Η εκδήλωση με θέμα “Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο” πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στο νησί μας από το Τεχνικό Επιμελητήριο Λέσβου.
Απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής όσοι κάτοικοι της Λέσβου δεν είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν το 2019, μπόρεσαν να ενημερωθούν για το πώς επισκευάστηκε το ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου το 2017 και τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω αντιδράσεων από τους Μουσουλμάνους και τους Ισραηλινούς.
Οκτώ χρόνια μετά την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα από Έλληνες επιστήμονες, με επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του έργου, την Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αντωνία Μοροπούλου, η εμπειρία τους όπως αυτή έχει περιγραφεί μέσα από την επαφή και τη δραστηριότητά τους εντός και εκτός του μνημείου, συνεχίζει να ενδιαφέρει την ελληνική κοινωνία και αυτό αντανακλάται και στη Λέσβο.
Ομιλήτρια ήταν και αυτή τη φορά η κ. Μοροπούλου, ενώ εισήγηση έκανε ο ιερέας, Καθηγητής Θεολόγος, π. Χριστόφορος Ταράνης.
Όπως δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακέλλης, «ήταν μια σεμνή εκδήλωση που η κ. Μοροπουλου εξήγηση με σαφήνεια πως επιτεύχθηκε η αποκατάσταση του κουβουκλίου του του Παναγίου τάφου, τόσο ως προς το τεχνικό κομμάτι, όσο και προς τις αξίες που πρεσβεύει αυτό το μνημείο. Πιστεύω ότι όσοι δεν ήρθαν, έχασαν μια καταπληκτική παρουσίαση».
Η κ. Μοροπούλου είχε παραχωρήσει συνέντευξη στα «Νέα της Λέσβου» στο πλαίσιο της εκδήλωσης του 2019, όπου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «εκεί δεν συναντά μόνο η επιστήμη τον Θεό, τον συναντά και ο άνθρωπος. Ο Πανάγιος Τάφος δίνει το μήνυμα της Ανάστασης και αυτό το μήνυμα το παραλαμβάνει όλη η ανθρωπότητα», πρόσθεσε