Άνοδος κρουσμάτων και νοσηλειών

Spread the love


  • Εκεί που το νοσοκομείο ήταν άδειο από νοσηλείες Covid, βρέθηκε με 14 κρεβάτια κατειλημμένα στο Λοιμωδών και στην Παθολογική από επιπλοκές του ϊού
  • Τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων παρουσιάζει η Λέσβος σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου την τελευταία εβδομάδα – Ενθαρρυντική καταγράφεται η προσέλευση στους εμβολιασμούς

Άνοδος κρουσμάτων και νοσηλειών του κορονοϊού στη Λέσβο και μάλιστα οι νοσηλείες ειδικά από επιπλοκές του κορονοϊού που περιθάλπονται στο Λοιμωδών και στην Παθολογική κλινική (και όχι εισαγωγές για άλλες παθήσεις που συμπτωματικά οι ασθενείς κατά τον έλεγχο εντοπίζονται θετικοί) χθες το πρωί ήταν 14 και συγκεκριμένα 5 ασθενείς στο Λοιμωδών και 9 ασθενείς στην Παθολογική. Η αύξηση των νοσηλειών σε αυτό το επίπεδο είναι μέσα σε δύο εβδομάδες, καθώς πριν από αυτό το διάστημα το νοσοκομείο Μυτιλήνης ήταν άδειο από νοσηλείες Covid 19.

Η έκθεση του ΕΟΔΥ

Η αύξηση των νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο Μυτιλήνης φαίνεται και από τα στοιχεία που έδωσε με την εβδομαδιαία έκθεσή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας χθες το απόγευμα. Με εξαίρεση τη Χίο, σε όλα τα άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα η Λέσβος έχει τη μεγαλύτερη σε ποσοστό 25,50%, σε διάστημα μιας εβδομάδας, με 498 κρούσματα που αντιστοιχούν σε 71 κρούσματα την ημέρα. 

Στη Λήμνο με 39 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα η αύξηση καταγράφεται στο 14,71%, ενώ στη Σάμο με 162 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα η αύξηση βρίσκεται στο 11,72%. Μοναδική εξαίρεση η Χίος, που με 161 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα καταγράφει μείωση της τάξης του 7,47%.

Σε επίπεδο επικρατείας ο μέσος όρος παρουσιάζει μία μείωση της τάξης του 4% με 50.966 κρούσματα κατά την εβδομάδα 17 έως 23 Οκτωβρίου, την οποία αφορά η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ.

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ

Η αύξηση των κρουσμάτων σε επίπεδο Λέσβου δεν αποτυπώνεται σε αυτό το ποσοστό από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ τόσο με τους ελέγχους που γίνονται στο Κέντρο Υγείας της Επάνω Σκάλας, όσο και στον οικίσκο που ξεκίνησε να λειτουργεί από την περασμένη Παρασκευή έναντι του My market στο κέντρο της Μυτιλήνης. Όπως αναφέρει το στέλεχος των κλιμακίων Σταυρούλα Τσαΐρη μιλώντας στα Νέα της Λέσβου: «Δεν θα έλεγα πως σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα βλέπουμε κάποια θεαματική αλλαγή προς τα πάνω, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους δικούς μας ελέγχους έχουμε 2-3 θετικά κατά μέσο όρο στον οικίσκο στο πάρκινγκ και έναν αντίστοιχο αριθμό από τους ελέγχους που κάνουμε στα χωριά και περίπου ό,τι είχαμε και στο Κέντρο Υγείας το προηγούμενο διάστημα».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η άνοδος των κρουσμάτων που καταγράφεται από τον ΕΟΔΥ για τη Λέσβο στην έκθεσή του την τελευταία εβδομάδα ενσωματώνει περισσότερο θετικά αποτελέσματα που έχουν υποβληθεί από τα Rapid test που γίνονται στα φαρμακεία και στα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, όπου απευθύνεται ο καθένας για να ελεγχθεί και καταγράφεται αν είναι θετικός στη βάση δεδομένων από όπου αντλεί τα στοιχεία ο ΕΟΔΥ.

Τα εμβόλια 

Πάντως την ίδια ώρα ενθαρρυντική είναι η προσέλευση των ατόμων της τρίτης ηλικίας στα Κέντρα Υγείας για να κάνουν το ενισχυτικό εμβόλιο, καθώς υπάρχει ανταπόκριση παρότι θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα συστήνεται στα άτομα ηλικίας των 60 ετών και άνω, καθώς και στους ανοσοκατεσταλμένους και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα μικρότερης ηλικίας και σε κάθε περίπτωση άνω των 12 ετών.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης που εμβολιάζει με τα ενισχυτικά εμβόλια δύο μέρες την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, έχει κατά μέσο όρο προσέλευση 100 ατόμων την κάθε μέρα. Σε σχέση τώρα με την χρήση των άλλων εμβολίων, δηλαδή των σκευασμάτων της Pfizer, Johnson & Johnson και novavax, η συντονίστρια γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης Ελεονώρα Μανιάτη επισημαίνει στα Νέα της Λέσβου ότι «για το εμβόλιο της pfizer παρότι έχει κάνει ο περισσότερος κόσμος υπάρχει ακόμα ένα ενδιαφέρον, καθώς για παράδειγμα να σας πω ότι εμβολιάζουμε μετανάστες που δεν είχαν κάνει μέχρι τώρα το εμβόλιο, όπως και άλλα άτομα που έρχονται και εμβολιάζονται από τη Λέσβο. Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και της novavax το ενδιαφέρον είναι πιο υποτονικό και γι’ αυτό εμβολιάζουμε κάθε δεύτερη εβδομάδα και ιδιαίτερα για το εμβόλιο της novavax το ενδιαφέρον είναι μηδαμινό».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση