Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αναζωπυρώνεται ο κορονοϊός

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • 50% πάνω τα κρούσματα σε σχέση με μία εβδομάδα πριν στη Λέσβο, με ανοδική πορεία σε όλο το Βόρειο Αιγαίο

Με το χειρότερο τρόπο επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των «Νέων της Λέσβου» εδώ και δύο εβδομάδες για αντιστροφή της πτωτικής πορείας της διασποράς του κορονοϊού για τη Λέσβο. Η πτωτική πορεία που είχε ξεκινήσει από την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου συνεχίστηκε μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, καθώς με το άνοιγμα των σχολείων και τη σταδιακή μείωση των θερμοκρασιών, η διασπορά του κορονοϊού ενισχύεται. 

Η χθεσινή ανακοίνωση της έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που καταγράφει τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Τα κρούσματα στην περιοχή μας καταγράφουν αύξηση της τάξης του 50,56%, πράγμα που σημαίνει ότι επανερχόμαστε με πιο γρήγορα βήματα σε καταστάσεις του παρελθόντος. 

Κατά την εβδομάδα 26 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου τα κρούσματα που καταγράφηκαν στη Λέσβο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, είναι 539 έναντι 357 που είχαμε μία εβδομάδα πριν και συγκεκριμένα από τις 19 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Τα  539  κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες κατά μέσο όρο, δείχνουν ότι σε ημερήσια βάση έχουμε 77 νέες μολύνσεις, πράγμα που σημαίνει πως αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η αύξηση της διασποράς, τότε την ερχόμενη Τρίτη ενδεχομένως να έχουμε φτάσει και ξεπεράσει τα 100 κρούσματα την ημέρα.

Ανοδική είναι η πορεία στη Σάμο με ποσοστό που πλησιάζει το δικό μας, καθώς κυμαίνεται στο 45,90%, ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό ανόδου της Χίου, όπως καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα, και συγκεκριμένα στο 15,34%. Μόνο η Λήμνος έχει μείωση της τάξης του 12,36% στα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας.

Την ίδια ώρα στον πανελλαδικό μέσο όρο με 54.649 νέα κρούσματα η αύξηση κυμαίνεται στο 22% από τα οποία το 25% εκτιμάται από τους επιστήμονες ότι είναι επαναλοιμώξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Με τα μάτια του ΕΟΔΥ

Η παρασκευάστρια Σταυρούλα Τσαΐρη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κλιμακίων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη Λέσβο από το ξέσπασμα της πανδημίας όταν τέθηκαν σε λειτουργία οι κινητές μονάδες. Χθες ο ΕΟΔΥ διενεργούσε δειγματοληψίες στην περιοχή της Μήθυμνας ενώ ταυτόχρονα δεχόταν και πολίτες στην πίσω πλευρά του Κέντρου Υγείας της Επάνω Σκάλας στους οικίσκους που λειτουργούν γι’ αυτό το σκοπό. Η ίδια έχει εμπειρία από όλα τα χωριά της Λέσβου όπου κάνει δειγματοληψίες σε συνεχή βάση και από τη Μυτιλήνη. 

Απαντώντας χθες στα ερωτήματα των Νέων της Λέσβου σημείωσε ότι «καταρχήν να πω ότι για την περιοχή του Μολύβου δεν είχαμε ιδιαίτερη προσέλευση πολιτών να ελεγχθούν και αυτό είναι ένα γενικότερο φαινόμενο.  Σε ό,τι αφορά τη Μυτιλήνη περίπου σε 60 πολίτες που υποβλήθηκαν σε τεστ βρέθηκαν μόνο 5 θετικά και με αυτούς τους αριθμούς δεν φαίνεται ιδιαίτερη αύξηση των κρουσμάτων συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο είχαμε αρκετές περιπτώσεις πολιτών που ήρθαν σήμερα στο Κέντρο Υγείας της Επάνω Σκάλας να ελεγχθούν ανησυχώντας, καθώς είχαν κάποια συμπτώματα και βρέθηκαν αρνητικοί, αυτό όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιοι από αυτούς τους πολίτες όταν ελεγχθούν ξανά σε 2 μέρες να είναι θετικοί», είπε το στέλεχος του ΕΟΔΥ, εξηγώντας πως οι περιπτώσεις αυτές των πολιτών με τη συμπτωματολογία δεν έχουν τυπικά τις προϋποθέσεις για να τεθούν σε καραντίνα, εφόσον έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Στην Καλλονή

Και στην Καλλονή τα κρούσματα που καταγράφονται από το Κέντρο Υγείας δεν είναι πολλά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο πρόεδρος της μονάδας, Αλέξανδρος Ροδίτης «υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έχουν μία κάποια συμπτωματολογία, λίγο τσούξιμο στο λαιμό ή ελαφρά καταρροή και δεν υποβάλλονται σε τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού είτε γιατί φοβούνται μην τεθούν σε καραντίνα ή γιατί εκτιμούν ότι δεν έχουν κορονοϊό λόγω της πολύ ελαφριάς συμπτωματολογίας». 

Και συνεχίζει: «Σε αυτές τις παραλλαγές της Όμικρον που μας απασχολούν τώρα η συμπτωματολογία είναι ελαφριά για τον πολύ κόσμο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει ο καθένας να έχει την εικόνα για το αν έχει κορονοϊό ή όχι. Μπορεί κάποιος να το περνάει ελαφρά, αυτό όμως δεν μηδενίζει τον κίνδυνο, εφόσον δεν το γνωρίζει και δεν το επιβεβαιώνει με σχετικό τεστ, να μεταδώσει τον ιό σε τρίτους, ακόμα και σε οικογενειακά του πρόσωπα της τρίτης ηλικίας που μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια επιπλοκή. Άρα λοιπόν θα έλεγα ότι ο καθένας εφόσον τα τεστ γίνονται δωρεάν σε όλους από την πολιτεία πρέπει να υποβάλλεται στη σχετική διαδικασία, ακόμα και με την παραμικρή υποψία ότι μπορεί να έχει κορονοϊό κι ας μην έχει, καλύτερα να είναι σίγουρος», είπε ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Καλλονής.

Μέσα σε όλα αυτά αστάθμητος παράγοντας είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων μαθητών, καθώς αυτά δεν δηλώνονται υποχρεωτικά, όπως ίσχυε πέρυσι, με συνέπεια η εκπαίδευση να μην έχει μία αντικειμενική εικόνα για το πόσοι μαθητές πάσχουν από άλλες ιώσεις και πόσοι από κορονοϊό σε σχέση με τα παιδιά που μένουν λόγω ασθένειας στα σπίτια τους.

Άδειο το Βοστάνειο

Η άποψη που εκφράζει ο κύριος Ροδίτης για την ελαφριά συμπτωματολογία σε όσους μολύνονται με τον κορονοϊό επιβεβαιώνεται απόλυτα και από την εικόνα του νοσοκομείου Μυτιλήνης, στο οποίο χθες το πρωί νοσηλεύονταν μόλις 3 άτομα στο Λοιμωδών και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι επρόκειτο να πάρουν εξιτήριο οι 2 από αυτούς τους ασθενείς και θα έμενε μόνο ένας! Η εικόνα αυτή είναι ιδανική για το Βοστάνειο, καθώς από το ξέσπασμα της πανδημίας έχει πλήρως απελευθερωμένες τις δυο Παθολογικές Κλινικές από τον κορονοϊό, περιορίζοντας τις νοσηλείες Covid εδώ και δυο-τρεις εβδομάδες μόνο στα 6 κρεβάτια του Λοιμωδών. Πάνω σε αυτό το θέμα το μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, Μάκης Αξιώτης, σημείωσε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ότι «ευτυχώς οι παραλλαγές αυτές της μετάλλαξης Όμικρον για τον κορονοϊό έχουν πολύ ελαφρά συμπτωματολογία, σε σημείο που μπορεί να περάσει κανείς τη νόσο και να μην το καταλάβει καθόλου. Αυτό είναι μεν θετικό, εδώ όμως είναι και το πρόβλημα κατά την άποψή μου, καθώς μπορεί κάποιος να έχει κορονοϊό και να τον μεταδώσει εν αγνοία του επισκεπτόμενος συγγενείς του της τρίτης ηλικίας και γι’ αυτό με την ευκαιρία που μου δίνετε πάντα μέσα από την εφημερίδα σας – και θέλω να συγχαρώ τα Νέα της Λέσβου για τη στάση ευθύνης που κράτησαν σε τούτη τη φουρτούνα με την πανδημία – να τονίσω ότι κάθε πολίτης άνω των 60 ετών θα πρέπει, χωρίς άλλη αναβολή, να κλείνει το ραντεβού του για να κάνει το ενισχυτικό εμβόλιο και αυτό ισχύει και για τα άτομα μικρότερης ηλικίας που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα θωρακίσουμε την κοινωνία εν όψει του χειμώνα».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img