Στα χέρια του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκονται οι αιτήσεις ακύρωσης που είχαν κατατεθεί από 164 Δήμους και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για την κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων, όπως ενημέρωσε τους Δημάρχους ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης. Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου θα καθορίσει το αρμόδιο Τμήμα για να εξετάσει την υπόθεση, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία στους Δήμους ότι πιθανώς να υπάρξει θετική εξέλιξη για την απαλλαγή τους από το σημαντικό αυτό κόστος.
Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι η απόφαση αυτή δείχνει τη σοβαρότητα του θέματος και ότι «η αισιοδοξία που δημιουργήθηκε από πλευράς του κράτους για το τέλος ταφής, ότι δηλαδή θα κερδίσει την υπόθεση, δεν φαίνεται να ευοδώνεται. Και αν λάβει κανείς υπόψη τα πολλά στοιχεία που μας ζητήθηκαν από τον εισηγητή στασιάζεται σφόδρα το θέμα. Ευελπιστούμε ότι τελικά η προσφυγή της ΚΕΔΕ και των 164 Δήμων θα έχει αίσιο τέλος», επεσήμανε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε θετική την απόφαση του κράτους, μετά από την παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, να δοθεί στους Δήμους το επιπλέον ποσό των 105 εκατ. ευρώ το 2025, προκειμένου να καλυφθεί η επιβάρυνσή τους από το τέλος ταφής. Υπογράμμισε όμως ότι «βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι εμείς θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση για ολική κατάργηση του τέλους ταφής και περιμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου».
Τέλος, σημείωσε ότι «αυτή η ενέργεια του κεντρικού κράτους να καλύψει το τέλος ταφής δείχνει έμμεσα πλην σαφώς ότι αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματός μας». Επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι «μας βρίσκει σύμφωνους η πρόβλεψη στην απόφαση για απόδοση του 85% των εισπράξεων από το τέλος ταφής στους Δήμους για την προώθηση έργων ανακύκλωσης, με τη σημείωση ότι θα πρέπει οι ίδιοι οι Δήμοι να προσδιορίσουν τις ανάγκες τους σε υλικό και τεχνικό εξοπλισμό».