“Αλώβητη” βγήκε η πρωτεύουσα

Spread the love

Αν και το χθεσινό απόγευμα βρήκε αναστατωμένους στους δρόμους τους κατοίκους της Μυτιλήνης, η πρωτεύουσα του νησιού μας όπως αποδείχθηκε “βγήκε αλώβητη” από τον Εγκέλαδο σε σχέση με τις νότιες πλευρές της Λέσβου και κυρίως στον Πολυχνίτο και το Πλωμάρι όπου έχουμε μεγάλες ζημιές. Στη Μυτιλήνη καταγράφηκαν λίγες ζημιές από μικροκαταρρεύσεις τμημάτων πετρόχτιστων τοίχων (μεταξύ των οποίων και οι σοβάδες στο πρόσφατα επισκευασμένο παλιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης),  καθώς επίσης και από πτώσεις ηλεκτρικών συσκευών, ραφιών κ.ά. μέσα σε κατοικίες λόγω της έντασης και της διάρκειας της σεισμικής δόνησης.

Ωστόσο η ιδιαιτερότητα της πρωτεύουσας του νησιού μας με τις πολλές πολυκατοικίες έχει ως συνέπεια οι σεισμικές δονήσεις να γίνονται εντονότερα αισθητές σε αυτά τα κτίρια με τους ορόφους σε σχέση με τις μονοκατοικίες (το πολύ τριώροφα) στα χωριά του νησιού μας. Κι αυτός ήταν και ο λόγος που αρκετοί κάτοικοι της Μυτιλήνης χθες νωρίς το απόγευμα κυριολεκτικά “τα χρειάστηκαν”  και κυρίως οι ένοικοι πολυκατοικιών από τους πάνω ορόφους, καθώς οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι πιστεύοντας προς στιγμή, όπως μας έλεγαν, ότι την ώρα του σεισμού τα κτίρια μέσα στα οποία διαμένουν κατέρρεαν! Σύμφωνα με τους πολιτικούς μηχανικούς το φαινόμενο του “ελατηρίου” είναι σύνηθες στις περιπτώσεις σεισμών για τις πολυκατοικίες στις οποίες παρατηρείται στον τέταρτο και τον τρίτο όροφο η ταλάντωση να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα διαμερίσματα που βρίσκονται στον δεύτερο, τον πρώτο όροφο και το ισόγειο.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης  «το γεγονός ότι σε ένα κτίριο, όπως πολυκατοικία, που με ρωτάτε η ταλάντωση από το σεισμό γίνεται περισσότερο αισθητή στους ενοίκους των πάνω ορόφων σε σχέση με τους χαμηλότερους ορόφους και το ισόγειο αυτό δεν σημαίνει πως όσοι βρίσκονται στα ρετιρέ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται λόγω κατασκευής και γι’ αυτό όσο ανεβαίνουμε σε μια κατασκευή τους ορόφους οι ενισχύσεις με τον οπλισμό είναι ελαφρύτερες σε σχέση με τους χαμηλότερους ορόφους, καθώς  η ταλάντωση αυτή που φοβίζει τους ενοίκους στον 3ο και τον 4ο είναι ουσιαστικά αυτή που εκτονώνει την ενέργεια από αυτά τα κτίρια. Και αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που συνήθως σε περιπτώσεις μεγάλων σεισμών, οι ζημιές καταγράφονται στους χαμηλότερους ορόφους παρότι σε αυτούς γίνονται λιγότερο αισθητοί σε σχέση με τους υψηλότερους ορόφους».

Στους δρόμους

 Κι αυτό φάνηκε εύκολα χθες το απόγευμα καθώς έβλεπε κανείς στις συνοικίες από την Καβέτσου, την Καλλιθέα, την περιοχή του νοσοκομείου και την ευρύτερη περιοχή της Χρυσομαλλούσας τους πολίτες στους δρόμους με έκδηλη την αναστάτωση σε αντίθεση με περιοχές όπως η προκυμαία της Μυτιλήνης, όπου δύσκολα καταλάβαινε κανείς ότι είχε γίνει σεισμός καθώς δεν είχε μαζεμένο κόσμο έξω από κτίρια και επιχειρήσεις.

