Άνω-κάτω από τις δηλώσεις συγκομιδής ελαιόκαρπου

Spread the love

Σε μία προσπάθεια το Υπουργείο Οικονομικών να ελέγξει τις ποσότητες ελαιολάδου που παράγονται μιας και χρόνια τώρα υπάρχουν υποψίες στη χώρα μας ότι γίνονται αγοραπωλησίες λαδιού που δεν είναι δηλωμένο – μετά την προσπάθεια… εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής για τον ελαιόκαρπο, που έχει πάρει ως τώρα διαδοχικές παρατάσεις και αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου του 2025 και για ελαιοπαραγωγούς με ακαθάριστα έσοδα από 200.000 ευρώ και πάνω σε πρώτη φάση – η κυβέρνηση κινδυνεύει να εκτεθεί εις διπλούν προσπαθώντας να εφαρμόσει την ηλεκτρονική δήλωση συγκομιδής ελαιόκαρπου, που και σε αυτήν την περίπτωση η εφαρμογή της έχει τεθεί για την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. 

Τι είναι η δήλωση συγκομιδής;

Η δήλωση συγκομιδής είναι η δήλωση της ποσότητας που παράγει κάθε ελαιοπαραγωγός και πρέπει να την υποβάλει ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων εισερχόμενος στο σύστημα με τη χρήση των κωδικών του στο taxisnet και κάνοντας τη δήλωση την ώρα που παραδίδει τον καρπό στο ελαιοτριβείο. 

Ουσιαστικά η κυβέρνηση καλεί τους αγρότες να δηλώνουν και οι ίδιοι τις ελιές που παραδίδουν στο ελαιοτριβείο, ενώ ταυτόχρονα η ποσότητα του καρπού καταγράφεται με την παραλαβή από αυτές τις μονάδες για επεξεργασία. Σε περιοχές όπως η Λέσβος, η ποσότητα του καρπού που παραλαμβάνεται από το ελαιοτριβείο δηλώνεται από τον ελαιοτριβέα, αυτό όμως δεν εφαρμόζεται, όπως στον τόπο μας, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς από το Κράτος να ελέγξει τα ελαιοτριβεία για τις ποσότητες του καρπού που παραλαμβάνουν και αυτή η διαδικασία να είναι αυτοματοποιημένη, «πετούν  το μπαλάκι» στα χέρια των ελαιοπαραγωγών, που καλούνται και εκείνοι να δηλώνουν στο taxisnet τις ποσότητες καρπού που παραδίδουν. Αυτό πρακτικά δείχνει ότι το Κράτος δεν εμπιστεύεται τους ελαιοτριβείς και με αυτό τον τρόπο φέρνει έναν ολόκληρο κλάδο απέναντί του, καθώς αντί να ασκήσει ελεγκτικό ρόλο προσπαθεί να βάλει τους ίδιους τους αγρότες να παίζουν το ρόλο του χωροφύλακα.

Οι αντικειμενικές δυσκολίες 

Θα ήταν όμως εύκολο για τον κάθε αγρότη να δηλώνει την παραγωγή του την ώρα που την παραδίδει στο ελαιοτριβείο; Ως προς αυτό υπάρχουν δυο σοβαρά τεχνικά προβλήματα: Το πρώτο έχει να κάνει με την αδυναμία μεγάλου αριθμού αγροτών και κυρίως των ατόμων που είναι μεγαλύτερα σε ηλικία και δεν είναι εξοικειωμένα με το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα, ώστε να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους από το ελαιοτριβείο την ώρα που θα παραδίδουν τον καρπό. Η νέα γενιά μπορεί να το κάνει εύκολα, όχι όμως και τα μεγαλύτερα άτομα που θα χρειαστεί σε κάθε παράδοση καρπού στο ελαιοτριβείο να επικοινωνούν με το λογιστή τους και αυτό θα τους επιβαρύνει οικονομικά, εφόσον δεν θα έχουν να πληρώνουν μόνο τις αλεστικές αλλά και το λογιστή για να δηλώνεται ο καρπός σε κάθε παράδοση.

Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με την τεχνική αδυναμία της δήλωσης ακόμα και σε αυτούς που μπορούν να δηλώσουν την ποσότητα που παραδίδουν στο ελαιοτριβείο, δηλαδή την παραγωγή τους. Κι αυτό καθώς οι ελιές δεν ζυγίζονται άμεσα από το ελαιοτριβείο. Συνήθως ο αγρότης τις μεταφέρει και «παίρνουν σειρά» στη μονάδα για να περάσουν από τα μηχανήματα, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα ανάλογα με το φόρτο που έχει το ελαιοτριβείο. Με αυτό το δεδομένο γίνεται σαφές ότι την ώρα που ο αγρότης παραδίδει στο ελαιοτριβείο τον καρπό δεν μπορεί να γνωρίζει επακριβώς την ποσότητα, καθώς δεν ζυγίζεται εκείνη την ώρα, αλλά εναποθέτει τα σακιά σε κάποιο σημείο στην αυλή βάζοντας το όνομά του και περιμένοντας μέχρι να έρθει η σειρά του να ζυγιστεί ο καρπός και να περάσει από τα μηχανήματα. 

Οι ελαιοτριβείς

Όπως εξηγεί το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Βασίλης Κοκκινοφόρος στα Νέα της Λέσβου «με δεκάδες πελάτες που μας φέρνουν ελιές και τις αφήνουν στην αυλή του ελαιοτριβείου για να τις πάρουμε την επόμενη ή τις επόμενες ημέρες, δεν θα μπορούν να ζυγίσουν τις ελιές τους την ίδια ώρα, αλλά την ημέρα που θα γίνει η έκθλιψη όταν ούτως ή άλλως τις ζυγίζουμε για να κοστολογήσουμε τις αλεστικές. Όμως εδώ θα πρέπει να γίνονται δύο δηλώσεις, η μία από τον ελαιοπαραγωγό και η δεύτερη από τον ελαιοτριβέα. Ο ελαιοτριβέας δεν μπορεί να έχει έναν υπάλληλο να ζυγίζει τις ελιές σε κάθε αγρότη που τις φέρνει και τις αφήνει στην αυλή, οπότε θα πρέπει να προμηθευτούν ζυγαριές οι αγρότες και αυτά δεν γίνονται», τονίζει ο κ. Κοκκινοφόρος.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, Γιώργος Κατζανός, επισημαίνει ότι «οι παραγωγοί θα καλούνται από την επόμενη σεζόν να δηλώνουν τις ελιές τους έστω κατά προσέγγιση θεωρώ εγώ. Δηλαδή να δουν ότι είναι τόσα σακιά και να τα υπολογίζουν χονδρικά και να δηλώνουν κατά προσέγγιση και από κει και πέρα με ακρίβεια θα γίνεται από τον ελαιοτριβέα η δήλωση την ώρα της έκθλιψης. Εγώ λέω ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει τόσο με το βάρος του καρπού και πώς θα ζυγίζεται ή πώς θα υπολογίζεται από τον αγρότη.Το πρόβλημα θα είναι από την αδυναμία να υποβάλουν τέτοια ηλεκτρονική δήλωση οι περισσότεροι αγρότες σε περιοχές όπως η Λέσβος. Ο κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος με αυτές τις τεχνολογίες», είπε ο κ. Κατζανός εκτιμώντας ότι και αυτό το μέτρο θα μείνει ανεφάρμοστο καθώς υπάρχουν σοβαρές τεχνικές δυσκολίες.


Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

Σκληρή περιεχομένου ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, κατά της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή τις νέες οδηγίες που αφορούν στη Δήλωση Συγκομιδής Ελαιοκάρπου.

