- Στην αξιοποίηση του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου Αρχοντικού στη Σουράδα θα προχωρήσει ο Π. Χριστόφας, ξεκινώντας από την επισκευή του
Άμεσες θα είναι οι ενέργειες της νέας Δημοτικής Αρχής για την διάσωση του Αρχοντικού Κατσάνη, στη Σουράδα, που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του εδώ και πολλά χρόνια, όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Παναγιώτης Χριστόφας. Αν και το ιστορικό αυτό κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει περάσει στα χέρια του Δήμου εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια για να επισκευαστεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με το νέο Δήμαρχο, η κατάσταση αυτή θα αλλάξει πολύ σύντομα, με την ανάθεση των προβλεπόμενων μελετών και την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος ή ακόμη και ιδίων πόρων του Δήμου.
Όπως είναι γνωστό, το Κατσάνειο αγοράστηκε από τον Δήμο Λέσβου, επί δημαρχίας του αείμνηστου, Σπύρου Γαληνού, το 2016, με πρωτοβουλία του πρώην Δημάρχου, ο οποίος συμφώνησε με το ΤΑΪΠΕΔ να καταβάλλει ο Δήμος το ποσό των 405.000 ευρώ σε βάθος 5ετίας ώστε να μπορέσει να επισκευαστεί και να στεγαστεί εκεί το Μουσικό Σχολείο. Ωστόσο, πολύ γρήγορα φάνηκαν τα προβλήματα που θα υπήρχαν για να λειτουργήσει ως σχολείο, δεδομένου ότι δεν υπήρχε καμία έτοιμη μελέτη για την επισκευή – αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιρίου και την επέκτασή του.
Επιπλέον ο συντελεστής δόμησης που ισχύει στην περιοχή είναι 0,5 και στο οικόπεδο των 5 στρεμμάτων μπορούν να ανεγερθούν μέχρι 2.100 τ.μ.. Όμως οι ανάγκες του Γυμνασίου – Λυκείου, που μετεγκαταστάθηκε τελικά στην Παναγιούδα, με μέσο όρο μαθητών τους 150, απαιτούν περί τα 3.000 τ.μ. με όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, ένα μικρό αμφιθέατρο, τα γραφεία, βοηθητικούς χώρους, κλπ.. Για τους λόγους αυτούς δεν προχώρησε μέχρι σήμερα καμία ενέργεια και το Αρχοντικό εξακολουθεί να ρημάζει χρόνο με τον χρόνο.
Αγοράστηκε, αλλά…
Η σημερινή Δημοτική Αρχή εξόφλησε τις δόσεις για την αγορά του ακινήτου το 2021 και κάθε χρόνο ενέτασσε στο Τεχνικό Πρόγραμμα την επισκευή του Αρχοντικού, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει συνταχθεί ούτε καν η μελέτη για την αντικατάσταση της σκεπής που έχει καταρρεύσει. Ο λόγος που επικαλούνται οι αρμόδιοι γι’ αυτή την κωλυσιεργία είναι η έλλειψη προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία για την εκπόνηση των εξειδικευμένων μελετών που απαιτούνται, ειδικά για τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα κτίρια. Επιπλέον, πρέπει να ληφθούν εγκρίσεις και άδειες από διάφορες Υπηρεσίες μέχρι να ανάψουν το πράσινο φως για οποιαδήποτε παρέμβαση.
Πρώτο μέλημα της νέας Δημοτικής Αρχής θα είναι να γίνει η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου και η έκδοση της άδειας επισκευής. «Είχα παρέμβει για το ζήτημα της διάσωσης του Κατσάνειου με ανακοίνωσή μου πριν έναν χρόνο γιατί βλέπω, όπως όλοι οι πολίτες, ότι το ιστορικό αυτό κτίριο καταρρέει, ενώ έχει περάσει στα χέρια του Δήμου και έχει την υποχρέωση να το διασώσει, αφού αυτός ήταν άλλωστε ο σκοπός της αγοράς του επί δημαρχίας του Σπύρου Γαληνού», τόνισε ο Π. Χριστόφας και συνέχισε: «Μόλις αναλάβουμε καθήκοντα θα ελέγξουμε αν υπάρχουν μελέτες, άδειες, αποτυπώσεις, κλπ. για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επισκευή του. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα θέμα που θα τεθεί σε προτεραιότητα, όπως είχαμε εξαγγείλει και προεκλογικά», επεσήμανε ο νέος Δήμαρχος.
Σε ό,τι αφορά την χρήση που θα μπορούσε να έχει το Κατσάνειο προκειμένου να αξιοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών της τοπικής κοινωνίας, στο παρελθόν είχαν κατατεθεί προτάσεις τόσο για την μετατροπή του σε Παιδικό Σταθμό όσο και σε χώρο πολιτισμού. Για την ώρα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις επ’ αυτού, αφού προέχει η επισκευή του κτιρίου, που καταρρέει μέρα με τη μέρα.