Συνήθως από ένα συνέδριο αναπτυξιακού χαρακτήρα που φιλοξενεί μάλιστα την αφρόκρεμα του αθλητισμού και με προσκεκλημένους την ηγεσία του χώρου, θα περιμένει κανείς να ακούσει τουλάχιστον για την προοπτική αθλητικών έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα βοηθήσουν το νησί και όλους όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό γενικότερα. Στην συζήτηση όμως που έγινε την Τετάρτη το βράδυ, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιου Συναδινού, κάτι τέτοιο δεν το είδαμε και με έκπληξη διαπιστώσαμε πως τα μοναδικά αναπτυξιακά έργα που θα γίνουν στο νησί μας στον αθλητισμό από πλευράς πολιτείας, είναι η τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο Άντισσας και η αναβάθμιση του γηπέδου 5χ5 στο Πλωμάρι.
Μάλιστα την Τετάρτη το πρωί ο κ. Βασιλειάδης υπέγραψε τις προγραμματικές συμβάσεις με τον Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό. Ωστόσο οι δυο «ισχυροί» άντρες του αθλητισμού στην κυβέρνηση έδειξαν να μην έχουν καν κατανοήσει τις ανάγκες που υπάρχουν στην Λέσβο σε θέματα αθλητικών υποδομών, απαξιώνοντας τα χρήματα που δόθηκαν για την ανακατασκευή του Σταδίου Μυτιλήνης, χαρακτηρίζοντας το Κλειστό της Καλλονής που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Περιφέρεια ως λανθασμένη επιλογή και θέτοντας ως προτεραιότητα ένα κλειστό προπονητήριο στο Πλωμάρι(!), προυπολογισμού 400.000 ευρώ.
Τελευταίο το Βόρειο Αιγαίο σε αθλητικά έργα
Ξεκινώντας την εισήγησή του ο κ. Βασιλειάδης θέλησε να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχουν χρήματα από πλευράς πολιτείας και πως κάθε αθλητικό έργο που θα γίνεται θα πρέπει να είναι απαραίτητο για την κοινωνία και θα υπάρχει προτεραιότητα στο τι πρέπει να γίνει. Έφερε παραδείγματα αθλητικών εγκαταστάσεων που ρημάζουν σε άλλες περιοχές, που έμειναν ημιτελείς και που ήταν αχρείαστες αφού γίνονταν για να ικανοποιήσουν κυρίως ψηφοθηρικούς σκοπούς.
Τόνισε μάλιστα πως δεν μπορεί μόνο να ζητάει η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά θα πρέπει να μπορεί και να καλύψει τα έξοδα συντήρησης μιας αθλητικής εγκατάστασης, με συνεργάτη του να αναφέρει χαρακτηριστικά πως το κολυμβητήριο που θα γίνει στην Μυτιλήνη θα έχει κόστος συντήρησης το χρόνο 400.000 ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Συναδινός, ο οποίος ανέφερε μια σειρά από έργα που ξεκίνησαν αλλά δεν ολοκληρώθηκαν καν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε όλη την χώρα και χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ, ενώ υποστήριξε πως το Βόρειο Αιγαίο είναι τελευταίο στην λίστα με αθλητικές υποδομές και πως σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν 2,93 τ.μ. αθλητικού χώρου, όταν στην Πελοπόννησο, για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό είναι πέντε φορές περισσότερο.
Και ενώ περιμέναμε να ακούσουμε με βάση τα παραπάνω και με το σκεπτικό πως θα γίνουν έργα που είναι απαραίτητα και κατά προτεραιότητα στο νησί, εξαγγέλθηκε η υλοποίηση δυο έργων που τα γνωρίζαμε εδώ και καιρό πως έχουν εγκριθεί και έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες, η τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο Άντισσας και η αναβάθμιση του 5χ5 στο γήπεδο Πλωμαρίου. Δυο έργα που σαφώς δεν είναι προτεραιότητα για το νησί, είναι πολύ μικρού προυπολογισμού και φυσικά δεν είναι αυτό που περιμέναμε να ακούσουμε σε μια τέτοια εκδήλωση.
