κάνει κάποια νομική κίνηση, όπως π.χ. ένα αίτημα ακύρωσης, θα τον παρακαλούσαμε να το κοινοποιήσει, ώστε να αναλάβουν (και) τον ρόλο αυτό οι ίδιοι οι πολίτες, ως οι τελευταίοι πλέον (μετά και την “απροθυμία” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να σηκώσει το βάρος που προκύπτει από την δέσμια υποχρέωσή της) που μπορούν να υπερασπιστούν την παραλία μας».
Συνάντηση με τους Βουλευτές
Την ίδια ώρα, συντονισμένη και κοινή παρέμβαση με τους Βουλευτές του Νομού μας για την συγκεκριμένη υπόθεση επιδιώκει ο Ταξιάρχης Βέρρος με την πρωτοβουλία που ανέλαβε για συνάντηση, με σκοπό να προωθηθούν οι λύσεις που ο ίδιος πρότεινε για να μην χτιστεί η παραλία.
Σε επιστολή που απέστειλε χθες στον Χαράλαμπο Αθανασίου, τον Γιάννη Μπουρνού και τη Μαρία Κομνηνάκα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο διάδοχος Δήμος της Δυτικής Λέσβου, «κληρονόμησε» όχι μόνο την ανοικτή “πληγή” για την Ερεσό που χρονολογείται από το 1964, αλλά τις τελευταίες ημέρες και την οριστική υπηρεσιακή – κατά πως φαίνεται σε μεγάλο βαθμό – και νομική διευθέτηση αυτής της “πληγής”, που δύναται να δώσει τη δυνατότητα οικοδόμησης επί της ευαίσθητης από κάθε άποψη παραλίας. «Γνωρίζοντας την ευαισθησία όλων υμών και ημών – ανεξαρτήτως κομματικών κατευθύνσεων – για ένα ζήτημα που αφορά στον τόπο μας και επί χρόνια παρέμενε κάτω από το χαλί των ευθυνών και των συνεπειών, σας καλώ σε κοινή συνάντηση για να συζητήσουμε τις δυνατότητες παρέμβασής μας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Αναμένω την ανταπόκρισή σας, ευχαριστώντας σας εκ των προτέρων για το δεδομένο ενδιαφέρον σας για ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος του τόπου μας», καταλήγει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου.