Ένα βαρύ περιστατικό οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου που χτύπησε το Σεπτέμβριο τον αντιδήμαρχο της Δυτικής Λέσβου κ. Αλάνη ήταν το τρανταχτό παράδειγμα, που κινητοποίησε εκ νέου το δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο, να αποταθεί σε δύο υπουργεία στην Αθήνα, ζητώντας να υπάρχει για περισσότερες ημέρες εβδομαδιαίως επεμβατικός καρδιολόγος στη Μυτιλήνη.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος αναφερόταν στον αντιπλοίαρχο, επεμβατικό καρδιολόγο, Τάσο Μίλκα, ο οποίος είναι και η ψυχή του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου που δημιουργήθηκε εδώ και τρία χρόνια στο Βοστάνειο. Ανεξάρτητα από το αν ο ίδιος ο γιατρός έχει τη δυνατότητα, εκ των υποχρεώσεών του, να μεταβαίνει συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα από την Αθήνα στο νησί – όπως συμβαίνει προς το παρόν – ώστε να λειτουργεί κάθε μέρα το Αιμοδυναμικό, οι υπουργοί υγείας και εθνικής αμύνης ειδοποιήθηκαν από τον κ. Βέρρο για την οξύτατη ανάγκη του ακριτικού νησιού μας να διασώζονται καρδιολογικά περιστατικά που χρήζουν άμεσης επεμβατικής καρδιολογικής αντιμετώπισης.
Για τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου το παράδειγμα ήταν ολοζώντανο, μια και ο αντιδήμαρχος κ. Αλάνης ήταν “τυχερός μέσα στην ατυχία του” γιατί την ημέρα που έπαθε το έμφραγμα συνέπεσε το Αιμοδυναμικό να είναι ανοιχτό (!). Παρόλα αυτά, μεταξύ της διάνοιξης της πρώτης αρτηρίας και της δεύτερης, ο κ. Αλάνης χρειάστηκε να περιμένει για μία ολόκληρη εβδομάδα τον Τάσο Μίλκα, ώστε να επιστρέψει στη Μυτιλήνη – όπως η συμφωνία με το νοσοκομείο προβλέπει – και να μπορέσει να ολοκληρώσει την αγγειοπλαστική με τα άλλα δύο stends.
Ακόμη και αν το Aιμοδυναμικό λειτουργούσε κάθε μέρα, θα μπορούσε βέβαια, δυνητικά ένα τέτοιο περιστατικό, πράγματι να αντιμετωπιστεί με μεσοδιάστημα κάποιων ημερών, ώστε η κατάσταση του ασθενούς να σταθεροποιηθεί για την καλύτερη εξέλιξη της δεύτερης αγγειοπλαστικής. Το ζήτημα όμως είναι πολύ σοβαρότερο, για το κάθε δυνητικό έμφραγμα που μπορεί να χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. «Στο αιμοδυναμικό εργαστήριο σταματάει το έμφραγμα», μάς λέει ο κ. Μίλκας, ο οποίος αναφέρει ότι στη Λέσβο 100 – 150 θάνατοι το χρόνο έχουν αποφευχθεί από την ώρα της λειτουργίας του αιμοδυναμικού εργαστηρίου.
1.000 άτομα έχουν φτάσει στο εργαστήριο στο διάστημα των τριών ετών, έχουν υποβληθεί σε στεφανιογραφία και οι 350 από αυτούς διαγνώστηκαν σε κατάσταση βεβαρημένη, που έχρηζε επεμβατικής αντιμετώπισης και προχώρησαν σε αγγειοπλαστική. 30 τουλάχιστον αγγειοπλαστικές ήταν πρωτογενείς, ήταν δηλαδή ασθενείς που έφτασαν στο νοσοκομείο με οξύ έμφραγμα και σε άμεσο χρόνο λίγων λεπτών είχαν εισαχθεί στο εργαστήριο. Μεταξύ αυτών, πολλοί κάτοικοι του νησιού, ευάλωτης οικονομικής κατάστασης, που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν ίσως, σωματικά, οικονομικά και ψυχικά, το να μεταβούν στην πρωτεύουσα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από την άμεση αντιμετώπιση, αλλά και υποβαλλόμενοι σε υπέρογκα γι’ αυτούς έξοδα.
«Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να μείνουν σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, δεν έχουν όλοι γνωστούς ή συγγενείς να τους φιλοξενήσουν στην Αθήνα, δεν έχουν όλοι το περιθώριο να ταξιδέψουν με άνεση και ταυτόχρονα ασφάλεια για την υγεία τους σε ένα ταξίδι που θα τους κοστίσει περισσότερο από 300€ μόνο για τα εισιτήρια», μας αναφέρει ο Τάσος Μίλκας.
Είναι για όλες τις πλευρές κατανοητή η ανάγκη της 24ωρης λειτουργίας, 7 μέρες την εβδομάδα, του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, αλλά ταυτόχρονα μας θυμίζει ο κ. Μίλκας, ότι ακόμη και στην Καλαμάτα το αιμοδυναμικό λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα, ενώ και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, για παράδειγμα, λόγω έλλειψης προσωπικού το αιμοδυναμικό μέχρι πρόσφατα “έκλεινε” το μεσημέρι. Η Χίος είναι τυχερή γιατί υπήρξε επεμβατικός καρδιολόγος, καρδιολόγος Χιώτης που το ανέλαβε. Στη Μυτιλήνη η θέση για επεμβατικό καρδιολόγο έχει προκηρυχθεί 3 και 4 φορές, και η προκήρυξη απέβη άγονη. Για άλλη μία φορά το νησί μας πληρώνει την ακριτικότητά του και αφήνει το αίσθημα ασφάλειας για την υγεία στους κατοίκους με ένα “ΑΝ”. Κι αν, το αιμοδυναμικό είναι κλειστό;