Σ’ αυτήν υποστηρίζουν ότι «τον τίτλο ξέχασαν η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ να βάλουν στις νέες οδηγίες – αποφάσεις που πήραν για τη περίφημη Δήλωση Συγκομιδής Ελαιοκάρπου.

Με πρόφαση την παρακολούθηση της παραγωγής, τη διασφάλιση της νομιμότητας και πάταξη της «παράνομης διακίνησης ελαιολάδου», απαιτεί απ’ τους ελαιοπαραγωγούς καθημερινά την περίοδο της συγκομιδής να μπαίνουν σε μια γραφειοκρατική διαδικασία, μέσα στο χωράφι. Σε περίπτωση αδυναμίας στην εν λόγω διαδικασία ή λάθους δήλωσης, έρχεται άμεσα η τιμωρία στους «απατεώνες αγρότες» με εξοντωτικά πρόστιμα.

Τη στιγμή που οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από και εκτός Ε.Ε., τη στιγμή που ελληνοποιήσεις των αγροτικών προϊόντων έχουν γίνει κανόνας, τη στιγμή που μονοπωλιακοί όμιλοι και μεγαλοεπιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν νόμιμα με μειώσεις ή και απαλλαγές, καλούνται οι άνθρωποι του μόχθου να πληρώσουν το μάρμαρο. Φοροδιαφεύγουν γιατί διακινούν μερικούς τενεκέδες λάδι σε μέλη οικογένειας, συγγενικά πρόσωπα ή και φίλους που τους εμπιστεύονται για την ποιότητα του προϊόντος».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: «Αυτή η απόφαση έρχεται να επιταχύνει τον αφανισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντί να υλοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα που βάζει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και που είναι αποδεκτά απ’ όλο τον αγροτικό κόσμο της χώρας, ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης, που στην ουσία θα βοηθήσουν την αγροτική παραγωγή, θα κρατήσουν τους αγρότες μας στην παραγωγική διαδικασία και θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια της χώρας σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, αντί να βοηθήσει τους νέους να μείνουν σε ένα από τα πλέον παραγωγικά επαγγέλματα και να μην γίνουν «αριθμοί» στη λίστα των ανέργων, έρχεται να βάλει επιπρόσθετα εμπόδια και πρόστιμα. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει στον αγροτικό κόσμο του νησιού αυτή την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ευλογίες της Ε.Ε. και της ΚΑΠ».

Παράλληλα, καλεί τους αγρότες «να συνεχίσουν μαζικά και δυναμικά να διεκδικούν λύσεις για αξιοπρεπή διαβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητάς τους. Οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους τους να συζητούν και να προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της βάρβαρης πολιτικής που δέχονται καθημερινά στο σύνολο της ζωής τους».


Επιστολή διαμαρτυρίας από Αντωνέλη

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλη, αντιδρώντας στην υποχρέωση Υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής Ελαιοκάρπου των ελαιοπαραγωγών και τα προβλήματα που προκύπτουν για την υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης, ζητώντας, μεταξύ των άλλων, «να επανεξετάσετε την εφαρμογή της ανωτέρω απόφασής σας σε ό,τι αφορά το Βόρειο Αιγαίο, μιας και θα ήταν τουλάχιστον άδικο αν όχι παράνομο να πληρώσουν την νύφη οι ελαιοπαραγωγοί – χωρίς να φταίνε – και να  αποδεκατιστεί περαιτέρω ο παραγωγικός ιστός  των νησιών μας!!».

Και συνεχίζει στην επιστολή της η κ. Αντωνέλη: «Εάν πραγματικά αφορά την Κυβέρνηση να βοηθήσει  τους ελαιοπαραγωγούς των νησιών μας που φυλάνε Θερμοπύλες, να συνεχίσουν να παράγουν ελαιόλαδο θα πρέπει άμεσα να αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την πρωτοβουλία επικαιροποίησης του Ελαιοκομικού Μητρώου των Νησιών μας με ίδια μέσα, έστω και τώρα».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση