Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ανησυχία για τα Κέντρα Πρόληψης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Τους έντονους φόβους και την ανησυχία τους εκφράζουν οι σύμβουλοι εκπαίδευσης αλλά και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία των νησιών του Βορείου Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Λήμνο και Σάμο) σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο καταργείται το άρθρο 61 του νόμου 3459/2006 που αφορά τα κέντρα πρόληψης. Ουσιαστικά με αυτήν την κίνηση όλα οδηγούν στη σταδιακή υποβάθμιση των κέντρων πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. 

Τα κέντρα πρόληψης τα οποία λειτουργούν στα νησιά μας και πιο συγκεκριμένα η «Πνοή», ο «Ναυτίλος», ο «Φάρος» και η «Πολιόχνη» τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει “για τα καλά” ότι έχουν λόγο να υπάρχουν και να δραστηριοποιούνται. Με συνεχείς παρεμβάσεις στα σχολεία έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στην εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ με τις δράσεις που πραγματοποιούν έχουν δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με γονείς και μαθητές, καθώς και μια σχέση αμέριστης συνεργασίας και αλληλοβοήθειας με τους εκπαιδευτικούς. 

Γι’ αυτούς τους λόγους εκπαιδευτικοί και σύμβουλοι εκπαίδευσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου καταθέτοντας το δικό τους κείμενο τονίζουν την συνεργασία που υπάρχει με τα κέντρα πρόληψης, εκφράζοντας παράλληλα και την αγωνία τους για το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας τους. Μια ανάλογη θέση είχε πάρει πριν από κάποιο διάστημα και το ίδιο το κέντρο πρόληψης «Πνοή», το οποίο με αναφορά του «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για το μέλλον και την συνέχεια των κέντρων πρόληψης. 

Σε αυτόν τον αγώνα διατήρησης της λειτουργίας των κέντρων πρόληψης θέση παίρνουν και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων των νησιών μας. Στο κείμενό τους επισημαίνουν την καλή συνεργασία που υπάρχει με τα κέντρα πρόληψης αναφέροντας συγκεκριμένα: «Τον Ιούνιο του 2023, ως Σύμβουλοι Εκπαίδευσης στο Βόρειο Αιγαίο, ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό μιας παρέμβασης στα σχολεία των περιοχών ευθύνης μας, με θέμα την Σχολική Διαμεσολάβηση, που περιλάμβανε επιμορφωτικές συναντήσεις δεκαοχτώ ωρών με εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια στήριξη των σχολείων που θα επέλεγαν την εφαρμογή αυτής της πρακτικής, για την επίλυση συγκρούσεων εντός των σχολικών μονάδων. Τη στήριξη αυτή πρόθυμα ανέλαβαν τα Κέντρα Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Τα Κέντρα Πρόληψης είναι φορείς για δωρεάν παροχή υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γονείς, εφήβους, εκπαιδευτικούς και σε κάθε πολίτη που τις χρειάζεται. Με την υποστήριξή τους, λειτουργούν σχολές γονέων πέραν των ωρών λειτουργίας των σχολείων, οργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια για εξειδικευμένα προβλήματα σχολικών μονάδων, γίνονται παρεμβάσεις σε Συλλόγους Διδασκόντων και βιωματικές δράσεις πρόληψης σε μαθητές. Σε μικρά νησιά, όπου απουσιάζει οιαδήποτε άλλη Δημόσια Πρωτοβάθμια δομή υποστήριξης ή, όταν υπάρχει, δεν επαρκεί, λόγω του μεγάλου αριθμού περιστατικών, η συνεισφορά των Κέντρων Πρόληψης είναι εξαιρετικά σημαντική και αναντικατάστατη».

Παράλληλα εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης: «Σύμφωνα, ωστόσο, με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που έχει διαρρεύσει, με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», και συγκεκριμένα στο άρθρο 46 για τα Κέντρα Πρόληψης προβλέπεται το χειρότερο, κατά τη γνώμη μας, σενάριο. Συγκεκριμένα, καταργείται το άρθρο 61 του Ν. 3459/2006, το οποίο και διατηρήθηκε στον Ν.4139/ 2013, με τον οποίο διασφαλιζόταν:

α) Η  ύπαρξη και η  λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, εφόσον προβλέπεται η πάγια και  τακτική χρηματοδότησή τους από το Κράτος, μέσω του Υπουργείου Υγείας και Εσωτερικών.

β) Η συνέχεια της λειτουργίας των Κέντρων, μέσω προγραμματικών συμβάσεων που θα ανανεώνονται, και με ρήτρες που δυσχεραίνουν τη διάλυσή τους.

Έτσι, τα Κέντρα Πρόληψης μένουν μετέωρα χωρίς καμία νομοθετική ρήτρα, στη διαχείριση του νέου οργανισμού. Μετά το 2027 δεν θα υπάρχει καμία δημόσια χρηματοδότηση. Είναι αναμφισβήτητο ότι η πρόληψη έχει θεμελιώδη σημασία και είναι η καλύτερη επένδυση για την προστασία της ψυχοκοινωνικής υγείας και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην κοινωνία μας. Είναι επείγουσα και κρίσιμη η ανάγκη να αναγνωρίσουμε τον ρόλο και τη σημασία των Κέντρων Πρόληψης στην περιφέρειά μας και να υποστηρίξουμε έναν βασικό πυλώνα προώθησης της ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας των πολιτών όλων των ηλικιών. Αντί για την κατάργηση, που θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες, είναι απαραίτητη η συνέχιση της χρηματοδότησής τους και η ανάπτυξη νέων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, ειδικά σε σχέση με τις ανάγκες όλων των μελών των σχολικών κοινοτήτων». 

Οι εκπαιδευτικοί που εκφράζουν την ανησυχία τους είναι οι: Σοφία Σωτηρίου, Παναγιώτης Καραμανώλης, Μαρία Κουκάρα, Βασιλική Θωμαΐδη, Σοφία Μπουτμπάρα, Μιλτιάδης Σουγλάνης, Βασιλεία Ζύμαρη, Δέσποινα Μινοπούλου, Γεωργία Κοκκινογένη, Ιάκωβος Μαστρογιάννης, Λαζαρία Ταραμάνη, Κατερίνα Πετμεζά, Μαρίνα Ευθυμίου, Ελένη Πολίτη, Δέσποινα Μοίρου, Σαράντος Μιαούλης, Κωνσταντίνος Σελιανίτης, Όλγα Κουτσού, Ιωάννα Μεταξοπούλου, Μάρθα Αναγνωστοπούλου, Ειρήνη Φραγκάκη, Βιργινία Γαρουφαλή, Μαρία-Στέλλα Αλούπη, Μαλάμω  Σαράντου, Φωτεινή Χρονοπούλου, Γεωργία Μπούμπα, Κατερίνα Επιτροπάκη, Δέσποινα Μουτάφη, Θέκλα Αργυρούδη, Παναγιώτης Βουλαλάς, Ειρήνη Χαριλάου, Βάγια Μπόντη, Μερόπη Παπαδοπούλου, Αγγελική Κονιδάρη, Χρυσούλα Μέρμηγκα, Μαρία Στεφάνου, Ιγνάτιος Μαγγαναδέλλης, Σταμάτιος Ηλιαδάκης, Κωνσταντίνος Κωστούδης, Ανδρονίκη Ταμβάκη, Αντωνία Βαχαρακίδου, Μαρία Τσολακάκη, Γαρυφαλλιώ Τσίγκου, Μαρία Κουκέλλη, Δέσποινα Κάβουρα, Μαρία Παπαπαναγιώτου, Δέσποινα Παντελάκη, Παναγιώτα Νατσούλη, Αικατερίνη Σκόκου, Μαντώ Βελλέ,  Γεωργία Παπαλαμπροπούλου, Χριστίνα Αγγέλη, Πολυξένη Βαράκλα, Φωτεινή Καραλή, Ευστράτιος Μιχαλέλης, Ελένη Πολυμένη, Αικατερίνη Γεροστεργίου,  Ιωάννα Κοντογιάννη, Αθανάσιος Καραγιάννης, Κωνσταντίνα Τσαπλαρή, Στυλιανή Κουμή.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img