Ωστόσο η έκπληξη δεν είχε έρθει ακόμη, καθώς ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε πως μετά από σύσκεψη που είχε με τοπικούς φορείς, αυτό που αντιλήφθη πως είναι βασική προτεραιτότητα για το νησί είναι η κατασκευή ενός κλειστού προπονητηρίου στο Πλωμάρι (!). Όταν δε τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Αλέξανδρος Ροδίτης, ο οποίος ήταν και συντονιστής της συζήτησης και αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση του κλειστού της Καλλονής από πλευράς Περιφέρειας, τόσο ο κ. Βασιλειάδης όσο και ο κ. Συναδινός εξεπλάγησαν και απόρησαν για την αναγκαιότητα να επιλεγεί η συγκεκριμένη περιοχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να γίνουν δυο γυμναστήρια το ένα δίπλα στο άλλο, προφανώς εννοώντας πως δεν μπορεί να γίνει κλειστό στην Καλλονή και στο Πλωμάρι!
Το τουρνουά τένις
Το πρωί της ίδιας ημέρας ο κ. Βασιλειάδης μαζί με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Σαντορινιό και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης Σπύρο Ζαννιά, ανακοίνωσαν πως η Λέσβος και η Ρόδος θα διοργανώνουν κάθε χρόνο ένα διεθνές τουρνουά Νέων, για ηλικίες κάτω των 18 ετών, διοργάνωση από την οποία ξεκινάνε όλοι οι μεγάλοι αθλητές που διαπρέπουν σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα ο κ. Ζαννιάς τόνισε πως είναι μεγάλο το οικονομικό όφελος που θα έχει το νησί, καθώς για 8 ημέρες 200 αθλητές και συνοδοί θα βρίσκονται εδώ με τον τζίρο να φτάνει τις 160.000 ευρώ!
Με ποιον συζήτησαν και τι;
Κάνοντας έναν απολογισμό των όσων ακούσαμε στην ενότητα για τον αθλητισμό στα πλαίσια του συνεδρίου, θα λέγαμε πως προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως την στιγμή που υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες για αθλητικές υποδομές στο νησί (εκτός του κολυμβητηρίου που είναι ξεχωριστή υπόθεση και έχει δρόμο πολύ ακόμη) και θα έπρεπε να προτεραιοποιηθούν, όπως είπε και ο κ. Βασιλειάδης, αντ’ αυτού είδαμε να προχωρούν έργα που δεν τα λες και άμεσης ανάγκης.
Είδαμε και ακούσαμε να απαξιώνεται η επένδυση στο Στάδιο Μυτιλήνης, αλλά και να υποβαθμίζεται η αναγκαιότητα κατασκευής Κλειστού στην Καλλονή. Αυτά βέβαια δεν είναι ούτε παράξενα, ούτε και μας προκαλούν εντύπωση, καθώς δεν θα μπορούσαν ούτε ο κ. Βασιλειάδης, ούτε ο κ. Συναδινός να έχουν ιδία άποψη για την Λέσβο και τις αθλητικές υποδομές. Προφανώς την εικόνα που είχαν την έδωσαν οι φορείς με τους οποίους συνομίλησαν και όσοι είχαν την δυνατότητα να τους παρουσιάσουν τα δικά τους «θέλω».
Για παράδειγμα το γήπεδο Άντισσας που θα γίνει δεν ήταν στο αρχικό πλάνο του Δήμου, καθώς είχε προταθεί αυτό της Μήθυμνας στην ΓΓΑ, ενώ τόσο το 5χ5 στο Πλωμάρι όσο και το Κλειστό προπονητήριο στην ίδια περιοχή, φαίνεται να τα «επέβαλλε» ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου κ. Αρμενάκας που είναι στους Ανεξάρτητους Έλληνες και φυσικά έχει ένα λόγο περισσότερο στην κυβέρνηση και στα κέντρα αποφάσεων. Πάντως από την προχθεσινή συζήτηση έλαμψαν διά της απουσίας τους οι φορείς του αθλητισμού στο νησί, δείγμα του γιατί τόσα χρόνια δεν έχει γίνει αξιόλογο έργο στο νησί στις αθλητικές υποδομές.