Αν και μέχρι την περασμένη εβδομάδα η Λέσβος δεν φαινόταν, τουλάχιστον σε επίπεδο νοσηλειών, να ακολουθεί την έξαρση που καταγράφει το κύμα του κορονοϊού στην Αθήνα και άλλες μεγαλουπόλεις, όπου οι εισαγωγές ασθενών είναι αυξημένες στα νοσοκομεία, την τρέχουσα εβδομάδα η εικόνα φαίνεται πως αλλάζει, καθώς έχουμε μια αύξηση στις εισαγωγές κατά 70% από βδομάδα σε εβδομάδα.
Αυτό έχει ως συνέπεια να ανοίξει την τρέχουσα εβδομάδα η Παθολογική Κλινική για ασθενείς με κορονοϊό, καθώς μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι 7 νοσηλείες covid στο νοσοκομείο ουσιαστικά περιθάλπονταν οριακά από το Λοιμωδών που έχει 6 κρεβάτια. Ωστόσο αυτή την εβδομάδα η εικόνα έχει αλλάξει, με συνέπεια να ανοίξει και η Παθολογική Κλινική, όπου έχουμε συνεχώς νέες εισαγωγές και μέχρι χθες οι ασθενείς που νοσηλεύονται με επιπλοκές από τη νόσο είχαν φτάσει τους 12. Πρόκειται για άτομα της τρίτης ηλικίας και κάποιοι εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα.
Εκτός νοσοκομείου ο κορονοϊός καταγράφεται σε αυξημένα ποσοστά, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που διαγιγνώσκονται αρνητικοί στα rapid test αν και πάσχουν από κορονοϊό, αλλά αυτό αργεί να ανιχνευτεί στις δειγματοληψίες. Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου η Συντονίστρια των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, Ελεονόρα Μανιάτη «πολύς κόσμος με συμπτώματα κορονοϊού αυτό το διάστημα, υπάρχουν όμως και άλλες ιώσεις. Το ενδιαφέρον για rapid test καταγράφεται αυξημένο το τελευταίο διάστημα, ενώ το προηγούμενο δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πριν τις γιορτές οι περισσότεροι ασθενείς θεωρώντας ότι έχουν ίωση την «έβγαζαν στο πόδι» κατά το κοινώς λεγόμενο χωρίς να απευθύνονται για τεστ. Όμως τώρα που τα περιστατικά έχουν αυξηθεί βλέπουμε να αυξάνεται ανάλογα και το ενδιαφέρον για τεστ».
Η κ. Μανιάτη τόνισε ότι ειδικά η τρίτη ηλικία είναι επιβεβλημένο να απευθυνθεί στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης για εμβολιασμό, ενώ να σημειώσουμε ότι στην περιοχή της κεντρικής Λέσβου η πρόσκληση του Κέντρου Υγείας Καλλονής για εμβολιασμούς μέσα στο Δεκέμβριο κατέγραψε μηδαμινή ανταπόκριση, καθώς επικοινώνησαν για να κλείσουν ραντεβού μόλις 28 άτομα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος πια δεν εμβολιάζεται σε μεγάλους αριθμούς και γι’ αυτό έχουμε και όλο αυτό το νέο κύμα της νόσου που επηρεάζει την κοινωνία, καθώς πολλοί που νοσούν με κορονοϊό εκτιμάται ότι δεν κάνουν τεστ για να μην βρεθούν σε περιορισμό και αυτό έχει ως συνέπεια η νόσος να μεταδίδεται ανεξέλεγκτα.
Όπως ανέφερε η κ. Μανιάτη στην εφημερίδα μας «θεωρώ ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τους συνωστισμούς και να κάνουν χρήση της μάσκας, ασχέτως αν δεν έχει καταστεί υποχρεωτική. Αυτά είναι τα βασικά μέσα που έχουμε για να μπορέσουμε να προστατευτούμε. Το πλύσιμο των χεριών και η χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας όσο μπορεί ο καθένας για να περιορίζει τις πιθανότητες να νοσήσει. Από την άλλη πλευρά θεωρώ ότι και ο εμβολιασμός είναι ένα σημαντικό μέσο θωράκισης για να αποφύγουμε στη χειρότερη των περιπτώσεων τις σοβαρές επιπλοκές από τη νόσηση και γι’ αυτό το λόγο η κοινωνία θα πρέπει να κλείσει τα αυτιά της σε όσους σκοπίμως έχουν δαιμονοποιήσει τους εμβολιασμούς και να απευθυνθεί στους γιατρούς μας για να εμβολιαστεί».
Πάντως καθώς την ερχόμενη εβδομάδα οι μαθητές επανέρχονται στα σχολεία υπάρχει έντονη ανησυχία, δεδομένου ότι ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που ο κορονοϊός φαίνεται να αυξάνεται ραγδαία, τα σχολεία εάν ανοίξουν χωρίς μέτρα προστασίας θα αποτελέσουν “πεδία άνθησης” για τον κορονοϊό.