- Ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάταξης στα πρότυπα της Θράκης ζήτησε ο Βαγγέλης Μυρσινιάς
- Τη διαβεβαίωση της Κυβέρνησης για κάλυψη των επιχειρήσεων στο ενεργειακό μετέφερε ο Γιάννης Μασούτης
Χωρίς, τελικά, την ανακοινωθείσα παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου παρά μόνο με σύνδεση μέσω Skype από την Αθήνα του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Μυτιλήνη, στο Δημοτικό Θέατρο, η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία έδωσε την ευκαιρία να ακουστεί το αίτημα της περιοχής μας για την ανάγκη ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος ανάταξης των οικονομικών συνθηκών, ενώ ταυτόχρονα επαναλήφθηκαν από πλευράς Υπουργείου Ναυτιλίας μέσω του Γενικού Γραμματέα, Μανώλη Κουτουλάκη, οι υποσχέσεις περί πληρωμής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, το οποίο μέχρι τώρα έχει βαλτώσει.
«Μέτρα στα πρότυπα της Θράκης»
Στο άνοιγμα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης το Σάββατο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς – ο οποίος να θυμίσουμε ότι είναι και ο επικεφαλής της κοινής ομάδας που έχουν συστήσει τα Επιμελητήρια των Νομών Λέσβου, Χίου και Σάμου – ζήτησε την άμεση πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τις επιχειρήσεις, όπως και την επέκταση της επιδότησης μετακίνησης σε επισκέπτες από την ηπειρωτική χώρα, ώστε να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλη τη νησιωτική επικράτεια του ανατολικού Αιγαίου.
Όπως ο ίδιος δήλωσε, «δεν έχει ανακάμψει ακόμα η εικόνα του νησιού από την μεταναστευτική κρίση», ενώ ζήτησε από την πολιτεία τη λήψη γενναίων μέτρων για την ανάπτυξη των νησιών στα πρότυπα στήριξης της Θράκης, ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο, με τη θέσπιση ισχυρών κινήτρων για την δημιουργία και διατήρηση των επιχειρήσεων στα νησιά. Ως ειδικότερα μέτρα για την ανάπτυξη της Λέσβου και των άλλων νησιών πρότεινε τη δημιουργία σταθερού συγκοινωνιακού δικτύου, αλλά και την βελτίωση προβολής του τουριστικού προϊόντος της Λέσβου. Τέλος, επανέλαβε το αίτημα του Επιμελητηρίου Λέσβου προς την Κυβέρνηση για τη σύσταση Ταμείου Ανάκαμψης Βορείου Αιγαίου.
Δέσμευση για κάλυψη των επιχειρήσεων
Την διαβεβαίωση της κυβέρνησης προς την Ένωση Επιμελητηρίων ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων απέναντι στο θέμα της αύξησης του κόστους του ηλεκτρισμού, των πρώτων υλών και της αύξησης των επιτοκίων, μετέφερε στην κεντρική ομιλία του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Μασούτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε η Ένωση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επίσπευση της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα. Οι προτάσεις αφορούσαν επίσης την επιβολή πλαφόν τόσο στην τιμή του φυσικού αερίου όσο και στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις ανωτέρω επιχειρήσεις.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μασούτης σημείωσε ότι «υπάρχει η ρητή δέσμευση από τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μείνουν ακάλυπτες».
Με την παρέμβασή του ο κ. Γεωργιάδης στη Συνέλευση διαδικτυακά ανακοίνωσε το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις στέγες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, που έως τον Μάρτιο – είτε υπάρχει δίκτυο, είτε όχι – θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα.
Με την σειρά τους οι τοπικοί φορείς απηύθυναν χαιρετισμό και εκφώνησαν σύντομη ομιλία, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, αλλά και στην άμεση στήριξη των νησιωτικών επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς και του Κ.Κ.Ε. Λέσβου, Μαρία Κομνηνάκα, ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου κ. Κουτουλάκης, ο οποίος δήλωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα εξοφληθούν οι υποχρεώσεις του κράτους προς τις επιχειρήσεις για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ενώ διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους πως είναι εξασφαλισμένες οι πιστώσεις που χρειάζονται για την συνέχιση του μέτρου μέχρι το 2025.
Στην συνέλευση τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος τόνισε τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάγκη άμεσης παρέμβασης από την Πολιτεία.
Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλάμβανε επίσης μια ενδιαφέρουσα διαδραστική παρουσίαση από την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, κατά την οποία το κοινό κλήθηκε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, προσβάσιμης με το κινητό, να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως ποιο κατά τη γνώμη τους είναι το κύριο εμπόδιο ανάπτυξης της Λέσβου ή ποιο θεωρούν ως το «δυνατό» της «χαρτί». Οι απαντήσεις γίνονταν ορατές σε πραγματικό χρόνο (real-time) σε ένα μεγάλο video wall, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν κάποια συμπεράσματα.