Σε “δρομολόγιο του τρόμου” εξελίσσεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση των RΟ/RΟ με τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης, καθώς όσο τα δρομολόγια αναβάλλονται και ακυρώνονται επώδυνα και συστηματικά, ταλαιπωρούν τόσο τους οδηγούς των φορτηγών, όσο και τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς του νησιού. Εδώ και ένα εικοσαήμερο, με κομμένη την ανάσα περιμένουν κτηνοτρόφοι, εκπρόσωποι των συνεταιρισμών και έμποροι να φτάσουν τα εμπορεύματα και οι παραγγελίες των ζωοτροφών. Η κτηνοτροφία της Λέσβου, που αποτελεί ίσως τον κυριότερο πυλώνα της τοπικής οικονομίας, λόγω της φετινής συστηματικής διασάλευσης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, απειλείται – όπως μαθαίνουμε από τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών – ακόμη και με ποινές και περιορισμένες αποζημιώσεις για την επόμενη χρονιά, αν δεν παραληφθούν, έστω μέχρι το τέλος του χρόνου, οι ποσότητες των ζωοτροφών που έχουν δηλωθεί ως παραγγελίες.
Μετά τις ατέρμονες αναβολές και ακυρώσεις των δρομολογίων του “Πελαγίτης” κατά το προηγούμενο διάστημα, τις ακυρώσεις των έκτακτων δρομολογίων του πλοίου “Νήσος Σάμος” – που επρόκειτο να καλύψει το κενό και να μεταφέρει τις νταλίκες που ήταν εγκλωβισμένες σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου – του πλοίου “Θαλασσίτης” που εκλήθη να αντικαταστήσει το “Πελαγίτης”, αλλά τα δρομολόγιά του θα ξεκινήσουν από την επόμενη χρονιά, και μετά και τη δρομολόγηση του RΟ/RΟ “Tάλως”, το οποίο εκτάκτως δρομολογήθηκε μέχρι το τέλος του χρόνου με νταλίκες να περιμένουν επί 20ήμερο αποκλεισμένες στη Βόρεια Ελλάδα, άλλη μία ακύρωση του δρομολογίου φέρνει τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση.
Το απόγευμα της Κυριακής το Ro – Ro “Τάλως“ παρουσίασε βλάβη, από το δεύτερο κιόλας δρομολόγιό του στη Μυτιλήνη και το λιμεναρχείο Μυτιλήνης απαγόρευσε τον απόπλου, με αποτέλεσμα το πλοίο να αναχωρήσει για το Κερατσίνι για επιδιόρθωση της βλάβης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου, το ένα δρομολόγιο, που εν τω μεταξύ πρόλαβε να πραγματοποιήσει το «Τάλως», κατάφερε και έφερε τις 40 νταλίκες που περίμεναν από τα τέλη Νοεμβρίου (!) να φτάσουν στους συνεταιρισμούς της Λέσβου, φορτωμένες με ζωοτροφές. Οι νταλίκες αρχικά (στις 24 Νοεμβρίου) επρόκειτο να κατέβουν από την Καβάλα με το “Πελαγίτης”, στη συνέχεια πήραν σήμα να μεταβούν οδικώς στη Θεσσαλονίκη για να παραληφθούν από το εξπρές δρομολόγιο του “Νήσος Σάμος” στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά τα δρομολόγια εξπρές ακυρώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας. Ακολούθησαν εξαγγελίες ότι το “Πρέβελης” θα αναλάμβανε να μεταφέρει τελικά τις 120 νταλίκες, αλλά λόγω περιορισμένης χωρητικότητας στα δύο δρομολόγιά του που πραγματοποιήθηκαν, εξυπηρετήθηκαν 80 περίπου νταλίκες και οι 40 έμειναν πίσω, κρατώντας τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών σε αγωνία διότι δεν ήξεραν ποια νταλίκα, με τις παραγγελίες ποιου συνεταιρισμού, θα πρωτοέφτανε στο νησί.
Όλα αυτά, ενώ ο χρόνος έτρεχε και οι μεταφορείς έπρεπε να φτάσουν με τις παραγγελίες των ζωοτροφών για να καταβληθούν τα επιδοτούμενα μεταφορικά. Το αντίτιμο των αποζημιώσεων, θυμίζουμε ότι δεν είναι ευκαταφρόνητο καθώς υπολογίζεται σε 32€ ανά τόνο που μεταφέρεται, αλλά πρέπει να καταβληθεί με απόδειξη παραλαβής των παραγγελιών εντός 40 ημερολογιακών ημερών, από την ημέρα που εκδίδεται η παραγγελία.
Στις 10 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν ακριβώς από μία εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι εκτάκτως θα δρομολογούνταν τα RO/RO «Tάλως» και «Ιωσήφ» από την εταιρεία Creta cargo, με παρέμβαση του Eπιμελητηρίου Λέσβου προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής. Ο στόχος της απόφασης αυτής, όπως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση, ήταν η «απρόσκοπτη τροφοδοσία» έως την επαναδρομολόγηση από την Ναυτική Εταιρεία ΑΕΙΝΑΥΤΗΣ στην οποία ανήκει το “Πελαγίτης”. Όμως η τροφοδοσία δεν ήταν απρόσκοπτη, καθώς μόνο ένα δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε από το “ΤΑΛΩΣ”. Κι έτσι, λόγω του ατυχήματος, δεκάδες νταλίκες (αυτή τη φορά με νέες παραγγελίες ζωοτροφών) μένουν και πάλι αποκλεισμένες και δεν αναμένεται να φτάσουν στο νησί πριν από την επόμενη Κυριακή.
Η παρούσα ταλαιπωρία, δηλαδή τόσο των οδηγών των φορτηγών όσο και των αγροτικών συνεταιρισμών και εμπόρων αυτή τη φορά έχει διάρκεια μία εβδομάδα. Μέχρι και χθες το απόγευμα αναμενόταν η έγκριση από το υπουργείο, ώστε το Σάββατο το μεσημέρι στις 12:00 να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη προς Καβάλα με δρομολόγια απευθείας το πλοίο “Νήσος Σάμος” για νέο δρομολόγιο-εξπρές. Από την Καβάλα η αναχώρηση προβλέπεται για τις επτά το πρωί της Κυριακής, ώστε να φτάσει στις 3:30 το μεσημέρι στη Μυτιλήνη και στη συνέχεια στο λιμάνι της Χίου με κατεύθυνση τον Πειραιά.
Όπως μας ενημερώνουν οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών, ο χρόνος αυτή την φορά πιέζει πολύ πιο επώδυνα για τις παραλαβές των παραγγελιών λόγω του ότι είναι τέλος του έτους, και οι δεσμεύσεις να φτάσουν οι παραγγελίες αφορούν σε πρόστιμα που απειλούν να ακολουθήσουν κατά τη νέα χρονιά. Το ισοζύγιο του επόμενου χρόνου υπολογίζεται με βάση τις παραληφθείσες ποσότητες, και όποιοι δεν καλύψουν με παραλαβή τις δηλωθείσες ποσότητες για τη χρονιά που φεύγει, θα κληθούν να πληρώσουν ή ποινή ή θα υποστούν περιορισμένη αποζημίωση για τις ποσότητες μέσα στην επόμενη χρονιά.