- Ενώ η Κρήτη καρπώθηκε πάνω από 17 εκατ. ευρώ, η συμμετοχή του Βορείου Αιγαίου περιορίζεται σε 27.000 ευρώ που αφορούν δυο περιπτώσεις κτηνοτρόφων
- “Αιρετική” τοποθέτηση από τον Γιάννη Φλωρίδη, που δηλώνει ότι «δεν υπάρχει σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ», καθώς «τα 22,6 εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται να κατευθύνθηκαν σε παράνομες επιδοτήσεις αποτελούν μόλις το 0,19% του συνόλου των επιδοτήσεων που καταβλήθηκαν»
Φτωχό, πλην τίμιο, αποδεικνύεται το Βόρειο Αιγαίο (όπως και το νότιο Αιγαίο ως προς την τιμιότητα) όσον αφορά στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σκανάροντας τους “αμαρτωλούς” ΑΦΜ και κατανέμοντας το τι έχει πάρει παράνομα κάθε περιφέρεια της Ελλάδος από τα 22 εκατομμύρια ευρώ, που μέχρι τώρα έχει αποκαλυφθεί ότι εισπράχτηκαν παράνομα.
Σκάνδαλο της Κρήτης
Από τα 22,6 εκατομμύρια τα 17 εκατομμύρια «έφαγε» η Κρήτη, ενώ το Βόρειο Αιγαίο βρίσκεται στην προτελευταία θέση του σκανδάλου με μόλις 27.173,35 ευρώ και τελευταίο το νότιο Αιγαίο. Το ποσό δε, του Βορείου Αιγαίου εκτιμάται ότι αφορά επιδοτήσεις δύο παραγωγών, ο ένας στη Χίο και ο άλλος στη Λήμνο.
Προφανώς τα παραπάνω αφορούν μόνο ένα μέρος από τα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα και αναμένονται και άλλες αποκαλύψεις, ωστόσο επαρκούν για να αποδειχτεί η μικρή συμμετοχή της περιοχής μας σε αυτό το σκάνδαλο. Και αυτό το γεγονός έρχεται να ενισχύσει τη θέση του Βορείου Αιγαίου, το οποίο πλέον από δω και στο εξής στις διεκδικήσεις του θα έχει να λέει σε κάθε πολιτική ηγεσία, ως περιφέρεια, αν και είναι από τις πιο αδικημένες στη χώρα μας, ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της πάντα στάθηκαν με υπερηφάνεια. Κι αυτό όταν σε άλλες περιοχές της χώρας συνάδελφοί τους κυκλοφορούσαν με… ferrari που ήταν πληρωμένες με επιδοτήσεις που δεν δικαιούνταν.
Επιπλέον η μη συμμετοχή του Βορείου Αιγαίου στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο έρχεται να απαντήσει στις εκτιμήσεις που ήθελαν παντού στην Ελλάδα να γίνονται τα ίδια με τη διασπάθιση αγροτικών επιδοτήσεων, καθώς αποδεικνύεται ότι στο Βόρειο Αιγαίο τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.
Ο πρώτος κύκλος της έρευνας δείχνει ότι 850 “αμαρτωλοί” ΑΦΜ στην Κρήτη εισέπραξαν 17.234.489,85 ευρώ, εκ των οποίων οι 273 αφορούν ποσά επιδοτήσεων άνω των 20.000 ευρώ, και 577 αφορούν ποσά κάτω των 20.000 ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με 7 ΑΦΜ να έχουν εισπράξει παράνομα πάνω από 1,34 εκατ. ευρώ, ενώ από τα συνολικά 22.667.522,17 ευρώ που εισπράχτηκαν παράνομα, οι άλλες περιφέρειες έλαβαν:
- Αττικής, με συνολικό ποσό 761.250,80 ευρώ
- Κεντρικής Μακεδονίας, με 996.419,83 ευρώ
- Θεσσαλίας, με 989.278,52 ευρώ
- Δυτικής Ελλάδας, με 382.544,81 ευρώ
- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με 274.678,66 ευρώ
- Πελοποννήσου, με 64.108,36 ευρώ
- Στερεάς Ελλάδας, με 341.217,46 ευρώ
- Νοτίου Αιγαίου, με 12.941,07 ευρώ
- Ηπείρου, με 228.353,99 ευρώ
- Ιονίων Νήσων, με 40.950,39 ευρώ
Γ. Φλωρίδης: «Δεν υπάρχει σκάνδαλο»
Κατά τον εκπρόσωπο της Γεωτεχνικής Αιγαίου, που είναι μία από τις επιχειρήσεις που υποδέχονται δηλώσεις ΟΣΔΕ στο Νομό Λέσβου, Γιάννη Φλωρίδη, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος του πανελλήνιου φορέα εκπροσώπησης αυτών των γραφείων (ΠΕΦΑ), το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ… δεν είναι σκάνδαλο! Με εμφανή την ικανοποίησή του καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική εμπλοκή του Βορείου Αιγαίου στο σκάνδαλο, ο κ. Φλωρίδης – και ίσως είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις πανελλαδικά, αν όχι και ο μόνος που δίνει μια διαφορετική εξήγηση -δηλώνει ευθέως και ευθαρσώς ότι… το σκάνδαλο δεν είναι σκάνδαλο!
Όπως εξήγησε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου «όταν μιλάμε για 22 εκατομμύρια ευρώ σε ένα σύνολο επιδοτήσεων που καταβλήθηκαν από το 2019, που ελέγχεται σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για πολύ μικρά μεγέθη, για το 0,19%, που κατά την άποψή μου χρησιμοποιήθηκαν για να εκτεθεί η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς διογκώθηκαν καταστάσεις. Η, δε, συμμετοχή της Λέσβου σε όλη αυτή την ιστορία, όπως αποδείχθηκε από τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι πραγματικά ανύπαρκτη και αυτό δείχνει και την ποιότητα του αγροτικού και κτηνοτροφικού πληθυσμού του τόπου αλλά και τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στη διεκπεραίωση των θεμάτων του ΟΣΔΕ και των επιδοτήσεών τους. Αν θέλετε τη γνώμη μου, εγώ θεωρώ ότι έχει γίνει πολύς λόγος για ένα θέμα που δεν είναι τόσο μεγάλου μεγέθους και να δείτε πως θα καταλαγιάσει ο εντυπωσιασμός, αυτό που σας αναφέρω τώρα θα λένε όλοι».
Η “κορυφή του παγόβουνου“ και η ευθύνη της πολιτείας
Μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις διαφθοράς με τη συμμετοχή του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά την καταβολή παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι αποκαλύψεις που συγκλονίζουν κατέδειξαν ένα ευρύτατο σύστημα απάτης, με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ να διοχετεύονται σε «ψευδείς» δικαιούχους, κατευθυνόμενα από οργανωμένα κυκλώματα και στελέχη του ίδιου του οργανισμού.
Οι έρευνες που ξεκίνησαν με καταγγελίες το 2019 και συνεχίζονται έως σήμερα, έφεραν στο φως σοβαρές ευθύνες και επιβεβαίωσαν την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανάλογα με τις πηγές, μόνο το 2019-2020 έγιναν παράνομες πληρωμές ύψους έως περίπου 45 εκατ. ευρώ ετησίως, ως “κορυφή του παγόβουνου”.
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ απογυμνώνει μια διαχρονική παθογένεια, την αδυναμία των ελληνικών αρχών να ελέγξουν σε βάθος το σύστημα διανομής αγροτικών κονδυλίων. Η Κρήτη με διαφορά αποδεικνύεται η πρωταθλήτρια ακόμα και στην απάτη και οι πολιτικές ευθύνες γι’ αυτό είναι τεράστιες. Από την άλλη, το Βόρειο Αιγαίο και το Νότιο Αιγαίο, με ελάχιστα ποσά και περιπτώσεις, βγαίνουν καθαρές περιοχές και αυτό σε βάθος χρόνου θα έρθει να ενισχύσει την διαπραγματευτική ικανότητα των περιοχών μας, καθώς αποδεικνύεται ότι κάποιοι άλλοι εισέπρατταν σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων τους οποίους κουτσούρευε χρόνια τώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να μπορεί να πληρώνει τις υπέρογκες απαιτήσεις για εικονικές εκτροφές.
Την ίδια ώρα, πάντως, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων, κάθε άλλο παρά διάθεση για πραγματική λύση στο πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνει. Επί της ουσίας η κυβέρνηση έρχεται και παίρνει έναν κατά τα άλλα ανεξάρτητο Οργανισμό για να τον ενσωματώσει σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, ενώ θα περίμενε κανείς «να πέσουν τα τείχη του ΟΠΕΚΕΠΕ», να γίνει δουλειά στο εσωτερικό του Οργανισμού με διαφάνεια, εποπτεία και ηλεκτρονική διαλειτουργία μεταξύ φορέων. Αντιθέτως η συγχώνευση με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων εκτιμάται ότι θα προκαλέσει τεχνικά προβλήματα και αρρυθμίες στην καταβολή των επιδοτήσεων στο μέλλον.



