Έντονη ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στους γονείς η δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία, που για τη Λέσβο είναι σταθερά σε τριψήφια νούμερα σχεδόν κάθε μέρα. Κρούσματα που μεταξύ άλλων έχουν ως συνέπεια και το να υπολειτουργούν τα σχολεία λόγω της αναγκαστικής απουσίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, που νοσούν.
Για το ζήτημα παρεμβαίνει για μια ακόμη φορά η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης, η οποία με έγγραφό της προς το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων το οποίο κοινοποιεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, στην Περιφέρεια και τον Δήμο Μυτιλήνης, επαναλαμβάνει τις προτάσεις της για τα ελάχιστα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν στα σχολεία.
Οι προτάσεις
«Με προγενέστερα έγγραφά μας είχαμε γίνει δυστυχώς προάγγελοι της τωρινής κατάστασης και είχαμε ζητήσει να προχωρήσετε σε ενέργειες ώστε να μην φτάσουμε στα τωρινά δεδομένα», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, παραθέτοντας και τα προτεινόμενα μέτρα για τα σχολεία, τα οποία είναι:
-Στις περιπτώσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος σε σχολική μονάδα εκτός από τις χαρακτηρισμένες στενές επαφές με βάση τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. να δίνεται η δυνατότητα (με την συναίνεση των γονέων) για δωρεάν Rapid Test σε όλους τους μαθητές του τμήματος.
-Να υπάρχει ξεχωριστό κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. για να διενεργεί τα TEST (με την συναίνεση των γονέων) στα σχολεία που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.
-Να εφαρμοστούν και στα σχολεία τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους κλειστούς χώρους που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες (αθλητικές, εμπορικές, κοινωνικές, πολιτιστικές κ.ά.) και αφορούν τα τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο.
«Το μόνο που εφαρμόστηκε μετά από αρκετό καιρό ήταν η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν Rapid Test για όλους τους μαθητές του τμήματος στο οποίο υπήρχε κρούσμα, στις δομές υγείας που έχουν ορισθεί για αυτό το σκοπό» αναφέρουν, σημειώνοντας όμως πως και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρξουν περισσότερα σημεία διενέργειας Rapid Test ή να υπάρξουν περισσότερα εξωτερικά κλιμάκια που να επισκέπτονται σε ημερήσια βάση τα σχολεία, διότι στις υπάρχουσες δομές παρατηρείται συνωστισμός και παραμονή αρκετής ώρας σε εξωτερικούς χώρους και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, πολλοί γονείς με μικρά παιδιά αναγκάζονται να πάνε σε φαρμακεία και να πληρώσουν για τα αναγκαία Rapid Test.
«Γιατί δεν εφαρμόζονται τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα για τους κλειστούς χώρους και στα σχολεία, όπως σας έχουμε προτείνει, ιδίως τώρα που αποδείχθηκε ότι η διασπορά στα σχολεία είναι η ίδια, αν όχι και μεγαλύτερη, όπως σε όλες τις άλλες δραστηριότητες (26 μαθητές και 1-2 καθηγητές σε μία τάξη από 20-30 τετραγωνικά μέτρα); Ζητάμε τις άμεσες ενέργειές σας, διότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας και οι οικογένειές μας», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης, όπου χαρακτηρίζεται και ως αλυσιδωτή αντίδραση η μεταφορά των κρουσμάτων από τους μαθητές προς τους γονείς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, όπως και από το εκπαιδευτικό προσωπικό.
124 κρούσματα
Για του λόγου το αληθές, χθες για μια ακόμη φορά δηλώθηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς των σχολείων του νομού Λέσβου. Ειδικότερα μέχρι το μεσημέρι στις αρμόδιες διευθύνσεις δηλώθηκαν 124 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 95 στη Λέσβο και τα 29 στη Λήμνο. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το σύνολο των παιδιών που δηλώθηκε χθες πως νοσούν από κορονοϊό ήταν 55 και οι εκπαιδευτικοί 11, ενώ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δηλώθηκαν 48 νέα κρούσματα σε παιδιά και 10 σε εκπαιδευτικούς, χωρίς να προκύπτει το κλείσιμο κάποιου σχολικού τμήματος.
Στον γενικό πληθυσμό
Με τα 95 κρούσματα στα σχολεία 253 ήταν συνολικά χθες Πέμπτη τα κρούσματα του κορονοιού στη Λέσβο και η διασπορά της νόσου δεν φαίνεται να έχει τέλος.
Σε επίπεδο Επικρατείας τα κρούσματα ήταν 19.154