Η μεγαλύτερη αγωνία για τους γονείς που είχαν τα παιδιά τους στα ολοήμερα νηπιαγωγεία σπεύδοντας κυριολεκτικά πανικόβλητοι υπό το φόβο τυχόν τραυματισμών.  Όπως φάνηκε όμως, οι νηπιαγωγοί είχαν φροντίσει να εκκενωθούν τα κτίρια με ασφάλεια, περιμένοντας στις πλησιέστερες πλατείες σε ανοιχτούς χώρους τους γονείς για να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Οι πολίτες  

 «Ένας σεισμός με τέτοια ένταση απ’ ό,τι θυμάμαι είναι πρωτόγνωρος. Ταρακουνηθήκαμε και φοβηθήκαμε, ας ελπίσουμε όμως ότι δεν θα ακολουθήσουν μεγαλύτεροι σεισμοί», είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Κυριάκος Συκάς που βρισκόταν μαζί με άλλους πολίτες συγκεντρωμένοι στη μέση της πλατείας στο κτιριακό συγκρότημα Π επί της οδού Αγίας Ειρήνης. Λίγα μέτρα παραπάνω από την παλιά Αστυνομία, επί της οδού Γεωργίου Βοστάνη λιγότεροι οι κάτοικοι στο δρόμο, χωρίς όμως να κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εντονότερου σεισμού. Ανάστατος ο κόσμος και στην περιοχή του 7ου και 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης. Οι πολίτες ρωτούσαν ο ένας τον άλλον για πιθανές ζημιές στις κατοικίες τους. Ανάμεσά τους διερχόμενος και ο κτηνίατρος, πρώην Αντιδήμαρχος, Γιάννης Τσακύρης, σημείωσε σε σχετική ερώτηση των “Νέων της Λέσβου” ότι «η δικιά μου κατοικία είναι πετρόκτιστη και είχαμε κάποιες ζημιές από πτώσεις που σημειώθηκαν,  ευτυχώς όμως δεν ακούσαμε για κάποιο τραυματισμό στη Μυτιλήνη».

 

Στην Καλλιθέα όταν έφτασαν τα “Νέα της Λέσβου” λίγα λεπτά μετά το σεισμό, η διευθύντρια του 5ου νηπιαγωγείου μαζί με τις νηπιαγωγούς είχαν συγκεντρωμένα τα παιδιά σε έναν ανοικτό χώρο και έφταναν ήδη ο ένας μετά τον άλλον οι γονείς για να τα παραλάβουν. «Εφαρμόσαμε τις οδηγίες που καλούμαστε να ακολουθούμε σε περιπτώσεις σεισμών. Τα παιδιά βγήκαν από το κτίριο με ασφάλεια και τα παραδώσαμε στους γονείς τους χωρίς το παραμικρό πρόβλημα», μας είπε η διευθύντρια εμφανώς ανακουφισμένη που όλα πήγαν καλά.

Κατηφορίζοντας από την Καλλιθέα στην οδό Ηλία Βενέζη έβλεπε κανείς τον κόσμο έξω από τα σπίτια και τα μαγαζιά με κάποιους πολίτες να προσπαθούν να δώσουν ένα μπουκαλάκι νερό σε γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν εμφανώς σε κατάσταση πανικού και σύγχυσης από την ένταση του σεισμού.  Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, στα οικοδομικά τετράγωνα της οδού Ασκληπιού στη Χρυσομαλλούσα κι εκεί ο κόσμος αναστατωμένος μπροστά στις εισόδους των πολυκατοικιών και σε ανοιχτούς χώρους περίμεναν υπομονετικά να δουν ποια θα είναι η εξέλιξη του γεωλογικού φαινομένου, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να συντονιστούν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς με ειδήσεις στα  αυτοκίνητά τους για να ακούσουν και να ενημερώσουν τους γείτονες.

Ανάμεσά τους και ο συνδικαλιστής του νοσοκομείου Μυτιλήνης Στρατής Κλεάνθης, ο οποίος σημείωσε στα “Νέα του Λέσβου” ότι «μπορεί να έχουν γίνει στο μακρινό παρελθόν μεγαλύτεροι σεισμοί στη Λέσβο, εμείς όμως οι νεότεροι έχουμε δεκαετίες να βιώσουμε σεισμό με τέτοια ένταση και γι’ αυτό βλέπετε ότι ο κόσμος έχει πανικοβληθεί και έχει βγει στους δρόμους».

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση